LIVE!

Όλα τα βιβλία non-fiction που θα διαβάσουμε φέτος τις γιορτές

Όλα τα βιβλία non-fiction που θα διαβάσουμε φέτος τις γιορτές Facebook Twitter
0

Jack Fairweather

Ο Εθελοντής

Μτφρ.: Θεοδώρα Δαρβίρη

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 522

Η άγνωστη αληθινή ιστορία του Βίτολντ Πιλέτσκι που φυλακίστηκε εθελοντικά στο Άουσβιτς για να συλλέξει πληροφορίες για τους Συμμάχους και να οργανώσει έναν κρυφό αντιστασιακό στρατό μέσα στο στρατόπεδο. Επί τρία χρόνια στέλνει στα επιτελεία των Συμμάχων πληροφορίες για την καθημερινότητα στο Άουσβιτς, και περιμένοντας, μάταια, μια δυναμική αντίδρασή τους, οργανώνει σαμποτάζ, αποδράσεις, ακόμα και φόνους ναζί.

Αναστάσιος Χ. Κοντοκώστας

DRONES - Οδηγός χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Εκδόσεις Δίαυλος

Τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν μπει στη ζωή μας. Είτε ως παιχνίδι, είτε ως απειλή, είτε ως υπηρεσία, είναι εδώ, και θα είναι όλο και περισσότερο. Ένα βιβλίο χρήσιμο για όποιον θέλει να τα γνωρίσει, πολύτιμο για όποιον θέλει να τα χειριστεί και αναγκαίο για όποιον θέλει να γίνει νόμιμος χειριστής drone.

Adélaide Bon

Το κοριτσάκι στον παγετώνα

Mτφρ.: Άννα Δαμιανίδη

Εκδόσεις Στερέωμα

Σελ.: 248

Ένα παιδί, ένας άγνωστος, μερικά λεπτά βάναυσης σεξουαλικής κακοποίησης: Η συγγραφέας, για χρόνια διχασμένη, ανάμεσα σ' ένα «σώμα αηδιαστικό και προδοτικό» και ένα «πνεύμα αγνό, ζωντανό, χαρούμενο», καταγράφει με ειλικρίνεια και ένταση την ψυχική και σωματική της περιπέτεια ως τη στιγμή της λυτρωτικής αποκάλυψης. Μια συγκλονιστική μαρτυρία που μετατρέπει το οδυνηρό βιογραφικό γεγονός σε λογοτεχνικό επίτευγμα.

Bill Bryson

Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)

Μτφρ.: Ανδρέας Μιχαηλίδης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 632

Στο κλασικό αυτό έργο εκλαϊκευμένης επιστήμης ο συγγραφέας μάς βοηθάει να κατανοήσουμε τον κόσμο, παρουσιάζοντας τις σύγχρονες θεωρίες της επιστήμης με τον πιο προσιτό και διασκεδαστικό τρόπο, παρασύροντάς μας σε ένα συναρπαστικό ταξίδι από τη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος μέχρι τη δημιουργία του πολιτισμού και τις νεότερες ανακαλύψεις.


Patrik Svensson

Το βιβλίο των χελιών

Μτφρ.: Αγγελική Νάτση

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 320

Καθώς ανακαλεί τις παιδικές του αναμνήσεις όταν ψάρευε χέλια μαζί με τον πατέρα του και διερευνά τη θέση αυτού του αινιγματικού ψαριού στη λογοτεχνία, στην ιστορία της επιστήμης και στη σύγχρονη θαλάσσια βιολογία, ο συγγραφέας σκιαγραφεί τη σχέση του με τον πατέρα του και προβληματίζεται για τη ζωή και τον θάνατο, συνδυάζοντας απομνημονεύματα και φυσιολατρία στην καλύτερη εκδοχή τους.

Νίκολας Α. Χρηστάκης

Το βέλος του Απόλλωνα

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 368

Μια καθηλωτική μελέτη της επίδρασης της πρόσφατης πανδημίας, που σάρωσε την κοινωνία μας, και του τρόπου με τον οποίο θα εξελιχθεί η αποκατάσταση τα επόμενα χρόνια. Αντλώντας στοιχεία από κοσμοϊστορικές επιδημίες, από σύγχρονες αναλύσεις και πρωτοποριακές έρευνες από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, ο συγγραφέας διερευνά τι σημαίνει να ζεις σε μια εποχή επιδημίας.


Rut Nieves

Κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα

Μτφρ.: Ελένη Τουλούπη

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 352

Μέσω ενός ταξιδιού στον ίδιο σου τον εαυτό, στην παιδική σου ηλικία και στα όνειρά σου θα μάθεις ότι ο νόμος της έλξης και η διαχείριση των συναισθημάτων είναι δύο πρακτικές άρρηκτα συνδεδεμένες και ότι, χάρη στη διδασκαλία αυτή, θα καταφέρεις να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Όλα τα βιβλία non-fiction που θα διαβάσουμε φέτος τις γιορτές Facebook Twitter


Εύα Μονοχάρη – Ιωάννα Παυλάκη

My greek vegan food

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 160

Ένα βιβλίο που συστήνει τη μαγειρική όπως την ονειρευόμαστε όλοι: λιτή, κατανοητή, πρωτότυπη, νόστιμη, ευεργετική για την ψυχή, το μυαλό και το σώμα. Δεν απευθύνεται μόνο στους vegan αλλά και σε όσους θέλουν να εντάξουν μια πιο υγιεινή και eco-friendly μαγειρική στη ζωή τους, χωρίς να στερηθούν γεύση και αρώματα.


Rhonda Byrne

Το υπέρτατο μυστικό

Μτφρ.: Χαριτωμένη Βόντα

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 272

Ένα βιβλίο που μας αποκαλύπτει αλήθειες μοναδικές για την ανθρώπινη φύση και το σύμπαν που την αγκαλιάζει. Ένα βιβλίο γεμάτο απλά, καθημερινά μαθήματα, ανεκτίμητη βοήθεια για καθέναν από εμάς, μια έκδοση που μας προσφέρει απλόχερα άμεσες και εύκολες πρακτικές, ικανές να εξαλείψουν κάθε φόβο, αγωνία, αβεβαιότητα και πόνο.

Δρ Νάνσυ Μαλλέρου

Καλύτερα Γίνεται

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 272

«Σχεδίασα το φετινό ημερολόγιο σαν ένα μικρό θησαυροφυλάκιο πνευματικής ανύψωσης και αφύπνισης. Κάθε μήνας είναι ένα έναυσμα για να διευρύνετε το πνεύμα σας, να ενισχύσετε τη δύναμη της θέλησής σας, να ακονίσετε την ενεργητικότητά σας και να ενεργοποιήσετε την εσωτερική σας δύναμη για να δημιουργήσετε μια ζωή που αξίζει να τη ζείτε!»

Κυριάκος Βλασσόπουλος

Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 182

Ο Κυριάκος Βλασσόπουλος επεξεργάζεται το κεντρικό ζήτημα των σχέσεων μεταξύ συντρόφων. Μέσα από έντονες συναισθηματικές διαδρομές μάς δείχνει πώς αντέχει η ψυχή να εργάζεται και να ωριμάζει. Μας ανοίγει νέα μονοπάτια, ώστε να κατανοήσουμε και να επανορθώσουμε τα τραύματα που κουβαλάμε μέσα μας, και χαράζει άλλες πιθανές διαδρομές δημιουργικότητας.


Οιδίπους 21

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 292

Το περιοδικό «Οιδίπους» έχει στόχο την παρουσίαση ψυχαναλυτικών κειμένων που εμπνέονται από τη φροϋδική παράδοση και συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξέλιξη της ψυχαναλυτικής σκέψης. Φιλοξενεί επίσης απόψεις που θεμελιώνονται τόσο στη θεραπευτική δραστηριότητα της ψυχανάλυσης όσο και στην ενεργό συμμετοχή της σε ένα ευρύ φάσμα αναζητήσεων. Το θέμα του παρόντος τεύχους είναι «Καταστροφές: Η ασυνείδητη εγγραφή τους».


Olivier Clerc

Το Δώρο της Συγχώρεσης

Μτφρ.: π. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος - Ελίζα Μαυροπούλου

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 166

Στο ανά χείρας βιβλίο ο συγγραφέας παρουσιάζει αυτό το μοναδικό εργαλείο των Τολτέκων, που δεν είχε αποκαλυφθεί και μπορεί να βοηθήσει τον καθέναν να βρει την ανακούφιση, τη συγχώρεση, τη γαλήνη και την αγάπη, που έχουμε όλοι μας μεγάλη ανάγκη. Η μεταμορφωτική εμπειρία που βίωσε στο Μεξικό μπορεί να γίνει και δική μας μεταμορφωτική εμπειρία.

Μαρία Κάλλας

Γράμματα και αναμνήσεις

Επιμέλεια: Τομ Βολφ

Μτφρ.: Ανδρέας Παππάς

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 496

Χάρη σε αυτό το βιβλίο έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την πραγματικότητα πίσω από τον μύθο. O Βολφ αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας από τους κατεξοχήν ειδικούς στη μεγάλη σοπράνο. Η παρούσα έκδοση είναι καρπός πέντε ετών έρευνας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιάννης Μπουτάρης

Εξήντα χρόνια τρύγος...

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 368

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανιστορεί την ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα. Περιγράφει τη μάχη του με τον αλκοολισμό και τη βοήθεια που έδωσε σε άλλους εξαρτημένους. Πολιτικές θέσεις και αμφιλεγόμενα στοιχεία της συμπεριφοράς του πλάι σε έντονες οικογενειακές στιγμές αποτυπώνουν τη θυμοσοφία του.

Όλα τα βιβλία non-fiction που θα διαβάσουμε φέτος τις γιορτές Facebook Twitter


Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος

Eθνική ολοκλήρωση και διχόνοια: Η ελληνική περίπτωση

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 272

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συμβολή στον εορτασμό της αίσιας συμπλήρωσης 200 χρόνων από τότε που διακηρύχθηκε η εθνική μας υπόσταση και ανεξαρτησία. Δείχνει ότι η νεοελληνική εμπειρία εμφυλίων συγκρούσεων σχετικών με την εθνική ολοκλήρωση αποτελεί απλώς μία περίπτωση ανάμεσα σε πολλές άλλες, που διέπονται από την ίδια γενική νομοτέλεια.


Hμερολόγιο 2021 - Διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 392

Ένα χρονολόγιο της Επανάστασης του 1821 με αναφορές στα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν τον απελευθερωτικό Αγώνα. Σε αυτό διαβάζουμε την πορεία των γεγονότων και επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις ηρωικές πράξεις των μεγάλων πρωταγωνιστών που έκαναν το θαύμα και άνοιξαν τον δρόμο για την ίδρυση του πρώτου ελληνικού κράτους.


Andrew J. Scott & Lynda Gratton

Η νέα μακροζωία

Μτφρ.: Μαρία Μουσαφίρη

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 400

Αντλώντας από τα πεδία των οικονομικών και της ψυχολογίας, οι συγγραφείς προσφέρουν ένα απλό πλαίσιο με το οποίο δίνουν τα εργαλεία για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, τόσο ως ένας προσωπικός οδικός χάρτης όσο και ως ένα βιβλίο οδηγιών για κυβερνήσεις, εταιρείες και πανεπιστήμια. Ο ουσιώδης οδηγός για μια μακρύτερη, εξυπνότερη και ευτυχέστερη ζωή.

Συλλογικό

Λογοτεχνικός Καζαμίας

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 240

Σε αυτό το ημερολόγιο δεν θα σημειώσετε μόνο το πρόγραμμα και τα ραντεβού της νέας χρονιάς. Θα συναντήσετε επίσης μια ετερόκλητη νεοελληνική παρέα που ονειρεύεται νύφες χωρίς πέπλο και κουζίνες στον βυθό, μαντάρει κάλτσες, ξεματιάζει κ.λπ. Είναι μια μικρή επανάσταση το να τρέφεσαι με τη λογοτεχνία της καθημερινής ζωής και να χρησιμοποιείς την πεζογραφία ως παυσίλυπο.

Κωνσταντίνος Φίλης

Η Ελλάδα στη γειτονιά της

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 328

Ο συγγραφέας ιχνηλατεί την πορεία της Ελλάδας μέσα από φλέγοντα ζητήματα, όπως η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας και η εμπλοκή της στο θέμα της Λιβύης, τα ενεργειακά ζητήματα της Μεσογείου και οι διεκδικήσεις της ΑΟΖ, οι τυχόν παραβιάσεις διεθνούς δικαίου, το προσφυγομεταναστευτικό ζήτημα, η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού.

το Κουλούρι

Η δεκαετία 2011-2020: Ήταν να μη γίνει η αρχή

Eκδόσεις Αίολος

Σελ.: 400

Από τα μνημόνια και τους Αγανακτισμένους, το δημοψήφισμα και τα capital controls στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στο Μακεδονικό και στην πανδημία του κορωνοϊού, η πρωτοποριακή ηλεκτρονική εφημερίδα «Το Κουλούρι» παρουσιάζει τα κορυφαία γεγονότα των τελευταίων χρόνων όπως μόνο εκείνη ξέρει.


Jorge Cham – Daniel Whiteson

Δεν έχουμε ιδέα

Μτφρ.: Νίκος Αποστολόπουλος

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 364

Ο δημιουργός του διαδικτυακού κόμικ phdcomics.com Jorge Cham και ο σωματιδιακός φυσικός Daniel Whiteson ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξερευνήσουν όλα όσα ξέρουμε για το σύμπαν. Προσφέροντάς μας ίσες δόσεις από χιούμορ και απόλαυση, μας προσκαλούν να δούμε το σύμπαν σαν μια πιθανόν απέραντη αχαρτογράφητη έκταση που παραμένει στη διάθεσή μας για να την εξερευνήσουμε.


Στέφανος Τραχανάς

Το αμάρτημα της Εύας

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 296

Τούτο το βιβλίο δεν είναι παρά η ιστορία της Εύας και τριών φίλων-συμφοιτητών της που μοιράζονται τους προβληματισμούς της και πραγματοποιούν μαζί της ένα εξερευνητικό ταξίδι στον έναστρο ουρανό με μόνο εφόδιο στις αποσκευές τους τη στοιχειώδη λυκειακή μηχανική και οδηγό τα ερωτήματα που οι ίδιοι θέτουν στη διαδρομή.


Deborah Cameron

Φεμινισμός

Μτφρ.: Φιλώτας Δήτσας

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 208

Η Κάμερον ξεδιαλύνει το κουβάρι των φεμινιστικών συζητήσεων, κατανέμοντάς τες σε έξι θεματικές και εκθέτοντας τους βασικούς προβληματισμούς και τα κυριότερα επιχειρήματα με ενάργεια και αμεσότητα. Η παρουσίαση καλύπτει όλους τους ιστορικούς «φεμινισμούς», ξεκινώντας από τους αγώνες για τη γυναικεία ψήφο τον 19ο αιώνα και φτάνοντας μέχρι το λεγόμενο «τέταρτο κύμα».

Όλα τα βιβλία non-fiction που θα διαβάσουμε φέτος τις γιορτές Facebook Twitter

Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο

Kανένα Βλέμμα

Μτφρ.: Αθηνά Ψυλλιά

Εκδόσεις Διάπλαση

Σελ.: 240

Πρόκειται για ένα έργο που επιστρατεύει το ποιητικό ταλέντο του αναγνώστη. Το αίσθημα του πένθους και της απώλειας αποδίδεται με πρωτοφανή, σωματικό τρόπο, και αυτό, μαζί με το παράδοξο των συμπλεκόμενων ιστοριών, είναι το πιο δυνατό σημείο του έργου του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

Έφη Γαζή

Άγνωστη χώρα

Εκδόσεις Πόλις

Σελ.: 368

Το παρόν βιβλίο εξετάζει ένα ρεύμα ιδεών που τάραξε την ελληνική πνευματική, πολιτισμική αλλά και πολιτική ζωή στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για ιδέες που αφορούν τη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη, αλλά και της Δύσης με την Ανατολή, σε μια κρίσιμη εποχή που σφραγίζεται από μεγάλες γεωπολιτικές μεταβολές

Jordan B. Peterson

12 κανόνες για τη ζωή

Μτφρ.: Κατερίνα Σαρατσιώτη

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 480

Αντλώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις συνεδρίες και την προσωπική ζωή του συγγραφέα, τη μοντέρνα ψυχολογία, τη φιλοσοφία και μαθήματα από τους αρχαιότερους μύθους της ανθρωπότητας, οι 12 κανόνες για τη ζωή προσφέρουν ένα σωτήριο αντίδοτο για το χάος της ζωής μας: αιώνιες αλήθειες που βρίσκουν εφαρμογή στα σύγχρονα προβλήματά μας.


BobStudio

Το τέλος του κόσμου

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 14

Το BobStudio βλέπει το μέλλον και παρουσιάζει το Τέλος του κόσμου, ένα ημερολόγιο για το 2021, ύμνο στην αισιοδοξία και την πίστη στον άνθρωπο. Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος σε μια φανταστική (ή και όχι) καταστροφή που περιγράφεται με χιούμορ και ιδιαίτερη αισθητική σε ένα συλλεκτικό design ημερολόγιο που ελπίζει να προβληματίσει δημιουργικά και να δώσει λίγη χαρά στον τοίχο σας.


Βασίλης Τοκάκης

άνοιξη μυαλού

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 168

Στις 12 Νοεμβρίου του 2019 ο Βασίλης Τοκάκης διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο και στις 18 Νοεμβρίου του 2019 χειρουργήθηκε για πρώτη φορά. Αποφάσισε να μοιραστεί την εμπειρία της ζωής στο όριο. Μέσα από τα λόγια του περνούν οι τρικυμίες, οι ξαστεριές και οι ξαφνικές συνειδητοποιήσεις της ψυχής του.


George S. Clason

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα

Μτφρ.: Βασίλης Πουλάκος

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 208

Μέσα από συναρπαστικές ιστορίες θα μάθετε πώς να αποταμιεύσετε, να απαλλαγείτε από τα χρέη, να κάνετε τα έσοδά σας να παράγουν κι άλλα έσοδα, να προσελκύσετε την καλοτυχία, να επενδύσετε με σοφία και να διασφαλίσετε την περιουσία σας. Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για όσους αναζητούν διαχρονικές συμβουλές που θα τους καθοδηγήσουν με ασφάλεια και θα εμπνεύσουν τα μελλοντικά τους βήματα.

Μελέτης Η. Μελετόπουλος

Παναγιώτης Κανελλόπουλος

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 752

Η περιπετειώδης ζωή ενός κορυφαίου Έλληνα πολιτικού και διανοούμενου, που διατρέχει ολόκληρη την ταραγμένη πορεία της Ελλάδας τον 20ό αιώνα, με αποκαλυπτικά στιγμιότυπα και άγνωστα παρασκήνια. Συνοδεύεται από τη μοναδική για Έλληνα πολιτικό αυτοκριτική για τα γεγονότα της μεταπολεμικής εποχής. Το βιβλίο βασίζεται σε πολυετή έρευνα σε ελληνικά και ξένα αρχεία, ενώ συμπληρώνεται με σπάνιες, ανέκδοτες φωτογραφίες.

Όλα τα βιβλία non-fiction που θα διαβάσουμε φέτος τις γιορτές Facebook Twitter


Γιώργος Πουλημένος - Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου

Η προκυμαία της Σμύρνης

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: Α' Τόμος: 396, Β' Τόμος: 356

Το δίτομο αυτό έργο παρουσιάζει το «Και», τη μήκους τριών και πλέον χιλιομέτρων προκυμαία της Σμύρνης, ως ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό, τοπογραφικό και ιστορικό σύνολο, συνώνυμο της προόδου, του κοσμοπολιτισμού και της ευμάρειας των κατοίκων της. Έναν νοερό περίπατο στο θρυλικό «Και» προσφέρει αυτό το βιβλίο, ζωντανεύοντας μέσα από τις σελίδες του την οριστικά χαμένη «χρυσή εποχή» της Σμύρνης.

Αγγελική Κόκκου

Ιωάννης Τραυλός – Η ζωή και το έργο του

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 184

Το βιβλίο της αρχαιολόγου Αγγελικής Κόκκου μάς παρουσιάζει με τρόπο άμεσο τη ζωή του Τραυλού και το πολύπλευρο έργο του σε διαφορετικούς τομείς της αρχαιολογίας και της αρχιτεκτονικής. Το πλούσιο εικονογραφικό υλικό και τα σχέδιά του συμπληρώνουν τα κείμενα του βιβλίου και αναδεικνύουν την πολυσήμαντη προσφορά του στη μελέτη και στην προβολή των ελληνικών μνημείων.

Τζοσάια Όμπερ

Η άνοδος και η πτώση της κλασικής Ελλάδας

Μτφρ.: Μιχάλης Λαλιώτης

Εκδόσεις Δώμα

Ο Όμπερ αφηγείται εκ νέου την ιστορία της κλασικής αρχαιότητας, από τις απαρχές της μέχρι το τέλος του κόσμου των ελληνικών πόλεων-κρατών, φωτίζοντας πτυχές παραμελημένες ή ολότελα άγνωστες και παρουσιάζοντας γεγονότα γνωστά μέσα από ένα πρίσμα πρωτότυπο, χτίζοντας ένα θεωρητικό σχήμα που αναδεικνύει την απολύτως καινοφανή προσέγγιση των Ελλήνων στην πολιτική και τον ρόλο που αυτή είχε στην οικονομική άνθηση της αρχαίας Ελλάδας. 

Christian W. McMillen

Πανδημίες

Μτφρ.: Νίκος Αποστολόπουλος

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 208

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επισκόπηση των πανδημιών που έχουν πλήξει ιστορικά την ανθρωπότητα, ο καθηγητής McMillen περιγράφει πώς η Ιστορία επηρεάζεται από τις πανδημίες αλλά και πώς οι κοινωνικές συμπεριφορές επηρεάζουν την εξέλιξη των πανδημιών. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από ιατρική άποψη έτσι κι αλλιώς, η μελέτη αυτή παρέχει και απρόσμενες ανακαλύψεις για τον πολιτισμό και την πολιτική.

Συλλογικό

42 κείμενα καραντίνας

Εκδόσεις Εύμαρος

Σελ.: 160

Σαράντα δύο κείμενα που έγραψαν οι συγγραφείς των εκδόσεων Εύμαρος με την έναρξη του εγκλεισμού και αναρτήθηκαν στη σελίδα των εκδόσεων στο fb. Αποτυπώνουν, άλλοτε σοβαρά και άλλοτε με χιούμορ, τα συναισθήματα, τις αγωνίες και τον τρόμο εκείνων των ημερών μέσα από την προσωπική ματιά και το βίωμα του κάθε συγγραφέα.

Πόλυ Χατζημανωλάκη

Τρεις χάριτες - 199 σκαλοπάτια

Εκδόσεις Εύμαρος

Σελ.: 192

Δύο οδοιπορικά δοκίμια της Πόλυς Χατζημανωλάκη. Κείμενα και φωτογραφίες που αποτυπώνουν πραγματικές και νοερές οδοιπορίες, περιπλανήσεις, συνειρμούς και ονειροπολήσεις από τον εγκλεισμό ενός καλοκαιριού στην αθηναϊκή γειτονιά μέχρι τις καταγραφές και τις αναγνωστικές ανταλλαγές σ' ένα ταξίδι περιήγησης στη Σκωτία και στο Γιόρκσαϊρ.

Rutger Bregman

Ανθρωπότητα

Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 448

Ο συγγραφέας πολλών διεθνών best sellers, παίρνει µερικές από τις πιο γνωστές µελέτες και τα πιο διάσηµα γεγονότα στον κόσµο και τα επαναπροσδιορίζει, προσφέροντας µια νέα µατιά στα τελευταία 200.000 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας, δείχνοντάς μας πώς το να πιστεύουµε στην ανθρώπινη καλοσύνη και στον αλτρουισµό µπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόµαστε.

Nassim Nicholas Taleb

Τι φοβάσαι να χάσεις

Μτφρ.: Δάφνη Παπαδούδη

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 440

Στο πλέον προκλητικό και πρακτικό βιβλίο του, ένας από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής μας επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει να κατανοούμε τον κόσμο, να πετυχαίνουμε επαγγελματικά, να συμβάλλουμε σε μια δίκαιη κοινωνία και να επηρεάζουμε τους άλλους. Δείχνει πώς η προθυμία να αποδέχεται κανείς τους κινδύνους που του αναλογούν αποτελεί ουσιαστικό χαρακτηριστικό των ηρώων, των αγίων και των επιτυχημένων ανθρώπων.

Όλα τα βιβλία non-fiction που θα διαβάσουμε φέτος τις γιορτές Facebook Twitter


Frank Martela

Μια υπέροχη ζωή

Μτφρ.: Ευαγγελία Σταυροπούλου

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 224

Ο συγγραφέας συγκεντρώνει μερικές από τις πιο συναρπαστικές ιδέες της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας και δίνει πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βρούμε περισσότερο νόημα στη ζωή μας. Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για όλους, καθώς και για όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει περισσότερο νόημα και αίσθηση σκοπού στη ζωή του.

Paul Strathern

Η ιστορία του κόσμου σε 10 αυτοκρατορίες

Μτφρ.: Φωτεινή Πίπη

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 296

Συνδυάζοντας το εντυπωσιακό εύρος γνώσης και την ακρίβεια των στοιχείων με την αριστοτεχνική γραφή, ο Paul Strathern εντοπίζει συσχετισμούς μέσα σε τέσσερις χιλιετίες Ιστορίας και ρίχνει φως σε σημαντικούς πολιτισμούς. Πάνω απ' όλα, στο βιβλίο αποκαλύπτεται πώς η ανθρώπινη φιλοδοξία για αυτοκρατορικό μεγαλείο εκπορεύεται πάντα από τη φαντασίωση μιας ουτοπίας και από το όνειρο για αθανασία.

Βιβλίο
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Ξανθούλης: «Γνώρισα τον Πόλ Μπόουλς στην Ταγγέρη και δοκίμασα κάτι από την γεύση των μπίτνικ»

The Book Lovers / Δ. Ξανθούλης: «Γνώρισα τον Πολ Μπόουλς στην Ταγγέρη και δοκίμασα τη γεύση των μπίτνικ»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον συλλέκτη και ταξιδευτή Δημήτρη Ξανθούλη για τις αθέατες πλευρές των συγγραφέων που αγαπά, για την «κότα γεμιστή με αυγά» της Γερτρούδης Στάιν και το blanquette de veau που του έμαθε να φτιάχνει η Μαργκερίτ Ντιράς.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ο Έλληνας Scouffi και το ομοερωτικό μυθιστόρημα

Βιβλίο / Εκατό χρόνια μετά την έκδοσή του, κυκλοφορεί στα ελληνικά το ομοερωτικό «Χρυσόψαρο» του Έλληνα Scouffi

Ο κόσμος των ομοφυλοφίλων στο Παρίσι του Μεσοπολέμου και ο πρώιμος λόγος για τη ρευστότητα των σεξουαλικών ταυτοτήτων στο μυθιστόρημα του Αλεξανδρινού Αλέξανδρου Σκούφη, που είχε εκδοθεί στη Γαλλία το 1929. Η πρώτη ελληνική έκδοση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ακυβέρνητες Πολιτείες: Ο Στρατής Τσίρκας και η «Λέσχη» των ανατροπών

Lifo Mini – Series / Ακυβέρνητες Πολιτείες: Ο Στρατής Τσίρκας και η «Λέσχη» των ανατροπών

Στη μίνι σειρά για τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και τον Στρατή Τσίρκα η Κωνσταντίνα Βούλγαρη προσπαθεί να αναδείξει την πολυπλοκότητα της προσωπικότητάς του, να χαρτογραφήσει την εποχή που εκδόθηκε η τριλογία, τη δεκαετία του '60, αλλά και την εποχή που διαδραματίζονται οι ιστορίες των βιβλίων, ιστορίες Ελλήνων που βρίσκονταν στη Μέση Ανατολή, την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Γουέιτζερ: Το πιο ιστορικό ναυάγιο στον κόσμο είναι το θέμα της επόμενης ταινίας του Σκορσέζε

Βιβλίο / Γουέιτζερ: Το πιο ιστορικό ναυάγιο στον κόσμο είναι το θέμα της επόμενης ταινίας του Σκορσέζε

Το βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν, συγγραφέα των «Δολοφόνων του Ανθισμένου Φεγγαριού», έμεινε πάνω από έναν χρόνο στην πρώτη θέση των «New York Times» και αφορά μια πραγματική ναυτική περιπέτεια του 18ου αιώνα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Αποχωρητήριο / Αναχωρητήριο / Εφαλτήριο

Βιβλίο / Δοκίμιο για το Αποχωρητήριο: Ένα εκκεντρικό ταξίδι από τουαλέτα σε τουαλέτα

Ο Πέτερ Χάντκε μας οδηγεί στην ησυχία του πιο αποσιωπημένου τόπου της καθημερινής μας ζωής για να μας εκτοξεύσει στη συνέχεια στην επικράτεια της γλώσσας και της τύρβης των ανθρώπων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Οι Ιρλανδοί κατακτούν (ξανά) τη λογοτεχνία

Βιβλίο / Οι Ιρλανδοί κατακτούν (ξανά) τη λογοτεχνία

Το νέο λογοτεχνικό κύμα θέλει τους Ιρλανδούς να δεσπόζουν σε όλες τις λίστες, να σαρώνουν τα βραβεία και να μεταφράζονται μαζικά και στη χώρα μας. Η επικείμενη κυκλοφορία του περσινού Μπούκερ, Το τραγούδι του προφήτη του Πολ Λιντς, από τις εκδόσεις Gutenberg είναι η αφορμή για να προσεγγίσουμε το φαινόμενο της μαζικής επέλασης των Ιρλανδών στη λογοτεχνία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο δεύτερος θάνατος του Πάμπλο Νερούδα

Βιβλίο / Ο δεύτερος θάνατος του Πάμπλο Νερούδα

Τα τελευταία χρόνια, η προσωπική ζωή, η συμπεριφορά του προς τις γυναίκες αλλά και οι συνθήκες θανάτου του σημαντικότερου ίσως ισπανόφωνου ποιητή του εικοστού αιώνα, έχουν υποβληθεί σε νέες εξετάσεις, αναθεωρήσεις και αντιπαραθέσεις στη χώρα του.
THE LIFO TEAM
Γιάννης Μακριδάκης «Του Θεού το μάτι»

Το πίσω ράφι / «Του Θεού το μάτι»: Mια νουβέλα-σχόλιο για την Ελλάδα στα πρώτα χρόνια της κρίσης

Γι’ άλλη μια φορά ο Γιάννης Μακριδάκης επιστρατεύει ένα γεγονός του δημόσιου βίου για να το παντρέψει με μυθοπλαστικά στοιχεία, χωρίς ο ίδιος ν’ απομακρύνεται από τον μικρόκοσμο του γενέθλιου τόπου του, τη Χίο.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Απολαμβάνω να διαβάζω βιβλία μαγειρικής και ιδιαιτέρως το “Vefa’s Kitchen”»

The Book Lovers / «Απολαμβάνω τα βιβλία μαγειρικής και ιδιαιτέρως το Vefa’s Kitchen»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγή Παναγιωτόπουλο για τα βιβλία μαγειρικής και για τη διαδρομή του στη γαλλική και την ελληνική λογοτεχνική γεωγραφία.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Υπόθεση Μαρκήσιος ντε Σαντ: Από το τυπογραφείο στις δικαστικές αίθουσες

Αφιέρωμα Σαλό / Οι περιπέτειες του Μαρκήσιου ντε Σαντ με την ελληνική δικαιοσύνη

Η δίωξη 47 Ελλήνων εκδοτών, οι κατασχέσεις και η απαγόρευσή των βιβλίων του διαβόητου Μαρκήσιου κατά τη Μεταπολίτευση, που εκτίναξαν τις πωλήσεις του και οδήγησαν στην αναμόρφωση του νόμου «περί ασέμνων», ενώ ο ντε Σαντ διδασκόταν ήδη στο εξωτερικό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το φλιτζανάκι με τη γούνα: Εκατό χρόνια από την έκδοση του Μανιφέστου του Σουρεαλισμού

Βιβλίο / Το φλιτζανάκι με τη γούνα: Εκατό χρόνια από την έκδοση του Μανιφέστου του Σουρεαλισμού

Ένα κίνημα που άλλαξε την τέχνη και τις ιδέες. Ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Απόλλωνάς του. Ο Αντρέ Μπρετόν και η αυτόματη γραφή. Ο Σαντ, σουρεαλιστής στον σαδισμό. Η ερωτική ελευθερία και οι σεξουαλικές ταυτότητες.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Αργυρώ Χιώτη: «Δάντης, Έντγκαρ Λη Μάστερς και Ευθύμης Φιλίππου. Μερικοί από τους αγαπημένους μου συγγραφείς»

The Book Lovers / Δάντης, Έντγκαρ Λη Μάστερς, Ευθύμης Φιλίππου: Αγαπημένοι συγγραφείς της Αργυρώς Χιώτη

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τη σκηνοθέτρια, ηθοποιό και συνδημιουργό της θεατρικής ομάδας Vasistas για τη διαδρομή της στα βιβλία, που ξεκίνησε από το βιβλιοπωλείο μέσα στο οποίο μεγάλωσε.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ