Bauhaus και χορός - Το «Τριαδικό Μπαλέτο» του Oskar Schlemmer

Ο Oskar Schlemmer (1888-1943) υπήρξε εμβληματική μορφή της σκηνής του Bauhaus, την οποία και διηύθυνε από το 1923 έως το 1929. Με το «Τριαδικό Μπαλέτο» και τους «Χορούς Bauhaus» διερευνούσε μέσω του αφηρημένου, γεωμετρικού παιχνιδιού με τη φόρμα, το χρώμα, τον ήχο, την κίνηση, το φως το πεδίο έντασης ανθρώπου-χώρου και εκ τούτου και τις προϋποθέσεις σκηνικής διαμόρφωσης.

 

Τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου στις 20:30, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, θα προβληθεί η ταινία «Το Τριαδικό Μπαλέτο» (Oskar Schlemmer 1922, αναβίωση του 1970), σε σενάριο και χορογραφία των Margarete Hasting, Franz Schömbs, Georg Verden και μουσική του Erich Ferstl. Συμμετέχουν οι χορευτές Edith Demharter, Ralph Smolik και Hannes Winkler.

 

Στη συνέχεια, η Κριτικός/Ιστορικός Χορού Νατάσα Χασιώτη αναλύει και συζητά θέματα αναβίωσης του εποχικού αυτού αριστουργήματος, τη σχέση του με την avant-garde της εποχής, την πολιτική του διάσταση, αλλά και το αισθητικό όραμα του Oskar Schlemmer.

 

Info:

Ινστιτούτο Γκαίτε, Ομήρου 14-16, Αθήνα: Τηλέφωνο: 210 3661000

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, 20:30

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Αφιέρωμα στον Αντόν Τσέχωφ στον Ιανό

Ο Ιανός διοργανώνει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 20:30 μία εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Ρώσο λογοτέχνη και θεατρικό συγγραφέα Αντόν Τσέχωφ.

 

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: Αντώνης Αντύπας, σκηνοθέτης, Σταυρούλα Αργυροπούλου, μεταφράστρια, Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνοθέτης, Στέφανος Δάνδολος, συγγραφέας, Μαρία Ζαχαρή, ηθοποιός, Ελένη Καραΐνδρου, συνθέτρια, Ταμίλα Κουλίεβα, ηθοποιός, Ηλίας Λογοθέτης, ηθοποιός-σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος  Μαρκουλάκης, σκηνοθέτης-ηθοποιός, Δήμητρα Νούση, συγγραφέας, Φωτεινή Παπαρήγα, εκπαιδευτικός και Ιωάννα Παππά,  ηθοποιός. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου.

 

Παράλληλα, στην Ianos Αίθουσα Τέχνης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ένας Βυσσινόκηπος στην Οδό Σταδίου», που αποτελεί ένα εικαστικό αφιέρωμα στον κορυφαίο Ρώσο λογοτέχνη και θεατρικό δραματουργό και έναν από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της παγκόσμιας λογοτεχνίας Αντόν Τσέχωφ.

 

Η αξέχαστη ατμόσφαιρα, η πολυσχιδής πλοκή, η συναρπαστική εικονοποιητική γκάμα και ο αξεπέραστος ψυχισμός των χαρακτήρων σε θεατρικά έργα όπως ο «Γλάρος», ο «Θείος Βάνιας», ο «Βυσσινόκηπος» και οι «Τρεις Αδελφές», οι μετεωριζόμενες σκηνές του δάσους και της πόλης, του χιονιού και της βροχής, οι αποχρώσεις του απογευματινού τσαγιού σε βελούδινα καθίσματα και οι ψιθυρισμοί του ανεκπλήρωτου έρωτα σε αγαπημένα Διηγήματα όπως «Η Κυρία με το σκυλάκι», «Καστάνκα» ή «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», αποτελούν το βασικό κορμό της εικαστικής αφήγησης των δημιουργών. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος. Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού.

 

Info:

Ianos, Σταδίου 24, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 3217810

Εκδήλωση και εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, 20:30

Διάρκεια έκθεσης: 20/11/2018 έως 20/1/2019

Είσοδος ελεύθερη

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr

 

 

Έκθεση και δημοπρασία έργων τέχνης στο Μέγαρο Εϋνάρδου

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, στις 20.00, και περιλαμβάνει περίπου εκατό έργα -ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά, σχέδια, φωτογραφίες- σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Η δημοπρασία  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στις 19.00, από τον Πέτρο Βέργο.

 

Αφορμή για την έκθεση και τη δημοπρασία στάθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του κτιρίου του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ, ενός τετραώροφου διατηρητέου, που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «έργο τέχνης». Οι επισκευές για τη διάσωση του κτιρίου κρίνονται απαραίτητες τόσο για τη σωστή φύλαξη των συλλογών όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων και των ερευνητών.

 

Το διατηρητέο τετραώροφο κτίριο του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ αγοράστηκε το 1986 και αποκαταστάθηκε το 1990. Η συμβολή των εικαστικών τεχνών στην απόκτησή του ήταν καθοριστική, καθώς μέρος του κόστους καλύφθηκε από δύο δημοπρασίες έργων που προσέφεραν καλλιτέχνες και συλλέκτες. O διαρκής εμπλουτισμός των αρχειακών πηγών και η αύξηση των ερευνητών που καθημερινά τις αξιοποιούν συνέβαλε στην καταπόνηση του κτιρίου.

 

Για την κάλυψη του κόστους των εργασιών αυτών, το ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ στρέφεται στον κόσμο του πολιτισμού και των γραμμάτων, στους χρήστες των συλλογών του, στους παλιούς και νέους φίλους του και προχωρά σε ποικίλες δράσεις με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων. Μία από αυτές τις δράσεις είναι η έκθεση και η δημοπρασία έργων τέχνης.

 

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης απευθύνθηκε σε φίλους του, καλλιτέχνες, τις οικογένειές τους και συλλέκτες, προκειμένου να προσφέρουν έργα για τη δημοπρασία. Ομόθυμα και συγκινητικά, όλοι έσπευσαν να συνδράμουν, προσφέροντας έργα τους για τον σκοπό αυτόν.

 

Info:

Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου, Αθήνα

Εγκαίνια: Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, στις 20.00

Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 20 έως Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00 - 18.00, Σάββατο 11.00 - 17.00

Ημέρα δημοπρασίας: Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018, στις 19.00

Είσοδος ελεύθερη