ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

50 νέα βιβλία για την άνοιξη

50 νέα βιβλία για την άνοιξη Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
0

1.

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ

Τριημερία Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Σελ.: 245
Τιμή: €13,85

«"Σε καλό, τι γυρεύεις εσύ εδώ;" ρώτησε τον Βασίλη. "Συμβαίνει τίποτα;". Ο Βασίλης πήρε το κακομοίρικο ύφος του. "Σ' εμένα συμβαίνει πάντα κάτι παραπάνω απ' ό,τι συμβαίνει σε όλους τους άλλους" είπε και αναστέναξε. "Έπαθες μεγάλη ζημιά; Δυστυχώς, το δικό μου Τμήμα είχε αλλού διατεταγμένη υπηρεσία, και δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα" πρόσθεσε σαν να ήθελε να απολογηθεί. "Να 'ταν μόνο η ζημιά...". Και ο Βασίλης του είπε για την ξύλινη επένδυση που υποχώρησε από την επιδρομή, για το πορτάκι και για τον σκελετό στο υπόγειο».
(Απόσπασμα από το βιβλίο)

2.

JOHN STEINBECK

Τα λιβάδια του ουρανού Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελίδες: 320
Τιμή: €13,99

Τα «Λιβάδια του Ουρανού» εκδόθηκαν το 1932, όταν ο John Steinbeck ήταν ακόμη ένας σχεδόν άσημος τριαντάχρονος συγγραφέας. Αν και πρόκειται για ξέχωρα διηγήματα, καθώς εκτυλίσσονται στον ίδιο τόπο και τα ίδια πρόσωπα επανέρχονται, ο αναγνώστης έχει τελικά την αίσθηση ότι έχει διαβάσει ένα κομματιαστό μυθιστόρημα.

3.

ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ

Ο θαμμένος γίγαντας Μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 440
Τιμή: €17,70

Σ' ένα απομονωμένο χωριό στην Αγγλία, την εποχή των θρύλων, λίγο μετά τον θάνατο του βασιλιά Αρθούρου, ζει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών, ο Αξλ και η Μπέατρις. Οι αναμνήσεις τους είναι θολές λόγω μιας μυστηριώδους ομίχλης που προκαλεί ένα είδος φθοράς. Παρά την αρρώστια της Μπέατρις, το ζευγάρι αποφασίζει να ταξιδέψει μακριά και να βρει τον γιο του, που έχει να δει εδώ και χρόνια.

4.

ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ

Βορειοδυτικό Πέρασμα

Εκδόσεις Κριτική
Σελ.: 256
Τιμή: €13,00

Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα κινήματα της πρωτοπορίας που άρχισαν να συγκροτούνται και να δρουν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ιστορία τους έμεινε μια κρυφή υποσημείωση, ένας θαμπός αστερίσκος στο βιβλίο της ανησυχίας του εικοστού αιώνα. Κι όμως, αν ο αιώνας μας κοχλάζει, συνέβαλαν αυτά ακριβώς τα κινήματα στην αύξηση της θερμοκρασίας.

5.

MURRAY BΟΟKCHIN

Η Τρίτη Επανάσταση (τ. 1)

Μτφρ.: Μαρίνος Σαρηγιάννης
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Σελ.: 503
Τιμή: €33,00

Ο πρώτος αυτός τόμος του τελευταίου μείζονος έργου του Murray Bookchin ξεκινάει από τους πολέμους των χωρικών στο τέλος του Μεσαίωνα και προχωρεί στη συστηματική εξέταση της Αγγλικής, της Αμερικανικής και της Γαλλικής Επανάστασης.

50 νέα βιβλία για την άνοιξη Facebook Twitter

6.

MURRAY BΟΟKCHIN

Η Τρίτη Επανάσταση (τ. 2)

Μτφρ.: Δανάη Γαβριηλίδου
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Σελ.: 404
Τιμή: €28,00

«Ο Μπούκτσιν επιχειρεί να γράψει μια Ιστορία από την πλευρά των ηττημένων, των λαϊκών μαζών, χωρίς τη δράση των οποίων καμία επανάσταση δεν θα είχε ποτέ επικρατήσει, ωστόσο οι πόθοι τους καταπνίγηκαν μέσα στην τελική τροπή των πραγμάτων, στις νέες μορφές εξουσίας που αναδύθηκαν σε μια δραματική καμπή των γεγονότων. Και αυτή η σκοπιά εμπεριέχεται ακριβώς στον τίτλο "Η Τρίτη Επανάσταση"». Φώτης Τερζάκης

7.

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Λεξικό του κωνσταντινουπολίτικου γλωσσικού ιδιώματος

Εκδόσεις Γαβριηλίδης
Σελ.: 202
Τιμή: €12,78

Τα νεοελληνικά γλωσσικά ιδιώματα, από τα μεταβυζαντινά χρόνια και ως τα μέσα του 20ού αιώνα, αποτελούν γνωσιολογικό και κοινωνικό πολυδιάστατο υλικό πέντε αιώνων τουλάχιστον. Η καταγραφή αυτού του υλικού έχει σημασία από ιστορική άποψη, αποτελώντας μελέτη των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στο εσωτερικό της σημερινής Ελλάδας και στις ελληνικές κοινότητες ανά τον κόσμο.

8.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

Άπαντα τα ποιητικά
(1904-1975) Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 544
Τιμή: €30,00

Η έκδοση καθιστά ευδιάκριτη τη μακρόχρονη δημιουργική διαδρομή του ποιητή. Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθηθούν εκ του σύνεγγυς οι μεταμορφώσεις της βαρναλικής ποίησης μέσα στον χρόνο, καθώς συστεγάζει τις συλλογές «Πυθμένες», «Κηρήθρες», «Προσκυνητής», «Το φως που καίει», «Σκλάβοι Πολιορκημένοι» κ.ά.

9.

ΛΕΩΝ ΤΟΛΣΤΟΪ

Η Ανάσταση

Μτφρ.: Ελένη Μπακοπούλου
Εκδόσεις Κέδρος
Σελ.: 632
Τιμή: €25,00

Στην «Ανάσταση» κορυφώνονται οι ηθικοί στοχασμοί και οι πολιτικές ιδέες που καλλιέργησε ο Τολστόι προς το τέλος της ζωής του, αναθεωρώντας τη σχέση του με το κράτος, καταδικάζοντας τον δεσποτισμό, την εξαθλίωση των φτωχών αγροτών και τον φεουδαλισμό ως πυρήνα του τσαρικού καθεστώτος. Δεν φοβήθηκε να στηλιτεύσει ούτε την υποκρισία της επίσημης Εκκλησίας.

10.

ΓΚΡΕΓΚΟΡΙ ΣΑΜΑΚ

Το μυστικό βιβλίο

Μτφρ.: Ξανθίππη Δημητρούλια
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 248
Τιμή: €14,40

Στο ηλιοβασίλεμα της ζωής του ο Ελιάς Άιν αποτραβιέται σ' ένα χωριουδάκι στην Αυστρία. Στο καινούργιο του σπίτι ανακαλύπτει ένα δωμάτιο γεμάτο βιβλία. Ένα συγκεκριμένο βιβλίο τραβάει την προσοχή του και ξεφυλλίζοντάς το συνειδητοποιεί ότι κάθε σελίδα λέει την ιστορία και ενός διαφορετικού ατόμου και ότι οι ζωές όλων περιλαμβάνονται λεπτομερώς.

11.

HARPER LEE

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια

Μτφρ.: Βικτώρια Τράπαλη
Εκδόσεις Bell
Σελ.: 384
Τιμή: €16,00

Ένα μυθιστόρημα για τον ρατσισμό, τη συνείδηση, τη δικαιοσύνη και τον πόνο τού να μεγαλώνεις. Σοφό, πλημμυρισμένο από την ομορφιά του Νότου, προικισμένο με αυθεντική συγκίνηση, χιούμορ αλλά και με την καθαρότητα και την ευθύτητα της παιδικής ματιάς στο κόσμο των ενηλίκων, διατηρεί άφθαρτη τη γοητεία και τη ζωντάνια του μέχρι σήμερα.

50 νέα βιβλία για την άνοιξη Facebook Twitter

1.

ΦΩΤΗΣ ΚΑΓΓΕΛΑΡΗΣ

Το Βλέμμα και το Είναι στην Ψύχωση

Εκδόσεις Άγκυρα

Σελ.: 408
Τιμή: €16,90

Ο συγγραφέας, αναλύοντας την ψυχωτική διαδικασία, συνομιλεί μ' ένα πλήθος συγγραφέων από τον χώρο της ψυχοπαθολογίας, της φιλοσοφίας, της τέχνης, της πολιτικής και άλλων τόπων του λόγου για να αναδείξει τον βαθύ πυρήνα του ψυχωτικού υποκειμένου ως θεμελίωση της ετερότητας, αλλά και να υποστηρίξει την εγγύτητα του υποκειμένου της τρέλας με το υποκείμενο του σημαίνοντος.

2.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΕΪΝΤ

Η Αθήνα – Η Αλήθεια

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου
Εκδόσεις Σαβάλλας
Σελ.: 528
Τιμή: €14,70

Το βιβλίο του Ντέιβιντ Κέιντ ξαφνιάζει, γοητεύει, προβληματίζει. Είναι μια τολμηρή, διεισδυτική ματιά σε μια πόλη σαγηνευτική και συνάμα εξουθενωτική, τη σύγχρονη Αθήνα των αντιθέσεων, στους ανθρώπους της, τον παλμό και τα μυστικά της, αλλά και στην πολυκύμαντη ιστορία του τόπου μας και στις αιτίες που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση.

3.

LENA DUNHAM

Δεν είμαι τέτοιο κορίτσι

Μτφρ.: Κάσσυ Μπουλούκου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 344
Τιμή: €15,50

H δημιουργός, παραγωγός και πρωταγωνίστρια της σειράς-φαινόμενο «Girls» υπογράφει μια ξεκαρδιστική, σοφή και επώδυνα ειλικρινή συλλογή προσωπικών ιστοριών, ρίχνοντας φως σε όλες εκείνες τις εμπειρίες που βιώνει ένα κορίτσι βγαίνοντας στον πραγματικό κόσμο: τον έρωτα, τη μοναξιά, την απογοήτευση, το αίσθημα της δικαίωσης όταν βρίσκεις τα κότσια να πιστέψεις ότι η ιστορία σου αξίζει να ειπωθεί.

4.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ

Ιμαρέτ

Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 592
Τιμή: €17,70

Άρτα 1854, Οθωμανοκρατία. Δυο αγόρια που μέλλει να γίνουν αδελφικοί φίλοι, ο Λιόντος και ο Nετζίπ, γεννιούνται την ίδια νύχτα. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί διαδοχικά και από τη σκοπιά του καθενός τη ζωή τους σε ήρεμους χρόνους, αλλά και σε καιρούς εντάσεων και επαναστάσεων, αναπαριστώντας με μοναδικό τρόπο μια ολόκληρη εποχή.

5.

ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΤΣΟΡΩΝΗ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το Ηλιοφέγγαρο Εκδόσεις Σαβάλλας
Σελ.: 80
Τιμή: €8,70

Το βιβλίο ανήκει στην αγαπημένη σειρά των παιδιών «Μαθήματα ζωής» των εκδόσεων Σαββάλας και περιέχει διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα παιδιά, καθώς και φύλλα εργασίας με πολλές ακόμα προτάσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας για εκπαιδευτικούς που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την ιστορία μέσα στη σχολική αίθουσα (για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών).

6.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

Σημειώσεις για μια ιδιωτική θεωρία της λογοτεχνίας

Εκδόσεις Κίχλη
Σελ.: 48
Τιμή: €6,00

Το βιβλίο σχεδιάζει και εικονογραφεί μιαν αυστηρά προσωπική θεώρηση του λογοτεχνικού φαινομένου και των εμπλεκομένων, από τον πομπό στον δέκτη και τούμπαλιν. Αποφθεγματικές, λοιπόν, ρήσεις για τη συγγραφή και την ανάγνωση, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, την ποίηση και την πρόζα, την κριτική αξιολόγηση, τη μετάφραση και το πρωτότυπο, τη λογοτεχνία και την ιστορία της λογοτεχνίας.

7.

MICHAEL CONNELLY

To μαύρο κουτί

Μτφρ.: Έφη Τσιρώνη

Εκδόσεις Bell
Σελ.: 416
Τιμή: €7,40

Ο διάσημος ήρωας του πολυβραβευμένου (και με δεκάδες μπεστ σέλερ στο ενεργητικό του) Μάικλ Κόνελι, ο ντετέκτιβ Χάρι Μπος, επιστρέφει στο νέο εκρηκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα «Το μαύρο κουτί», που μας μεταφέρει σε μία από τις πιο σκοτεινές εποχές του Λος Άντζελες, εκείνη των ταραχών του 1992, με αφορμή την υπόθεση Ρόντνεϊ Κινγκ.

8.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

Αδάμαστες Ψυχές

Εκδόσεις Άγκυρα
Σελ.: 455
Τιμή: €19,00

Τα κεντρικά πρόσωπα του βιβλίου, οι θαλασσοπόροι, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: πάλεψαν γενναία μέσα στα κύματα και αντιμετώπισαν παλικαρίσια τις δυσκολίες της ζωής, βγαίνοντας νικητές, έστω κι αν τις περισσότερες φορές έφτασαν στα απώτατα όρια των σωματικών, ηθικών και ψυχικών αντοχών τους. Έτσι, προβάλλουν ως πρότυπα αγωνιστικότητας, άσχετα αν ήταν κακούργοι.

9.

Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

Το λεξικό παραθεμάτων

Φιλολογική επιμέλεια: Μιχάλης Πιερής
Εκδόσεις Ίκαρος
Σελ.: 312
Τιμή: €18,00

Η προωθημένη λεξικογραφική εμπειρία του Καβάφη αλλά και η γλωσσική θεωρία στην οποία είχε εν τω μεταξύ κατασταλάξει είναι πιθανότατα από τους λόγους που τον οδήγησαν να σχεδιάσει το δικό του λεξικό με τον τρόπο που το σχεδίασε. Η έκδοση φέρνει στο φως πλούσιο υλικό για τη μελέτη της πολυσήμαντης σχέσης του ποιητή με την ελληνική γλώσσα.

10.

ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

Ο πειρασμός της νοσταλγίας / Σημειώσεις καθημερινότητας

Εκδόσεις Κίχλη
Σελ.: 224
Τιμή: €16,00

Το βιβλίο του Τίτου Πατρίκιου αποτελείται από σημειώσεις που γράφτηκαν την περίοδο 1980-2014 και αφορούν διάφορες εκφάνσεις του βίου. Η αφετηρία τους είναι συχνά βιωματική. Με την έννοια αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συγκροτούν μια έμμεση αυτοβιογραφία. Ωστόσο, χάρη στην καθολικότητα των παρατηρήσεων, αποκτούν χαρακτήρα αφορισμών· η αυτογνωσία καταλήγει να γίνει ανθρωπογνωσία.

11.

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

Η βαβυλωνιακή σύγχυση των λέξεων και άλλα 499 ποιήματα

Μτφρ: Γιώργος Κεντρωτής
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 682
Τιμή: €29,00

Μια ανθολογία με πεντακόσια ποιήματα του αγαπημένου στην Ελλάδα συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ. Παρουσιάζονται κοινωνικά, πολιτικά, ερωτικά, σατιρικά και παιδικά ποιήματα και τραγούδια που τονίζουν την προσωπικότητα του δημιουργού τους, που το έργο του σημάδεψε την εποχή του αλλά και τον έχει ήδη αναδείξει σε κλασικό συγγραφέα παγκοσμίως.

50 νέα βιβλία για την άνοιξη Facebook Twitter

1.

ΚΙΡΚΗ ΚΕΦΑΛΕΑ

Κραταιά ως θάνατος αγάπη / Το Άσμα Ασμάτων στη Νεοελληνική Λογοτεχνία

Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 328
Τιμή: €18,00

Μονογραφία που πραγματεύεται το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, έργο που έχει δεχτεί ποικίλες ερμηνείες αλλά και παρερμηνείες τον 20ό αιώνα. Στο πρώτο μέρος υπάρχουν μεταγραφές-αποδόσεις του έργου στα νέα ελληνικά, στο δεύτερο μέρος εξετάζονται έξι δραματικές μεταγραφές του και στο τρίτο επιχειρείται μια διεξοδική μελέτη της απήχησης του βιβλικού αυτού κειμένου στο έργο των Νεοελλήνων ποιητών.

2.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Άθως / Τα χρώματα της πίστης

Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 216
Τιμή: €29,00

Ένα φωτογραφικό ανθολόγιο του Στράτου Καλαφάτη που παρουσιάζει μια σύγχρονη εκδοχή του ιδιαίτερου τοπίου αλλά και των ανθρώπων της αθωνικής πολιτείας. Η εργασία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε το 2013, ενώ χρειάστηκαν είκοσι πέντε επισκέψεις και ένα σύνολο διακοσίων ημερών φωτογράφισης.

3.

FRANK NORRIS

ΜακΤίγκ, μια ιστορία από το Σαν-Φρανσίσκο

Μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 508
Τιμή: €22,00

Η ρεαλιστική απεικόνιση της μεσαίας τάξης και ένα απροσδόκητο γουέστερν βασισμένο στον «Πυρετό του Χρυσού» μέσα από την ιστορία του κομπογιαννίτη οδοντογιατρού ΜακΤίγκ και της συζύγου του. Από τον συγγραφέα που συνεισέφερε δραστικά στο αμερικανικό ρεαλιστικό μυθιστόρημα και μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.

4.

ΜΑΡΩ ΚΑΡΓΑ

Αχγιάτ Ανχάρ

Εκδόσεις Τόπος
Σελ.: 432
Τιμή: €15,40

Αχγιάτ Ανχάρ θα πει «ζωές ποτάμια» που κυλούν ορμητικά σε πάθη, έρωτες, δεινά, προσδοκίες, συγκρούσεις ανθρώπων μέσα στη δίνη ιστορικών και πολιτικών γεγονότων το 19ου αι. με φόντο την Κωνσταντινούπολη, τη Λήμνο, την Αλεξάνδρεια. Ένα συγκινητικό πανόραμα της ελληνικής αστικής ζωής της εποχής και της ελληνικής διασποράς.

5.

JOHAN THEORIN

Το πιο σκοτεινό δωμάτιο

Μτφρ.: Λύο Καλοβυρνάς
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 536
Τιμή: €16,60

Μια οικογένεια μετακομίζει στο νησί Έλαντ. Όμως σύντομα η δυστυχία χτυπά την πόρτα, καθώς η μητέρα πνίγεται. Ενώ ο πατέρας ζει το βαρύ του πένθος, διάφορα περιστατικά τον προβληματίζουν: Από πού έρχονται αυτοί οι ψίθυροι; Γιατί φωνάζει η κόρη του μέσα στη νύχτα; Η πόρτα του στάβλου γιατί μένει πάντα ανοιχτή;

6.

ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ

Άμλετ

Μτφρ.: Διονύσης Καψάλης

Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 248
Τιμή: €14,00

Το συγκινητικό και ανήσυχο έργο του Σαίξπηρ διακατέχεται από πλήθος αγνοουμένων, είτε το έγραψε ο Σαίξπηρ για να περιθάλψει κάποιον δικό του, ακριβό και ανομολόγητο αγνοούμενο είτε όχι. Μολαταύτα, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να διεισδύσουμε στην καρδιά του μυστηρίου του Σαίξπηρ μήτε του σαιξπηρικού ήρωα, διότι «Τ' άλλα είναι σιωπή».

7.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Το Ολοκαύτωμα

Εκδόσεις Gutenberg
Σελ.: 376
Τιμή: €26,00

Ένα έργο που συνοψίζει και αξιολογεί τους διάφορους ιστοριογραφικούς, θεωρητικούς και παιδαγωγικούς στοχασμούς που αφορούν το Ολοκαύτωμα από την πρώτη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Αναδεικνύονται και εξετάζονται θέματα όπως η ιστορική μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος, η απονομή ιστορικής δικαιοσύνης και η παιδαγωγική θεωρία αναφορικά με τη διαχείριση τραυματικών γεγονότων ή εμπειριών.

8.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

Το τρίτο βιβλίο με τις αντιστίξεις και άλλα μουσικά κείμενα

Εκδόσεις Μελάνι
Σελ.: 160
Τιμή: €12,00

Το βιβλίο που ολοκληρώνει τη μουσική τριλογία του συγγραφέα θέτει το ερώτημα: πώς είναι η μουσική όταν δεν την ακούμε;
«[...] Ίσως τελικά η μουσική να ακούγεται και χωρίς ήχο –όπως και χωρίς βλέμμα μπορεί να υπάρχει η λογοτεχνία, χωρίς όραση και ο κινηματογράφος–, μόνο με αναδρομή στη βεβαιότητα ότι υφίσταται».

9.

HELENE GREMILLON

Η γκαρσονιέρα

Μτφρ.: Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη
Εκδόσεις Gema
Σελ.: 343
Τιμή: €15,00

Αύγουστος του 1987, Μπουένος Άιρες. Είναι χειμώνας. Οι εποχές δεν είναι οι ίδιες παντού. Οι άνθρωποι είναι. Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία. Η Ελέν Γκρεμιγιόν γεννήθηκε το 1977 στο Πουατιέ. Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Le Confident», κυκλοφόρησε το 2010 και μεταφράστηκε σε 27 γλώσσες.

10.

KΩΣΤΑΣ Μ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Περί της βασιλείας στη νεώτερη Ελλάδα

Εκδόσεις Καπόν
Σελίδες: 352
Τιμή: €25,00

Μια σφαιρική παρουσίαση του βασιλικού θεσμού για πρώτη φορά στη νεότερη Ελλάδα. Παρουσιάζεται η διαδρομή του, η αναζήτηση λαϊκής νομιμοποιήσης και εκτίθεται η συνταγματική διάσταση του ζητήματος. Παρουσιάζονται και αναλύονται τρεις μορφές της δυναστείας και εξετάζεται πώς διερράγη η ισχυρή, πλην δύσκολη σχέση λαού και βασιλείας.

 

11.

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΟΥ

Φωτογραφίες

Εκδόσεις Μελάνι
Σελ.: 72
Τιμή: €9,00

«Γράφουμε οι άνθρωποι./ Καταρχήν Ιστορία. Όλοι μαζί.../ Μέσα στην Ιστορία, που τη γράφουμε οι άνθρωποι όλοι μαζί,/ ο καθένας, μια ιστορία, γράφει,/ τον αριθμό ταυτότητας στο συμβόλαιο δανειοληψίας,/ το όνομα στο κουδούνι της νέας κατοικίας,/ άραχλες τις ζωθήκες στον κατάλογο υποθηκών και κατασχέσεων,/ διαθήκες,/ τα λογιστικά βιβλία των Ψυχοσάββατων».

50 νέα βιβλία για την άνοιξη Facebook Twitter

1.

MASON CURREY

H τέχνη της ρουτίνας Εκδόσεις: Key Books
Σελ.: 296
Τιμή: €14,25

Μικρά μυστικά τελετουργίας της καθημερινότητας σπουδαίων προσωπικοτήτων της διανόησης των τελευταίων 400 ετών. Ο Μπαλζάκ έπινε 50 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και ο Μπετόβεν απαιτούσε ο καφές του να έχει εξήντα κόκκους ανά φλιτζάνι – συχνά τους μετρούσε ο ίδιος για να είναι σίγουρος. Η «Τέχνη της Ρουτίνας» είναι ακαταμάχητη, εθιστική και πέρα για πέρα διαφωτιστική.

2.

ΛΕΝΑ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το μάτι του ψαριού

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τιμή: €12,20

Ιστορίες για τη ματαιότητα της ζωής με ήρωες ανθρώπους που μοιάζουν κανονικοί, που δείχνουν να τα έχουν όλα, ώσπου να γίνουν θύματα της απώλειας, της ματαίωσης, του θανάτου. Τότε κρύβονται στο βάθος των σκοτεινών σπιτιών τους και ξεδιπλώνουν τα πιο μαύρα τους ένστικτα και τις σκοτεινές πληγές τους.

3.

BLAKE GROUCH

Η Πόλη ΙΙ

Μτφρ.: Δημήτρης Αλεξίου
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ: 376
Τιμή: €16,60

Το Πάινς είναι μια πανέμορφη κωμόπολη που βρίσκεται φωλιασμένη ανάμεσα σε πανέμορφα βουνά. Θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη Εδέμ, όμως ο ηλεκτροφόρος φράχτης της, οι ελεύθεροι σκοπευτές που τη φρουρούν άγρυπνα και η αδιάκοπη παρακολούθηση κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή ζωή προσφέρουν. Μόνο όσοι τολμούν έρχονται αντιμέτωποι με τη φρίκη: στην άλλη πλευρά του φράχτη υπάρχει ένας εφιάλτης.

4.

ΙΒ ΜΑΚΙΣ

Το κουτί των αναμνήσεων

Μτφρ.: Αναστάσιος Αργυρίου
Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελ.: 320
Τιμή: €15,50

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Νάιτ θέλει να μάθει για ποιον λόγο η γιαγιά της, Μαριάμ, μιλάει τόσο σπάνια για την οικογένεια και τα παιδικά της χρόνια. Όταν η Μαριάμ πεθαίνει ξαφνικά, η Κατερίνα κληρονομεί ένα ξύλινο κουτί μπαχαρικών που κρύβει το ημερολόγιο και τις επιστολές της γιαγιάς της, γραμμένα στη μητρική γλώσσα της, τα αρμένικα.

5.

ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΟΥΚΟΒΣΚΙ

Pulp

Μτφρ.: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τιμή: €14,00

Πολλά τα προβλήματα του ιδιωτικού ντετέκτιβ Νίκι Μπιλέιν. Σαν να μην του φτάνουν τα ζόρια αυτά, καλείται να εντοπίσει τον Γάλλο συγγραφέα Σελίν, ο οποίος θεωρείται νεκρός, καθώς και το Κόκκινο Σπουργίτι, το οποίο μπορεί να υπάρχει, μπορεί και όχι. Το πνευματώδες και σουρεαλιστικό μυθιστόρημα του καλτ συγγραφέα είναι μια ωδή στην αστυνομική λογοτεχνία.

6.

ΑΧΜΕΤ ΟΥΜΙΤ

Έγκλημα στο Πέρα

Μτφρ.: Θάνος Ζαράγκαλης
Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 576
Τιμή: €18,80

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το πτώµα ενός ωραίου νέου άντρα εντοπίζεται στα πίσω σοκάκια του Πέρα, στην κάποτε πιο περιζήτητη γειτονιά της Πόλης. «Στο οδόστρωµα εµφανίζονται τα πρόσωπα των γυναικών της ζωής του. Μία προς µία οι εικόνες τους περνούν κάτω απ' τα πόδια του. Όλες οι γυναίκες έχουν σκυµµένο κεφάλι και θλιµµένα µάτια. Όλες είναι λυπηµένες. Αδιαφορεί».

7.

ΜΑΡΙΑ ΛΑΪΝΑ

Σε τόπο ξερό

Εκδόσεις Πατάκη
Σελ.: 406

«Παρά τα βραβεία και τις διακρίσεις, ελπίζω ότι η ποίηση θα συνεχίσει να µε θεωρεί αντίπαλό της, όπως κι εγώ εκείνη, και οι δύο, εν τέλει, θύματα του χρόνου, που εγώ, έστω παραστρατηµένα απαισιόδοξη, πιστεύω ότι, ανέμελος αυτός, θα µας σαρώσει όλους».

8.

ΑΓΑΠΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Αν ο Ιουλιανός...

Εκδόσεις Άγρα
Σελ.: 64
Τιμή : €9,00

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, στη σύντομη βασιλεία του, επανέφερε την ανεξιθρησκία, προχώρησε στη μείωση των αλόγιστων δαπανών του κράτους και της αυλής, προνόησε για την αυτονομία των πόλεων, μερίμνησε για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Στο νέο της βιβλίο η βυζαντινολόγος Αγάπη Καρακατσάνη εξετάζει και αναλύει τι θα είχε συμβεί αν ο Κλαύδιος ζούσε.

9.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΣ

Λαμόγια στο χακί

Eκδόσεις Τόπος
Σελ.: 336
Τιμή: €15,90

Μια έρευνα στην οικονομική, εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της χούντας, από την «επίπλαστη ευημερία» του 1967-71 έως την πλήρη απομυθοποίηση του 1973-74. Ο συγγραφέας παρουσιάζει στοιχεία, ποικίλα σκάνδαλα, συμβάσεις και νομοθετήματα, αλλά επίσης λόγια και γραπτά κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος που καταδεικνύουν το «ατέλειωτο γλέντι δανεικών κι αγύριστων» της εποχής αυτής.

10.

ΛΕΟΝΑΡΔΟ ΠΑΔΟΥΡΑ

Αιρετικοί

Μτφρ: Κώστας Αθανασίου
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελ.: 800
Τιμή: €22,36

Το 1939, ένα πλοίο με Εβραίους που προσπάθησαν να διαφύγουν από τη ναζιστική Γερμανία επιστρέφει στην Ευρώπη και τον θάνατο. Στα μέσα του 17ου αιώνα, ένας νεαρός Εβραίος αψηφά τους εβραϊκούς κανόνες και μαθητεύει στον Ρέμπραντ. Το 2007, στη σύγχρονη Αβάνα, ο πρώην αστυνομικός Μάριο Κόντε αρχίζει μια αναζήτηση που θα τον φέρει σε επαφή με έναν κόσμο άγνωστο. Τι συνδέει όλες αυτές τις ιστορίες;

11.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΝΕΛΛΗΣ

Η Μεγάλη Βδομάδα του Πρεζάκη

Εκδόσεις Τόπος
Σελ.: 64
Τιμή: €10,90

Με έμπνευση την πρωτότυπη σάτιρα του Μ. Καραγάτση, οι βραβευμένοι κομίστες δημιούργησαν ένα κόμικ που τα βάζει με τους πάντες και τα πάντα: τη διαφθορά του κράτους, το κεφάλαιο, τη θρησκεία και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα με τη ναρκωμένη μοιρολατρία τους.

12.

TERRYN HAYES

Ο Προσκυνητής

Μτφρ.: Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις Διόπτρα
Σελ.: 376
Τιμή: €16,60

Μια ανώνυμη νεαρή γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη, με πρόσωπο και αποτυπώματα αλλοιωμένα από οξύ. Στη Σαουδική Αραβία, ένας πατέρας αποκεφαλίζεται δημόσια. Ένας διαβόητος Σύριος βιοτεχνολόγος βρίσκεται χωρίς μάτια στη Δαμασκό, ενώ στο Αφγανιστάν ανακαλύπτονται ανθρώπινα αποκαΐδια. Μια συνωμοσία για το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Ένα μονοπάτι ενώνει όλες τις κουκκίδες. Μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να το διασχίσει.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ

Βιβλίο
0

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Radio Lifo / “Re eiste oloi poly gay kai sas variemai”

Το queer performer Μότσι Γεωργίου μιλά για τη νέα του ποιητική συλλογή, τη μοναξιά των queer ατόμων, τη διεκδίκηση μιας νέας συντροφικότητας αλλά και για τη θέση των χοντρών σωμάτων στην ομοκανονική πραγματικότητα. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Λ. Τολστόι «Πόλεμος και Ειρήνη»

Βιβλίο / Υποψιαζόταν άραγε ο Λέων Τολστόι πόσες γενιές έμελλε να τραφούν με το «Πόλεμος και Ειρήνη»;

Έργο προοδευτικό και πρωτοποριακό που άνοιξε νέους ορίζοντες στη λογοτεχνία, το μυθιστόρημα-ποταμός του Τολστόι εξετάζει τη σχέση του ανθρώπου με την Ιστορία, καταρρίπτοντας την αυταπάτη ότι τα άτομα μπορούν να κατανοήσουν και να ελέγξουν την πορεία των γεγονότων από μόνα τους.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Και τελικά, τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Βιβλίο / «Όταν ξύρισα τα μαλλιά μου, ήθελα να πω ένα "άντε γ***ου"»: Τι (δεν) μάθαμε από την αυτοβιογραφία της Μπρίτνεϊ;

Όσοι περίμεναν κάτι περισσότερο από τις αποκαλύψεις των tabloids, λίγο περισσότερο βάθος ή, έστω, συναίσθημα, μάλλον θα απογοητευθούν διαβάζοντας αυτές τις 286 σελίδες.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
«Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Βιβλίο / «Φελιτσιτά»: Το νέο μυθιστόρημα της Μάρως Δούκα είναι από τα καλύτερα της χρονιάς

Ένας άστεγος στην οδό Αιόλου, τα μέλη της οικογένειάς του, μία γάτα, μία πολυφωνική αφήγηση για έναν μικρόκοσμο με ρευστά όρια μεταξύ τρυφερότητας και κυνισμού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Βιβλίο / Τάκης Φραγκούλης: «Κανείς δεν κατάφερε να καπηλευθεί το Πολυτεχνείο»

Ο άνθρωπος που κρατάει το τιμόνι των εκδόσεων Αλεξάνδρεια εδώ και σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μιλάει για πρώτη φορά για τις ημέρες του Πολυτεχνείου και τις ακρότητες της ανθρώπινης φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ελέν Μπερ «Ημερολόγιο 1942-1944»

Το πίσω ράφι / Ελέν Μπερ: Το Ημερολόγιο της «Γαλλίδας Άννας Φρανκ» εμπνέει τις νέες γενιές αναγνωστών

Μια ταλαντούχα νεαρή Γαλλίδα εβραϊκής καταγωγής πρόλαβε να καταγράψει μοναδικά την ατμόσφαιρα στο γερμανοκρατούμενο Παρίσι προτού οδηγηθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φώτης Απέργης: «Όταν ο Άκης Πάνου υπερασπίστηκε τη δικτατορία, του είπα "μη μου μαυρίζεις την ψυχή"»

Βιβλίο / Φώτης Απέργης: «Όταν ο Άκης Πάνου υπερασπίστηκε τη δικτατορία, του είπα "μη μου μαυρίζεις την ψυχή"»

Ο επί σειρά ετών αρχισυντάκτης του πολιτιστικού της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και νυν διευθυντής των τριών μουσικών ραδιοφώνων της ΕΡΤ συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο μερικές από τις κορυφαίες συνεντεύξεις που πήρε τα τελευταία σαράντα χρόνια.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τελικά, σε ποιον «ανήκει» το Πολυτεχνείο;

Βιβλία και Συγγραφείς / Τελικά, σε ποιον «ανήκει» το Πολυτεχνείο;

Ποια είναι η θέση του Πολυτεχνείου στη δημόσια ιστορία; Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τη Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τα πενήντα χρόνια από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γιατί δυστυχούν (τόσο) οι ξένοι ποιητές στις ελληνικές μεταφράσεις;

Βιβλίο / Όταν η Ντίκινσον θυμίζει στις μεταφράσεις της Βάρναλη και Τσιφόρο

Δυο πρόσφατες εκδόσεις των ποιημάτων του Αρτίρ Ρεμπό από το Πλέθρον και της Έμιλι Ντίκινσον από την Κίχλη φέρνουν ξανά στο φως το προβληματικό ζήτημα της απόδοσης της ξένης ποίησης στα ελληνικά που φαίνεται να είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ατυχής.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ