LIVE!

16 βιβλία για μικρούς αναγνώστες - για αυτό το καλοκαίρι

16 βιβλία για μικρούς αναγνώστες - για αυτό το καλοκαίρι Facebook Twitter
1


Από το Bookpress.gr

Τα παιδιά αγαπούν τα χρώματα και ονειρεύονται με τις εικόνες

 

Το αγόρι που ζωγράφιζε τον ουρανό είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι με ήρωα ένα αγόρι που αγαπά με πάθος τη ζωγραφική, όπως με πάθος υποστηρίζει πως «όποιος μπορεί να παίζει μπορεί να ονειρευτεί». Ο Φράνσις, το αγόρι της ιστορίας, στέλνει με τις ζωγραφιές του το δώρο της ελπίδας και του δικαιώματος στα όνειρα σε όλα τα παιδιά. Αυτό κάνει άλλωστε και ο δημιουργός του, βραβευμένος εικονογράφος βιβλίων για παιδιά Βασίλης Παπατσαρούχας σε αυτό το παραμύθι όπου υπογράφει και την ιστορία.

Με τη δύναμη των χρωμάτων και των εικόνων επιχειρεί και η Κατερίνα Κρις να εμφυσήσει στους μικρούς αναγνώστες την αγάπη για το διάβασμα. Στη χώρα των Λεξοφάγων Χμ! είναι ο τίτλος του τρίτου βιβλίου με κεντρικό (και μοναδικό) πρόσωπο τον Εγκμόντ Κλαβιέ, τον ευφάνταστο ερευνητή, υποστηρικτή της παιδικής περιέργειας και καλλιεργητή της παιδικής φαντασίας, και ήρωες τα Χμ.

Η δύναμη και η δυναμική των ιστοριών του Ευγένιου Τριβιζά είναι τέτοια που αναμετριέται μόνο με τις υπόλοιπες ιστορίες που συνιστούν το ποιητικό σύμπαν του διάσημου παραμυθά. Δύο ιστορίες από τη σειρά «Τα παραμύθια με τους αριθμούς», η αγαπημένη των παιδιών και από την κουκλοθεατρική μεταφορά Φουφήχτρα, η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα και Η Φιφή και η Φωφώ, οι φαντασμένες φάλαινες, επανακυκλοφόρησαν (Μίνωας) με νέα εικονογράφηση. Επανακυκλοφορούν επίσης (Μεταίχμιο) τα βιβλία από τη σειρά Παραμύθια Ντορεμύθια, με πιο πρόσφατα τα Ένα φτυάρι στον Άρη, Ποτέ μη γαργαλάς ένα γορίλα και Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι.

Τα παιδιά αγαπούν τις ιστορίες μυστηρίου

Η αγάπη για το διάβασμα, το ενδιαφέρον για τα μυστήρια και η παιδική περιέργεια βρίσκουν πολύ πλούσιο υλικό, αστείες καταστάσεις και τροφή για τη φαντασία στη σειρά των ιστοριών του δαιμόνιου δημοσιογράφου και εκδότη εφημερίδας Τζερόνιμο Στίλτον. Κυκλοφορούν ήδη (Κέδρος) 15 διαλεχτές ποντικοπεριπέτειες, ενώ έπεται συνέχεια.

Μεγάλος είναι και ο δρόμος των περιπετειών του ντετέκτιβ Κλουζ. Είναι 9 ετών και αναλαμβάνει κάθε λογής υπόθεση: υποθέσεις που βρωμάνε, υποθέσεις που τρομάζουν, υποθέσεις που μοιάζουν βαρετές αλλά κρύβουν εκπλήξεις, υποθέσεις στο σχολείο, το σπίτι, τις διακοπές. Η σειρά Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ, του γερμανού Γίργκεν Μπανσέρους (Μεταίχμιο) έχει βραβευθεί με το σημαντικό βραβείο για παιδικά και εφηβικά αστυνομικά βιβλία Hansjorg-Martin-Preis.

Η έφεσή τους στην επίλυση ανεξιχνίαστων υποθέσεων κάνουν τον 11χρονο Πότη και η 7χρονη Μιλίτσα ένα δίδυμο που αναζητά «μυστήρια στην πόλη», στη νέα σειρά βιβλίων της Ελένης Σβορώνου. Πλαισιωμένοι από την οικογένειά τους και έχοντας κληρονομήσει το δαιμόνιο του δημοσιογράφου –συνταξιούχου πλέον– παππού τους, αναλαμβάνουν αποστολές, βρίσκουν (και λύνουν) μυστήρια ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν, ερευνούν, συνδυάζουν και αποκαλύπτουν την αλήθεια. Κυκλοφορούν δύο περιπέτειές τους: Όλα για τη φανέλα και Τα δεκατρία φτερνίσματα.


Στους Αόρατους Ρεπόρτερ του Άρη Δημοκίδη, οι ήρωες αγαπούν την ερευνητική δημοσιογραφία όπως και ο δημιουργός τους. Οι ΑΟΡ όμως καταφέρνουν και να την εξασκήσουν με τεράστια επιτυχία μένοντας πάντα στην αφάνεια. Το κυνήγι της είδησης μα και της αλήθειας τούς οδηγούν σε ατέλειωτα ταξίδια ανά τον κόσμο όπου καταφέρνουν να ξεσκεπάζουν συνομωσίες και πλεκτάνες. Η τέταρτη ιστορία τους έχει τίτλο Η κραυγή της Τζοκόντα και συστήνει στους αναγνώστες των τελευταίων τάξεων του δημοτικού τον κόσμο της τέχνης και των μουσείων.

Τα παιδιά αγαπούν να μαθαίνουν για όλα

 

Το μάθημα της διαφορετικότητας και της αποδοχής δίνει η ιστορία του μικρού Ρίνο, του καγκουρό που έχει μια αναπηρία στο ένα του ποδαράκι, ενώ είναι μαζί με την οικογένειά του πρόσφυγες διωγμένοι από τη χώρα τους. Το Αριστερό μου πόδι της Φράνση Σταθάτου (Ψυχογιός) είναι ο τίτλος της ιστορίας για παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Ένα μεγάλο –ίσως το μεγαλύτερο– διακύβευμα για τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά είναι το θέμα της διαφορετικότητας, της κατανόησης και εν τέλει της αποδοχής της. Η Αμάντα Μιχαλοπούλου με το Έρχεται ο Ίνξορ! (Πατάκης) προτείνει στα μεγαλύτερα παιδιά, 9 ετών και πάνω, μια χιουμοριστική και ανατρεπτική αφήγηση για το σημαίνει να είναι κάποιος ξένος αλλά και για το πώς κερδίζεται το στοίχημα της αποδοχής και του αυτοσεβασμού. Η εικονογράφηση της Σοφίας Τουλιάτου απογειώνει το ταξίδι.

Ο Χρήστος Μπουλώτης στο βιβλίο του Ουφ! Οι απίθανες ιστορίες του Άρη (Πατάκης), παρακολουθεί ένα αγόρι που μεγαλώνει με τις ίδιες ανησυχίες και ερωτήματα όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του μαθαίνοντας να εμπιστεύεται τη φαντασία του, να κάνει φίλους και να κατανοεί, να κρίνει αλλά και αποδέχεται τους μεγάλους και τελικά να μην χάνει το χαμόγελό του.

Ένα μάθημα-ταξίδι στο χρόνο για την αλυσίδα του ανθρώπινου πολιτισμού που άρχισε να δημιουργείται στην Προϊστορία προτείνει στα παιδιά η Μαρίζα Ντεκάστρο μέσα από τον οδηγό πληροφοριών Τι και πώς στην προϊστορία (Κέδρος) στον οποίο περιλαμβάνονται και προτάσεις για δραστηριότητες.

Το ενδιαφέρον των παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού για την Ιστορία μπορεί να βρει πολύ ενδιαφέροντα μονοπάτια μέσα από τη σειρά «ιστορικών παραμυθιών» της Μαρίας Αγγελίδου. Μετά τις ιστορίες του πολέμου και της θάλασσας, οι Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, αφηγούνται τις διαδρομές στις οποίες βάδισαν προσωπικότητες όπως ο Λυκούργος, ο Κτησίας, ο Αλκιβιάδης, ο Αρχιμήδης.

Βιβλίο
1

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφαν Τσβάιχ

Το πίσω ράφι / Σε πείσμα όσων περιφρόνησαν τα έργα του Τσβάιχ, η απήχησή τους ακόμα να κοπάσει

Οι ήρωες του Αυστριακού συγγραφέα ταλανίζονται συνήθως από μια αβάσταχτη εσωτερική πίεση, αντικατοπτρίζοντας τη δική του πεισιθάνατη διάθεση. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση αποπνέει η συλλογή διηγημάτων του «Αμόκ».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Marwan Kaabur: «Αγωνιζόμαστε και στον αραβικό κόσμο για δικαιώματα κι ελευθερίες, αλλά προκρίνουμε τον δικό μας τρόπο, στο πλαίσιο της δικής μας κουλτούρας»

Lgbtqi+ / Κι όμως υπάρχουν και «αραβικά καλιαρντά»!

Λίγο πριν από την αθηναϊκή παρουσίαση της αγγλόφωνης έκδοσης του «Queer Arab Glossary» μιλήσαμε με τον συγγραφέα του Marwan Kaabur, για τα «αραβικά καλιαρντά», την ομοφυλοφιλία και την queer συνθήκη στον αραβικό κόσμο, το «pink washing», αλλά και τη συχνά παρεξηγημένη πρόσληψή τους από τη Δύση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tα συγκλονιστικά Ημερολόγια Καρκίνου της Όντρι Λορντ και άλλα 4 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Βιβλίο / Tα συγκλονιστικά Ημερολόγια Καρκίνου της Όντρι Λορντ και άλλα 4 βιβλία που διαβάζουμε τώρα

Πέντε αποκαλυπτικά βιβλία για τις γυναίκες με καρκίνο, για τον κόσμο, τα σκουπίδια ακόμα και για τη μακρινή Ιαπωνία ξεχωρίζουν ανάμεσα στις εκδόσεις της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και ενδιαφερόντων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Βιβλίο / Δύο άγνωστες φωτογραφίες του Ρεμπό από τη γαλλική Κομμούνα

Σαν σήμερα γεννήθηκε το 1854 ο Αρθούρος Ρεμπό. Ο ποιητής, μουσικός και μπλόγκερ Aidan Andrew Dun έπεσε τυχαία σε δύο εντελώς άγνωστες φωτογραφίες, βγαλμένες στην Place Vendôme, και βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη: ο έφηβος Αρτίρ Ρεμπό, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Θανάσης Τριαρίδης: Οι μετανάστες θα σώσουν τον κόσμο. Χωρίς αυτούς είμαστε χαμένοι

Βιβλίο / Θανάσης Τριαρίδης: «Οι μετανάστες θα σώσουν τον κόσμο. Χωρίς αυτούς είμαστε χαμένοι»

Έγινε αντιρρησίας συνείδησης, γιατί πιστεύει ότι ο στρατός είναι μια δοξολογία εκμηδένισης του άλλου. Άφησε τη Θεσσαλονίκη επειδή τον έπνιγε ο εθνοφασισμός της. Στην Αντίς Αμπέμπα υιοθέτησε την κόρη του, Αργκάνε. Ο συγγραφέας της «Τριλογίας της Αφρικής», Θανάσης Τριαρίδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια «φόνισσα» εξομολογείται

Το πίσω ράφι / Η Hannah Kent έγραψε τη δική της «Φόνισσα», την Άγκνες που ζούσε στην Ισλανδία τον 19ο αιώνα

Η Αυστραλή συγγραφέας δεν πίστευε ποτέ ότι, χάρη στα «Έθιμα ταφής», οι κριτικοί θα την τοποθετούσαν δίπλα σε λογοτέχνες όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Πίτερ Κάρεϊ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Χριστίνα Ντουνιά: «Ο Καρυωτάκης μάς δίνει ελπίδα και μας παρηγορεί»

Βιβλίο / «Ο Καρυωτάκης άφησε "το αδέσποτο Τραγούδι" του να μας συντροφεύει»

Στο βιβλίο της «Το όνειρο και το πάθος», η Χριστίνα Ντουνιά, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και συγγραφέας αποκαλύπτει αθέατες όψεις του ποιητή και νέα στοιχεία για τη σχέση του με τον Καβάφη μέσα από μια άγνωστη, ως τώρα, επιστολή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Η Αποκάλυψη είναι μια συνεχής ετυμηγορία»: Η πολιτική ισχύ της άχρονης τέχνης του Κρασναχορκάι

Βιβλίο / «Η Αποκάλυψη είναι μια συνεχής ετυμηγορία»: Η πολιτική ισχύς της άχρονης τέχνης του Κρασναχορκάι

Ο Ούγγρος κάτοχος του φετινού Νόμπελ λογοτεχνίας γράφει με μαγικό τρόπο για τις αποπνικτικές επιπτώσεις της πολιτικής καταπίεσης, περιφρονώντας την προθυμία των ανθρώπων να τις αποδεχτούν.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Καβάφης: Η εξαίρετη βιογραφία του κυκλοφόρησε μόλις στα Ελληνικά

Βιβλίο / Κωνσταντίνος Καβάφης: Η εξαίρετη βιογραφία του κυκλοφόρησε μόλις στα Ελληνικά

Οι καθηγητές Peter Jeffreys και Gregory Jusdanis συνεργάστηκαν και έγραψαν από κοινού τη βιογραφία του μεγάλου ποιητή που φέρει τον τίτλο «Κωνσταντίνος Καβάφης – Ο άνθρωπος και ο ποιητής». Ο Gregory Jusdanis μίλησε στη LifO για το βιβλίο και για τον ποιητή που ήταν «παραδοσιακός και ταυτόχρονα μεταμοντέρνος, ο πρώτος “viral” ποιητής διεθνώς»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αλέξης Πατέλης: «Πατριωτικό είναι να κάνεις τη χώρα σου ισχυρή»

LiFO politics / Αλέξης Πατέλης: «Πατριωτικό είναι να κάνεις τη χώρα σου ισχυρή»

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού την περίοδο 2019-2024, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την οικονομική πορεία της χώρας αυτά τα χρόνια, τις δύσκολες αποφάσεις αλλά και τις στιγμές δικαίωσης μέσα από την οπτική ενός τεχνοκράτη που βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο της πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Λάσλο Κρασναχορκάι: ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης βραβεύεται με Νόμπελ

Βιβλίο / Ο Λάσλο Κρασναχορκάι, ο σκοτεινός προφήτης της Ευρώπης, κέρδισε το Νόμπελ

Φέτος, το βραβείο δόθηκε στον Ούγγρο συγγραφέα που κατά τη Σουηδική Ακαδημία αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα προς τον χαμένο ανθρωπισμό, την υψηλή λογοτεχνία και τη στοχαστική ακρίβεια.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Βιβλίο / Το ημερολόγιο ενός διαιτητή: «Ήμασταν σχεδόν γυμνοί και ο Κολίνα μας εξέταζε με το παγερό βλέμμα του»

Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του που έχει τίτλο “House of Cards”, ο Σουηδός πρώην διεθνής Γιόνας Έρικσον περιγράφει τις ταπεινωτικές μετρήσεις βάρους στα σεμινάρια διαιτητών της UEFA
THE LIFO TEAM
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Το Πίσω Ράφι / Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν πάντα με τη μεριά της ζωής

Ο Έλληνας σκηνοθέτης μάζεψε από «το καλάθι των αχρήστων» όλες τις εμπειρίες του κι έφτιαξε την αυτοβιογραφία του, μια ζωντανή αφήγηση γεμάτη ιστορίες, συναντήσεις, αποφθέγματα και κρίσεις, λογοτεχνικές και σινεφίλ αναφορές.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: η ιστορία του underground περιοδικού «Ανοιχτή Πόλη»

Βιβλίο / «Ανοιχτή Πόλη»: Ένα από τα πιο επιδραστικά εναλλακτικά έντυπα της Ελλάδας

Οι δημιουργοί του Κώστας Μανδηλάς και Βλάσσης Ρασσιάς, καταγράφουν την πορεία του στο βιβλίο «Για τα περάσματα που δεν βρέθηκαν ποτέ: Η ιστορία του περιοδικού “Ανοιχτή Πόλη”».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια