5 βιβλία για να διαβάσετε αλλά και να χαρίσετε αυτά τα Χριστούγεννα

Το Μεταίχμιο προσφέρει το ωραιότερο δώρο στους αναγνώστες: νέους, ενδιαφέροντες τίτλους, με την ίδια πάντα ποιότητα.

LIFOTEAM 10.12.2020 | 10:00

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος αγαπημένη για μικρούς και μεγάλους κυρίως για τα δώρα που ανταλλάσσουμε. Κι αυτό είναι μια αξία που ακόμα και φέτος, που όλα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί, παραμένει σταθερή. Εξίσου σταθερή είναι και η αξία του βιβλίου ως δώρου, μια επιλογή που ποτέ δεν απογοητεύει. Γι' αυτό ακριβώς οι εκδόσεις Μεταίχμιο φρόντισαν να είναι κοντά σας αυτή την εποχή με τίτλους που, ως συνήθως, προσφέρουν μια απολαυστική όσο και ποιοτική αναγνωστική εμπειρία.


Μια εξαιρετική πρόταση για όσους προτιμούν την καλή αμερικανική λογοτεχνία είναι το «Manhattan Transfer» του John Dos Passos (μτφρ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου). Πρόκειται για επανέκδοση του τίτλου που είχε κυκλοφορήσει το 2002 και μας ξανασυστήνει αυτό το αριστουργηματικό χρονικό της Νέας Υόρκης στις αρχές του 20ού αιώνα.

 

Ανατέμνοντας τη ζωή των πλούσιων χρηµατιστών και των µεταναστών που αγωνίζονται για μια θέση στην κοινωνία των ευκαιριών, ο συγγραφέας μιλάει για την τραγική διάψευση και απογοήτευση του μεσοπολεμικού ανθρώπου, συνθέτει μια λαμπρή εικόνα της μητρόπολης μέσα από μια κοινωνιολογική καταγραφή της εποχής και παραδίδει ένα καινοτόμο σε επίπεδο μυθοπλασίας κείμενο, που δικαίως τον κατατάσσει στους σημαντικότερους εκπροσώπους της «Χαμένης Γενιάς», δίπλα στον Φιτζέραλντ και τον Χέμινγουεϊ. Ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, μάλιστα, είπε γι' αυτόν: «Ο Dos Passos έχει εφεύρει μόνο ένα πράγμα, μια αφηγηματική τέχνη. Αυτό όμως αρκεί για να δημιουργήσει ένα ολόκληρο σύμπαν».

 

5 βιβλία για να διαβάσετε αλλά και να χαρίσετε αυτά τα Χριστούγεννα

 

Σε μια άλλη, εξίσου αγαπημένη κατηγορία της λογοτεχνίας, αυτήν του αστυνομικού μυθιστορήματος, ανήκει η επόμενη πρόταση, η «Κρίση ταυτότητας» (μτφρ. Βασιλική Κνήτου), όπου ο Carlos Zanón συνθέτει την πλοκή του με πρωταγωνιστή έναν από τους εμβληματικούς πια ήρωες του μεσογειακού νουάρ, τον Πέπε Καρβάλιο του Manuel Vázquez Montalbán. Πολυβραβευμένος ο ίδιος ο Zanón, δεν μιμείται τον Montalbán, αλλά με δημιουργικότητα που ορίζει το προσωπικό του συγγραφικό ιδίωμα φτιάχνει με τα δικά του υλικά ένα σύμπαν όπου ο ήρωας μπορεί να ξαναζωντανέψει. Εν έτει 2017 πια, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ίδιες πάνω-κάτω καταστάσεις στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, κινούμενος μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης, μόνο που τώρα νιώθει ότι περνά μια κρίση ταυτότητας, η οποία αγγίζει όλη του τη ζωή. Ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονα κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο.

 

5 βιβλία για να διαβάσετε αλλά και να χαρίσετε αυτά τα Χριστούγεννα


Στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ κινείται ο «Σκοτεινός Κήπος» της Tana French (μτφρ. Δέσποινα Δρακάκη). Με εγκωμιαστικά σχόλια από μετρ του είδους όπως ο Stephen King και ενθουσιώδεις κριτικές από έντυπα όπως οι «New York Times» να το συνοδεύουν, το βιβλίο κατατάσσεται ήδη στα καλύτερα της πολυβραβευμένης συγγραφέως. Εδώ η French δεν συνεχίζει τη σειρά του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου, αλλά επιλέγει για πρωταγωνιστή του βιβλίου της έναν αθώο κατά τα φαινόμενα τύπο, τον Τόμπι, ο οποίος, προσπαθώντας να βρει καταφύγιο από μια βάναυση επίθεση που δέχτηκε στο πατρικό του, αναγκάζεται να επανεξετάσει όσα γνωρίζει για τον παρελθόν και την οικογένειά του. Και σε αυτόν τον τίτλο συναντάμε το καλοδουλεμένο και προσεγμένο στη λεπτομέρειά του γράψιμο της συγγραφέως, μαζί με την ιδιαίτερη εμβάθυνση στους χαρακτήρες, στοιχεία που του εξασφάλισαν μια υποψηφιότητα στα Mystery/Thriller στα Goodreads Choice Awards 2018 και τη μετάφρασή του προσεχώς σε πολλές γλώσσες.

 

5 βιβλία για να διαβάσετε αλλά και να χαρίσετε αυτά τα Χριστούγεννα


Τις εντυπώσεις του από το ταξίδι που έκανε αμέσως μετά την πρώτη συγγραφική του επιτυχία, την έκδοση του πρώτου μέρους της «Τριλογίας της Κούβας» τα Χριστούγεννα του 1998, παραθέτει ο Pedro Juan Gutiérrez στο «Ημερολόγιο Επιβίωσης» (μτφρ. Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη). Με βάση τη Μαδρίτη ταξίδεψε σε Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία για να παρουσιάσει το βιβλίο του, συναντώντας παράλληλα φίλους και ερωμένες. Μια ημερολογιακή καταγραφή εκείνων των μηνών, διανθισμένη με εμπειρίες που του έρχονται συνειρμικά και αφορούν την εφηβεία του και τις γυναίκες που τη στοίχειωσαν, αγαπημένους του ζωγράφους και συγγραφείς, την πρώτη φορά που άκουσε μουσική σε ψηφιακό μέσο, την ιστορία της Κούβας, αλλά και σκέψεις για τη ζωή, τον έρωτα και τον θάνατο.

 

5 βιβλία για να διαβάσετε αλλά και να χαρίσετε αυτά τα Χριστούγεννα


Μια εντελώς διαφορετική και αξιοπρόσεκτη πρόταση είναι το «Βιβλίο των χελιών» (μτφρ. Αγγελική Νάτση). Στο ντεμπούτο του ο Σουηδός Patrik Svensson καταφέρνει να συνδυάσει την εκλαϊκευμένη επιστήμη με τα απομνημονεύματα και τη φυσιοδιφική γραφή. Με αφορμή το κοινό πάθος πατέρα και γιου για το ψάρεμα χελιών, ο συγγραφέας καταφέρνει να μιλήσει για την πολύπλοκη σχέση των δύο, να συνθέσει ένα χρονικό της λογοτεχνικής, πολιτιστικής και επιστημονικής πορείας του χελιού, για τη ζωή του οποίου ακόμα και σήμερα πολύ λίγα ξέρουμε, και να μιλήσει για την ανθρώπινη μοίρα, τις απαρχές μας, το πεπρωμένο μας, τη ζωή και τον θάνατο. Η εναλλαγή απομνημονευματικών και πιο επιστημονικών κεφαλαίων εξασφαλίζει μια ισορροπημένη και ζωντανή αφήγηση που, σε συνδυασμό με το ασυνήθιστο του θέματος, εξηγούν την αναπάντεχη επιτυχία του στην Έκθεση Βιβλίου του Λονδίνου το 2019.

 

5 βιβλία για να διαβάσετε αλλά και να χαρίσετε αυτά τα Χριστούγεννα
Οδηγός Βιβλίου