Ο πρώτος δίσκος της μουσικοσυνθέτριας Μαριέττας Φαφούτη κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες.

Έχει αγγλικό στίχο, η μουσική είναι άλλοτε ονειρική άλλοτε ξεσηκωτική κι η φωνή της είναι αιθέρια. Ακούγοντας το δίσκο σκεφτόμουν την Kate Bush, την Tori Amos (κι απ' τις σημερινές την Florence και τη Marina), στο τέλος όμως ήξερα πως η Μαριέττα τα κάνει όλα μ' έναν τρόπο τελείως δικό της.

 

Μου άρεσε τόσο ο δίσκος, που όταν βρήκα την ευκαιρία, αποφάσισα να μάθω μερικά πράγματα για την ίδια. [Έμαθα ας πούμε ότι είναι κειμενογράφος σε διαφημιστική, γράφει για την τηλεόραση, συνθέτει μουσικά jingles κ.α.] Για σήμερα όμως τη ρώτησα γι' αυτά που ρωτάω σ' όλες τις multimedia ιντερνετικές συνεντεύξεις μου: για τα αγαπημένα της πράγματα.

 

 

1. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο και γιατί;

Προσπαθώ να μην καταστρέψω την ερώτηση, αλλά μάλλον δεν θα τα καταφέρω. Και αυτό γιατί όταν διάβασα «αγαπημένο βιβλίο» η πρώτη μου σκέψη ήταν 2 comics και όχι βιβλία που μου είχαν αλλάξει τη ζωή. Ο μπαμπάς μου έκανε συλλογή από Lucky Luke και Asterix. Είχε κάνει λοιπόν στα τεύχη βιβλιοδεσία και είχε μαζευτεί ένας μεγάλος όγκος βιβλίων τα οποία δεν χόρταινα να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω από πολύ μικρή ηλικία (με το που άρχισα να μαθαίνω ανάγνωση περίπου).

Είναι τα πρώτα «μη παιδικά» βιβλία που διάβασα και στην ουσία μου αποκάλυπταν στοιχεία από τον κόσμο των μεγάλων, αλλά με τρομερό χιούμορ και χωρίς να τραυματίζουν την παιδικότητά μου.

 


2. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιντεοκλίπ και γιατί;

Το "Wait for me - Moby by Nimrod Shapira" για το εξαιρετικό concept και τη φρέσκια ματιά. Πριν 6 μήνες περίπου ο Moby ανακοινώνει διαγωνισμό για νέους δημιουργούς και τους καλεί να φτιάξουν ένα βίντεο κλιπ για το τραγούδι του Wait for me. Η Nimrod Shapira και η ομάδα της (φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου του πανεπιστημίου του Tel Aviv) δημιουργούν ένα video clip φόρο τιμής σε παλαιότερα video clips του Moby.

 

 

3. Δυο τρία αγαπημένα sites;

Bankit.gr γιατί είναι μία καλλιτεχνική διαδικτυακή πολιτεία που φιλοξενεί δωρεάν καλλιτέχνες προερχόμενους από 20 κατηγορίες και τα έργα τους και όμοιά της δεν υπάρχει. (Το γεγονός ότι την δημιουργήσαμε εμείς το προσπερνώ γιατί θα αμφισβητηθούν τα αντικειμενικά μου κριτήρια ;p)

Wix.com γιατί λύνει τα χέρια σε όλους όσους θέλουν να φτιάξουν ένα πολύ όμορφο flash site μόνοι τους, χωρίς να έχουν καμία γνώση προγραμματισμού και budget.

Ebay.co.uk γιατί χωρίς αυτό η ντουλάπα, η παπουτσοθήκη μου και το στούντιό μου θα ήταν άδεια. Ή απλά θα είχα κηρύξει πτώχευση.

 

 

4. Αγαπημένη ταινία και γιατί;

Mel Brooks - Robin Hood: Men in tights (με μικρή διαφορά από το Young Frankenstein).

Το Men in tights νομίζω ότι είναι μία πολύ παρεξηγημένη ταινία και πολύ ανώτερη από αυτό που νομίζει ο κόσμος. Λατρεύω τους χαρακτήρες, το χιούμορ, το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τα τραγούδια, τα πάντα σε αυτή την ταινία. Την έχω δει περισσότερες από 20 φορές και κάθε φορά γελάω όπως και την πρώτη.

 

 

5. Αγαπημένος δίσκος και γιατί;

"Poll - Άνθρωπε" γιατί είναι ο πρώτος δίσκος που είχα αναζητήσει από μόνη μου και εκείνος που έχω συνδέσει με τη μουσική μου ενηλικίωση. Και επίσης είναι γεμάτος πραγματικά υπέροχα τραγούδια.


 

 

6. Αγαπημένο διαφημιστικό σλόγκαν;

Ελληνικό: «29 κατασκευαστές πλυντηρίων συνιστούν Skip. Αυτοί ξέρουν.» γιατί όσες φορές και αν το ακούσω δεν θα σταματήσω να αναρωτιέμαι: «Είναι δυνατόν τόσα χρόνια να μην έχει προστεθεί ούτε ένας κατασκευαστής;»!


(+bonus Siemens overdose)

Ξένο: «Impossible is nothing - adidas» γιατί είναι η μεγαλύτερη και πιο όμορφη αλήθεια που υπάρχει.

 

 

7. Αγαπημένη διαφήμιση;

Αυτή:


γιατί αδυνατώ να τη δω χωρίς να κλάψω

 

Και αυτή:


γιατί αδυνατώ να τη δω χωρίς να γελάσω

 

 

---------------------------------------------------

 

*Ο δίσκος Try a Little Romance κυκλοφορεί από την Inner Ear.

**Φωτογραφίες: antonis.

*** Στo site www.mariettafafouti.com υπάρχει streaming τραγουδιών του δίσκου.