Σχεδόν 20 χρόνια κυκλοφορεί δίσκους o Jean-Christophe Le Saout, αν και εδώ έγινε γνωστός ως Wax Tailor, χάρη στην ατμοσφαιρική electronica των τριών δίσκων του. Λίγο πριν ολοκληρώσει την περιοδεία του, μιλάει στη LifΟ.

Είναι γνωστό πως είσαι λάτρης του κινηματογράφου. Αποτελεί τη βασική σου πηγή έμπνευσης;

Όχι άμεσα, αλλά συνδέονται μεταξύ τους γιατί ο κινηματογράφος είναι το κυριότερο ενδιαφέρον μου μετά τη μουσική. Υπάρχουν σαφείς και ισχυροί σύνδεσμοι της μουσικής μου με τις ταινίες, όχι μόνο γιατί χρησιμοποιώ διάφορους διαλόγους, αλλά επίσης γιατί με ενδιαφέρει να δημιουργώ μια συγκεκριμένη διάθεση, ένα μουσικό σενάριο κ.λπ.

Δούλεψες πρόσφατα κι ως συνθέτης για τον κινηματογράφο, κάτι που πάντα ήθελες να κάνεις. Τι εντυπώσεις έχεις από αυτή την εμπειρία;

Ήταν μια πολύ διαφορετική διαδικασία από την ηχογράφηση ενός προσωπικού δίσκου. Όταν γράφω έναν δίσκο, εγώ είμαι ο ηχητικός σκηνοθέτης - όταν δουλεύεις για μια ταινία εξαρτάσαι από τον σκηνοθέτη, από το σενάριο, από τις εικόνες κ.λπ. Είναι διεγερτικό.

Στους 3 δίσκους σου έχεις φιλοξενήσει διάφορους τραγουδιστές. Πρώτα γράφεις τα τραγούδια και ψάχνεις την κατάλληλη φωνή ή ξεκινάς, έχοντας κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό σου;

Όχι, αφήνω τα τραγούδια ν' αποφασίσουν, να δείξουν τον δρόμο. Προτιμώ να δουλεύω έτσι. Είναι επίσης κι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις τη μουσική σου κατεύθυνση. Μισώ την ιδέα του «name dropping» για συμμετοχές, όταν στέλνεις 10 beats και αφήνεις έναν τραγουδιστή να διαλέξει. Με αυτό τον τρόπο καταλήγεις στο τέλος να μην έχεις έναν δικό σου δίσκο, αλλά αυτόν που έστειλαν οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν.


Τι πιστεύεις πως άλλαξε στον ήχο σου με την πάροδο του χρόνου;

Οι επιρροές μου. Διευρύνονται συνεχώς και τις προσθέτω όλο και πιο πολύ στη μουσική μου. Βέβαια, δουλεύω ακόμα με τον ίδιο τρόπο, με το παλιό μου σάμπλερ.

Συναυλίες ή dj set;

Το dj-ing είναι ωραίο, η συναυλία δυναμική και ανθρώπινη.


Ο Wax Tailor θα εμφανιστεί στις 27/11 στο Κύτταρο Live, Ηπείρου 48 & Αχαρνών, 210 8224134.