Ρίτσα Στεφανίδου

Ρίτσα Στεφανίδου Facebook Twitter
0

Η Ρίτσα Στεφανίδου μπήκε στο χώρο τωνβιβλιοπωλείων το 1968 και εργάστηκε έωςτο 1984 με το σύζυγό της στο βιβλιοπωλείοτους (Στεφανίδης) στην Ερμού. Μετά, καιμέχρι το 2004, κράτησε μόνη το βιβλιοπωλείο,ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζεταιστον ΙΑΝΟ της Αριστοτέλους και είναιυπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης ΕλληνικήςΛογοτεχνίας.

1 Νίκος Καζαντζάκης,Αναφορά στον Γκρέκο
Eκδόσεις Καζαντζάκης

Κορυφαίο έργο. Εμπεριέχειόλη τη ζωή του συγγραφέα του, όλη τηναγωνία του, όλο το πάθος που έκρυβε μέσατου, τις εμπειρίες που μπόρεσε νααποκτήσει κατά τη διάρκεια της ζωήςτου. Τον θεωρούνε αιρετικό, αλλά σ' αυτότο βιβλίο φαίνεται πως ψάχνει το Θεό -και τον βρίσκει. Από τις πρώτες λέξειςτου βιβλίου μέχρι και το περίφημο «Είπατης μυγδαλιάς, αδερφή μίλησέ μου για τοΘεό, κι η μυγδαλιά άνθισε».

2 Λ.Φ.Σελίν, Ταξίδι στην άκρη της νύχτας
Eκδόσεις Εστία

Άρχισανα το διαβάζω πριν είκοσι χρόνια (μεάλλη μετάφραση) και το είχα αφήσει στηνάκρη, δεν το είχα τελειώσει. Φέτος τοδιάβασα στη νέα μετάφραση, πάλι απ' τιςεκδόσεις της Εστίας - και είναι ένααριστούργημα! Βέβαια, στους πελάτες πουτο πρότεινα οι γνώμες είναι μοιρασμένες.Για μένα όμως είναι το πιο αντιμιλιταριστικόβιβλίο που έχει γραφτεί ποτέ. Λέει τηναλήθεια. Απομυθοποιεί τους πάντες καιτα πάντα.

3 J.D. Salinger,Ο Φύλακαςστη Σίκαλη
Εκδόσεις Επίκουρος

Tο διάβασαγια δεύτερη φορά όταν τα παιδιά μου ήτανστην εφηβεία. Ήταν εξαιρετικό που τοείδα μέσα απ' τα μάτια των παιδιών μου.Μ' αρέσει πάρα πολύ και η γλώσσα του.Το λατρεύω τόσο, που όταν έρχονται γονείςκαι μου λένε ότι τα παιδιά τους είναιστην εφηβεία και δεν διαβάζουν τουςδίνω το Φύλακα στη Σίκαλη. Τα παιδιά τοδιαβάζουν και ξαναζητούν βιβλία.

4 Μ. Καραγάτση, ΤοΔέκα,
Εκδόσεις Εστία

Παρόλο που δεν είναιτο πιο αντιπροσωπευτικό του, στο Δέκαο Καραγάτσης περιγράφει άψογα τηνελληνική πραγματικότητα εκείνης τηςεποχής. Διαβάζεις το βιβλίο και μπορείςνα δημιουργήσεις εικόνες. Και αυτό είναιτο σημαντικό σε ένα λογοτέχνη: με τολόγο να φτιάχνει εικόνα. Στο Δέκα οΚαραγάτσης τα κατάφερε απολύτως.

5 Οδυσσέας Ελύτης, Άσμα ηρωικλό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας
Εκδόσεις Ίκαρος

Απ' τα πάραπολύ ωραία ποιήματα που έχει γράψει οΕλύτης - αν και όλο το έργο του είναιμνημειώδες. Το Άσμα... δείχνει το μεγαλείοτου Έλληνα, που μέσα στη φτώχια τουκατόρθωσε τα ακατόρθωτα στην Αλβανία.Πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά, αλλά ναμην ξεχνάμε και το παρελθόν. Το Άσμα...είναι μια εξαιρετικά συγκινητικήυπενθύμιση.

6 Φ.Μ.Ντοστογιέφσκι,Αδελφοί Καραμάζωφ
Εκδόσεις Ίνδικτος

Αυτόείναι το Ευαγγέλιό μου. Όλη η Ρωσία είναιμέσα, νομίζεις ότι αναπνέεις τη ρωσικήγη - κι ότι σε καταπίνει. Το έχω διαβάσειτέσσερις φορές, και κάθε φορά το βλέπωδιαφορετικά. Με είχε μυήσει ο πατέραςμου στους Ρώσους κλασικούς: από τη μέραπου γεννήθηκα και κάθε χρόνο στα γενέθλιάμου έβαζε στο ράφι ένα πρωτότυπο τωνΡώσων συγγραφέων, για μένα...

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντάριο Φο «Ο κόσμος μου»

Το πίσω ράφι / Ντάριο Φο: Η συναρπαστική εξομολόγηση του νομπελίστα συγγραφέα για τη ζωή του

Γνήσιος απόγονος των μεσαιωνικών παλιάτσων, ο πολυτάλαντος θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο ξετύλιξε τη ζωή του σε μια σειρά συνομιλιών που απλώθηκαν στο βιβλίο «Ο κόσμος μου».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Νταβίντ Ερνό-Μπριό: «Δεν το περιμέναμε το Νόμπελ, αλλά σίγουρα το άξιζε»

Βιβλίο / «Δεν το περιμένε η Ανί Ερνό το Νόμπελ, αλλά σίγουρα το άξιζε»

Ο γιος της νομπελίστριας Ανί Ερνό, Νταβίντ Ερνό-Μπριό, σκηνοθετεί μαζί με τη μητέρα του τα «Χρόνια των super 8» που προβλήθηκαν στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και μιλούν για τις κοινές ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, για την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και για το βραβείο Νόμπελ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο φθόνος είναι ο συντριμμένος θαυμασμός

Βιβλίο / Ο φθόνος είναι ο συντετριμμένος θαυμασμός: Ένα επίκαιρο δοκίμιο για τη μνησικακία

Το δοκίμιο του Μένο τερ Μπράακ για την κοινωνική ζήλια, τη συλλογική εκδίκηση και τη βία μάς έρχεται από το 1937 και την απειλούμενη από τον εθνικοσοσιαλισμό Ολλανδία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
O Χάρης Καλαϊτζίδης έγραψε ένα σημαντικό μυθιστόρημα για τη γενιά των millennials

Βιβλίο / «Μου δίνει ελπίδα ό,τι ξεφεύγει»: O 23χρονος Χάρης Καλαϊτζίδης έγραψε ένα σημαντικό μυθιστόρημα για τους millennials

H «Πολεμική Μηχανή» είναι μια κραυγή για τη σεξουαλικότητα αλλά και τον φασισμό και τη δυνατότητα απελευθέρωσης, ένα βιβλίο ερωτικό, φιλοσοφικό, με ήρωες ευάλωτους και διαλυμένους συναισθηματικά, που προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.
M. HULOT
Χαρτογραφώντας τη νέα ελληνική λογοτεχνία

Ρεπορτάζ / Η άνθηση της νέας ελληνικής πεζογραφίας: μια χαρτογράφηση

Για έναν πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα στην Ελλάδα. Ωστόσο, από το 2010 μέχρι σήμερα οι νέοι πεζογράφοι έχουν κυκλοφορήσει λογοτεχνικά «διαμάντια» που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μείνει στην αφάνεια.
M. HULOT
Zέφη Κόλλια: Βελονιές της Πρωτοπορίας

Βιβλίο / «Βελονιές της Πρωτοπορίας»: Μια έκδοση για την περιπετειώδη διαδρομή των ρούχων που φοράμε

Η συγγραφέας Ζέφη Κόλια εξετάζει τις πρωτοπορίες, τους μόδιστρους, τις υποκουλτούρες, τα κινήματα και τις μόδες του δρόμου που διαμόρφωσαν την ενδυματολογική αισθητική του 20ού αιώνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μη δώσετε προσοχή σε λέξεις που βγαίνουν από το δικό μας σάπιο στόμα»

Αναγνώσεις / «Μη δώσετε προσοχή σε λέξεις που βγαίνουν από το δικό μας σάπιο στόμα»: Ο Θ. Τερζόπουλος διαβάζει Μπρεχτ

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος επιλέγει να διαβάσει για το LiFO.GR το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Μήνυμα του ετοιμοθάνατου ποιητή στη νεολαία». Επιμέλεια: Χρήστος Παρίδης
THE LIFO TEAM
Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια!»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / Maud Le Rest: «Η ιατρική μισογυνική βία δεν μπορεί να αγνοείται πια»

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της εκτεταμένης έρευνας για το πώς η ιατρική πολύ συχνά περιφρονεί τη γυναικεία συμπτωματολογία, με ολέθριες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων γυναικών, μιλά στη LiFO για το βιβλίο «Les patientes d'Hippocrate» που συνυπογράφει με την Eva Tapiero.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ