Aύριο μεγάλο αφιέρωμα της LifO στον Κορνήλιο Καστοριάδη

Aύριο μεγάλο αφιέρωμα της LifO στον Κορνήλιο Καστοριάδη Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO
0

Δεν χώρεσε πουθενά: ούτε σε επιστημονικά καλούπια, ούτε σε αστραφτερά έδρανα. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης αναγνωρίστηκε ως κορυφαίος στοχαστής της γενιάς του αλλά δεν υποτάχθηκε στις επιταγές μιας δεδομένης φιλοσοφικής σκέψης που μέχρι τότε ήταν, όπως κι ο ίδιος έλεγε, «περίκλειστη» και «κληρονομημένη». Εκείνος ήθελε τις έννοιες και τις θεωρίες, την ψυχή και τη σκέψη ανοιχτές στην εξέταση και την επισκόπηση. Πρέσβευε ότι η ανοιχτοσύνη θα φέρει την πραγματική δημοκρατία και οραματιζόταν ένα μέλλον χωρίς τον διχασμό των ιδεών που έζησε-όσο κανείς άλλος-στο πετσί του. Τουλάχιστον όλα αυτά επικαλείται η βιογραφία του που μόλις εξέδωσε ο βαθύς γνώστης της σκέψης του 68 Φρανσουά Ντος θυμίζοντας μας γιατί ο Καστοριάδης είναι ο φιλόσοφος που άντεξε στις «μόδες», τις νέες θεωρίες και τον πιο ανηλεή μεταμοντερνισμό. Σήμερα που οι μεγάλες πολιτικές θεωρίες-νεοφιλελευθερισμού και κομμουνισμού-έχουν πλέον καταρρεύσει και η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δείχνει εμφανώς τις αδυναμίες της, το μεγάλο ερώτημα της άμεσης δημοκρατίας που καθορίζεται απευθείας από τον πολίτη και τις ανάγκες του επανέρχεται δυναμικότερο από ποτέ. Με την ίδια δριμύτητα επανέρχονται όσα έχει πει ο Καστοριάδης για τη βία, την παιδεία, την αυτονομία, την ανάγκη οριοθέτησης ενός καινούργιου κόσμου χωρίς προκαταλήψεις αλλά με τη στοιχειώδη αιδώ. Γιατί το λόγον διδόναι του Καστοριάδη είναι το μόνο που οφείλει να προσφέρει ο πολίτης μαζί με την αγάπη του στην Αγορά και την κοινωνία που τον έθρεψαν.

Η Lifo ζήτησε από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τα κείμενα και τη ζωή τους στο έργο του να εξηγήσουν γιατί ο Καστοριάδης είναι σημαντικότερος σήμερα περισσότερο από ποτέ και γιατί οι ιδέες του δείχνουν να είναι βγαλμένες όχι από ένα απόμακρο παρελθόν, αλλά από το πιο απρόβλεπτο μέλλον. Γιατί σίγουρα ο Καστοριάδης είναι ο πιο μοντέρνος από τους φιλοσόφους του μέλλοντος και αυτός που δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε ποτέ.

Από τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου, το αφιέρωμά μας θα είναι διαθέσιμο για τους αναγνώστες του LIFO.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιντάρτ Κάρα: «Σεξ τράφικιν»

Το πίσω ράφι / «Έπρεπε να δουλεύω ακόμη κι όταν ήμουν άρρωστη»

O Σιντάρτ Κάρα έγραψε το «Σεξ τράφικιν» για τη σύγχρονη σωματεμπορία, έχοντας διαπιστώσει από πρώτο χέρι πώς είναι οργανωμένη αυτή η κερδοφόρα βιομηχανία που βασίζεται στη φτώχεια, την ανισότητα και τη ζήτηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Βιβλίο / Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Σολόι, «Σάρκα» (Μπούκερ 2025), ένας άνδρας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Όσα συμβαίνουν γύρω του μοιάζουν με αρχαία τραγωδία. Τα αντιμετωπίζει εκφράζοντας ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, με 500 περίπου ΟΚ σε όλο το βιβλίο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σοφία Αυγερινού: «Όλα ξεκίνησαν από το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι»

Βιβλίο / Η Σοφία Αυγερινού έκανε κάτι σημαντικό. Μετέφρασε Μπροχ στα ελληνικά

Έχει αναμετρηθεί με τα μνημειώδη έργα του Χέρμαν Μπροχ –«Οι υπνοβάτες», «Τα μάγια», «Ο θάνατος του Βιργιλίου» και έχει κατορθώσει να τα παραδώσει σε ένα νέο κοινό. Η συγγραφέας και μεταφράστρια μιλάει για τη σχέση της με τη λογοτεχνία και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει τη δουλειά της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Βιβλίο / Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Μια επιλογή τίτλων που καλύπτει από την Κατοχή και τους δωσίλογους, μέχρι τη συναίνεση, το «1984», ένα «αρχέγονο queer», τα Τέμπη, τη hyperpop, έναν αυτοκράτορα-φιλόσοφο και τους συνειρμούς ενός Αθηναίου «ευπατρίδη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
90’ με τη συντακτική ομάδα της «βλάβης»

Βιβλίο / Αυτή η παρέα φτιάχνει τη «βλάβη», το πιο φρέσκο έντυπο για το βιβλίο

Είναι millennials, πιστεύουν ακόμα στην αξία του τυπωμένου χαρτιού, δεν δέχονται διαφημίσεις, ξέρουν πολύ καλά το βιβλίο, δεν αναρτούν τίποτα στο internet γιατί θέλουν να σε δουν να ξεφυλλίζεις το περιοδικό τους. Και πολύ καλά κάνουν γιατί η «βλάβη» τους είναι ένας νέος τρόπος να μιλάς για το βιβλίο και για τον πολιτισμό.
M. HULOT
«Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Το πίσω ράφι / «Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Η Μαρία Μπέικου αφηγείται με τρόπο λιτό τη ζωή της στο «Αφού με ρωτάτε, θα θυμηθώ», τη συμμετοχή της στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα χρόνια της στην ΕΣΣΔ και τη σχέση της με μεγάλους Ρώσους καλλιτέχνες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζιζέλ Πελικό: «Έχω ξαναβρεί τη χαρά της ζωής»

Βιβλίο / Ζιζέλ Πελικό: «Οι βιαστές μου να σκύψουν το κεφάλι• όχι εγώ»

Πέρα από κάθε προσδοκία και παρά τη φρίκη που κρύβουν οι σελίδες της, η αυτοβιογραφία της Πελικό, «Ύμνος στη ζωή», είναι ένα απαράμιλλο παράδειγμα γενναιότητας κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δικαιώνοντας απόλυτα τον τίτλο του. Κυκλοφόρησε μόλις και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Βιβλίο / Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Η ταινία της Έμεραλντ Φένελ μας θύμισε την αξεπέραστη αξία του κλασικού έργου της Έμιλι Μπροντέ και τους άπειρους λόγους για τους οποίους παραμένει ανάμεσα στα αγαπημένα αναγνωστών και κριτικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Lifo Videos / Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Ο νεαρός συγγραφέας που έκανε αίσθηση με το πρώτο του μυθιστόρημα «Πέρα από τη συναίνεση» (εκδ. Πόλις) μιλά για την queer κουλτούρα στα χρόνια του Tραμπ και για το πώς συμφιλιώνεται κανείς με τον ομοερωτικό σεξουαλικό του προσανατολισμό σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ