Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδά του σε κακοποιημένες γυναίκες

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
«Αν η βιβλιοθήκη σας ασφυκτιεί και χρειάζεστε χώρο για καινούρια βιβλία, ίσως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εμείς» λέει η Μαρίλια Τασχουνίδου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Πώς μπορείτε να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στα μεταχειρισμένα βιβλία σας που σκονίζονται στα ράφια και παράλληλα να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους; Απλώς δωρίστε τα. Τα φιλανθρωπικά βιβλιοπωλεία είναι μια τάση διαδεδομένη στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αγγλία. Η αύξηση των τουριστών σε κεντρικές ιδίως περιοχές της Αθήνας έχει φέρει αυτή την τάση και εδώ.

Κάπως έτσι άνοιξε το Book Garden στο Κουκάκι, απευθυνόμενο σε παντός είδους βιβλιοφάγους και περαστικούς. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο βιβλιοπωλείο που τα έσοδα από τα μεταχειρισμένα βιβλία που έχει στις προθήκες τα προσφέρει για την υποστήριξη γυναικών που έχουν κακοποιηθεί.

Αναζητάτε το πιο πρόσφατο μπεστ σέλερ ή εξαντλημένες εκδόσεις; Θέλετε να αγοράσετε, πάντα σε χαμηλές τιμές, κλασικά παιδικά βιβλία και παραμύθια; Μήπως χρειάζεστε ένα λεξικό; Στο βιβλιοπωλείο Book Garden υπάρχει μια προσεγμένη συλλογή βιβλίων από δεύτερο χέρι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

Στο Κουκάκι έχει ανοίξει το Book Garden, απευθυνόμενο σε παντός είδους βιβλιοφάγους και περαστικούς. Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο βιβλιοπωλείο αφού τα μεταχειρισμένα βιβλία αλλά και τα έσοδα του από τις πωλήσεις προσφέρονται για τη βοήθεια γυναικών που έχουν πληγωθεί ή κακοποιηθεί.

Στη γειτονιά όλοι μιλούν γι’ αυτό το ξεχωριστό βιβλιοπωλείο. Μπορεί να μην το προσέξεις με την πρώτη ματιά, μέχρι που θα δεις στις βιτρίνες του κάποιες σπάνιες εκδόσεις ή μερικές στοίβες με βιβλία που αφήνουν οι αναγνώστες σε ένα καρότσι δίπλα από την είσοδο. Όπως θα μου εξηγήσει η εργαζόμενη στο βιβλιοπωλείο Μαρίλια Τασχουνίδου: «Δεν ήταν αυτός ο λόγος που τοποθετήσαμε στην είσοδο το καρότσι, αλλά μόλις είδαμε πόσο χρήσιμο ήταν για τους βιβλιόφιλους, το αφήσαμε».

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Ο χώρος αποτελείται από μεγάλες ξύλινες βιβλιοθήκες, πολλά πράσινα φυτά, ένα ξύλινο παγκάκι δίπλα από το παράθυρο και μια πολυθρόνα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Book Garden βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Δημητρακοπούλου και Νότη Μπότσαρη και η ιδέα ανήκει στη Rosie Hooton, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου. Η Μαρίλια προτείνει: «Αν η βιβλιοθήκη σας ασφυκτιά και χρειάζεστε χώρο για καινούργια βιβλία, ίσως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εμείς. Γι’ αυτό δεχόμαστε δωρεές κάθε είδους βιβλίων που είναι σε καλή κατάσταση· μπορούμε να τα παραλάβουμε από τον χώρο σας κατόπιν συνεννόησης. Ήδη από τα χέρια μας έχουν περάσει περισσότερα από 40.000 βιβλία».

Από την αρχή της συζήτησής μας αντιλαμβάνομαι πόσο πολύ αγαπούν και οι δύο τα βιβλία. Πώς ξεκίνησαν όλα; Η Μαρίλια απαντά: «Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία. Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο για την υλοποίηση της ιδέας μας. Δεν πτοηθήκαμε ωστόσο και αποφασίσαμε, μόλις βρήκαμε αυτόν τον χώρο, να την κάνουμε πραγματικότητα.

Η Rosie γνώριζε ότι αυτή η τάση είναι ευρέως διαδεδομένη σε άλλες χώρες και σκεφτήκαμε ότι από την Αθήνα, πέρα από τα παλαιοβιβλιοπωλεία, ένας καθαρά φιλανθρωπικός χώρος για το βιβλίο. Ουσιαστικά, θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο που θα συνδυάζει την αγάπη μας για τα βιβλία, την κοινωνική συναναστροφή και τον φιλανθρωπικό σκοπό».

Ο χώρος αποτελείται από μεγάλες ξύλινες βιβλιοθήκες, πολλά πράσινα φυτά, ένα ξύλινο παγκάκι και μια πολυθρόνα. Στα ράφια του υπάρχει μεγάλη ποικιλία μεταχειρισμένων βιβλίων με τιμές που ξεκινούν από ένα ευρώ και φτάνουν έως πέντε. Είναι ταξινομημένα ανά κατηγορία προκειμένου ο αναγνώστης να βρίσκει εύκολα αυτό που αναζητά.

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Αρχικά, μπορεί να μην το προσέξεις με την πρώτη ματιά, μέχρι που θα δεις στις βιτρίνες του κάποιες σπάνιες εκδόσεις ή μερικές στοίβες βιβλίων που αφήνουν αναγνώστες μέσα σε ένα καρότσι που υπάρχει δίπλα από την είσοδο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Είναι πολύ σημαντικό για μας ότι το Book Garden βρίσκεται στο Κουκάκι, σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική συνοικία της Ακρόπολης της Αθήνας, διότι μας επισκέπτονται καθημερινά πολλοί τουρίστες που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο. Είναι άνθρωποι που έρχονται και μας αφήνουν βιβλία που έχουν διαβάσει και επιθυμούν στον επόμενο προορισμό τους να διαβάσουν κάτι άλλο. Από την άλλη, είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί και οι Αθηναίοι μάς έχουν αγκαλιάσει», σημειώνει η Μαρίλια.

Όση ώρα επεξεργάζομαι τον χώρο συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για ένα υπέροχο και ήσυχο μέρος. Εκπέμπει μια ζεστασιά που, σε συνδυασμό με την απαλή μουσική που παίζει, δημιουργεί χαλαρωτική διάθεση, κάνοντας την εμπειρία της ανάγνωσης πιο ευχάριστη.

Όπως μου εξηγούν, το βιβλιοπωλείο απευθύνεται και σε φοιτητές/φοιτήτριες που θέλουν ένα ιδανικό μέρος για να μελετήσουν, προσφέρεται και δωρεάν WiFi. Μάλιστα, η Rosie και η Μαρίλια θα σας προσφέρουν ένα φλιτζάνι τσάι. Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμος και ο δεύτερος όροφος όπου θα υπάρχει ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι για όσους θέλουν να δουλέψουν με τον υπολογιστή τους ή να απολαύσουν το βιβλίο τους.

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Τα περισσότερα βιβλία μας είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά, έχουμε και γαλλικά, γερμανικά και άλλες γλώσσες. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα πάντα, από επικές ιστορίες αγάπης και βιογραφίες μέχρι οδηγούς για κατασκευές και manga. Στο βιβλιοπωλείο, επίσης, έχουμε μάσκες, μολυβοθήκες, πορτοφολάκια, σελιδοδείκτες και τσάντες για μακιγιάζ, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από θύματα εκμετάλλευσης που περιθάλπει η Threads of Hope Hellas, δίνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης. Για μας βασικός στόχος είναι να κάνουμε τον επισκέπτη να νιώθει άνετα και οικεία. Έχουμε ήδη δημιουργήσει μια λέσχη ανάγνωσης όπου η συζήτηση γίνεται στα αγγλικά και ευελπιστούμε σύντομα να κάνουμε και μια αντίστοιχη στα ελληνικά», αναφέρει η Rosie.  

Στην αρχή η συλλογή των βιβλίων ξεκίνησε μέσω της προσέγγισης φίλων των δύο γυναικών. Ύστερα μαθεύτηκε και πλέον αρκετός κόσμος γνωρίζει το μέρος και αφήνει βιβλία που δεν χρειάζεται. Αυτό, όμως, που τους διαφοροποιεί είναι ότι τα έσοδα πηγαίνουν στην υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών. «Όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν ότι το βιβλιοπωλείο λειτουργεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλάζει μονομιάς η συμπεριφορά τους και ψωνίζουν περισσότερα βιβλία προκειμένου να βοηθήσουν όπως μπορούν. Αυτή ήταν μια συνειδητή απόφαση της Rosie και η ανταπόκριση των ανθρώπων είναι συγκινητική», υποστηρίζει η Μαρίλια.  

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Λίγο πριν τις αποχαιρετήσω, θα μου πουν: «Λέμε συχνά ότι κάθε βιβλίο μάς προσφέρει ένα καινούργιο ταξίδι, ότι είναι μια καλή παρέα και μέσα από την ανάγνωσή του κατανοούμε τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε διότι γνωρίζουμε ότι ένα μεταχειρισμένο βιβλίο διάγει από αναγνώστη σε αναγνώστη έναν ενδιαφέροντα κύκλο ζωής. Χαρίζει ουσιαστικά μοναδικές εμπειρίες σε όσους το διάβασαν. Κι εμείς είμαστε ο συνδετικός κρίκος που τροφοδοτεί την προσπάθεια αυτή, δίνοντας όχι απλώς μια καινούργια ζωή στα βιβλία αλλά βοηθώντας σημαντικά συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται. Ας μην ξεχνάμε ότι τα βιβλία κάνουν καλό στην ψυχή μας».    

Καθημερινά επισκέπτονται το Book Garden άτομα όλων των ηλικιών, απ’ όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, όλα όμως τρέφουν την ίδια αγάπη για το διάβασμα. Από τη μια χαρίζουν βιβλία, και χαίρονται γι' αυτό, επειδή πιάνουν τόπο, και από την άλλη αγοράζουν εκδόσεις που πίσω τους έχουν μια ιστορία. Το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είναι δεν έχει απλώς πελάτες αλλά θαυμαστές.

Το φιλανθρωπικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας που μοιράζει τα έσοδα του σε κακοποιημένες γυναίκες Facebook Twitter
Αναμφίβολα, το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο είναι ένα μέρος που δεν έχει πελάτες αλλά θαυμαστές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Δημητρακοπούλου 51, Κουκάκι, 6945 735241
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 10:30-18:00, Σάβ. 10:30-16:00 

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ