Στις μεγάλες αίθουσες

Στις μεγάλες αίθουσες Facebook Twitter
WEST SIDE STORY Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη παράσταση, το διάσημο μιούζικαλ έρχεται και στην Αθήνα.
0

» Την εσωστρέφεια χτύπησαν οριστικά το θέατροBadminton και το Παλλάς, δύο χώροι μεγάλης χωρητικότητας, με μεγάλη σκηνή και υλικοτεχνική υποδομή που επιτρέπουν την παρουσίαση θεαμάτων που... δεν έρχονταν ποτέ στην Αθήνα, λ.χ. μιούζικαλ με μεγάλη επιτυχία στις μητροπόλεις του είδους, όπως το Catsπαλαιότερα και το Mamma miaπριν από λίγο καιρό. Σύντομες παρενθέσεις, όπως το θαυμάσιο Book of Longing τουΦίλιπ Γκλας που είδαμε τον περασμένο Ιούλιο, αλλοιώνουν ευχάριστα την κυρίαρχη εντύπωση των καθαρά εμπορικών, mainstream θεαμάτων, δικαιολογώντας την προσμονή και για πράγματα που μπορεί να μην προσελκύουν το μαζικό κοινό αλλά κάνουν την ποιοτική διαφορά.

Στο Badminton έχουν δοκιμαστεί τ' αντανακλαστικά του κοινού ως προς τα θεάματα family entertainement, που κυρίως ενδιαφέρουν τηνAdaM Productions, γι' αυτό και είναι ήδη έτοιμο το πρόγραμμα για όλη την περίοδο που ακολουθεί. Πρώτο στη σειρά το πολυδιαφημισμένο West Side Story, σε επετειακό ανέβασμα που περιοδεύει για τα 50 χρόνια του μιούζικαλ -θα σταματήσει στην Αθήνα από 10 έως 29 Σεπτεμβρίου. Οι πιστοί φίλοι του τάνγκο και του φλαμένκο έχουν να περιμένουν την ομάδα Tango Fireμε ζωντανή ορχήστρα (15-20 Oκτωβρίου) και τη σπουδαία Κάρμεντου Σάουρα σε χορογραφία Antonio Gades από την ομώνυμη ομάδα του (30 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου) και στη συνέχεια το μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας θα παρουσιάσει διπλό πρόγραμμα (Solo for Three: Βrel, Vysotsky, Kryl στις 19-23 Νοεμβρίου και Romeo and Julietστις 26-30 Νοεμβρίου). Το νέο τσίρκο έχει ήδη κατακτήσει πολλούς και στην Αθήνα, οι οποίοι και θα σπεύσουν να δουν την καινούργια παράσταση θεατρικού τσίρκο -χωρίς ζώα- και ποιητικής ευαισθησίας του Cirque Eloize. Έχει τίτλο Rainκαι θα βρίσκεται στο Badminton από 4 έως 21 Δεκεμβρίου.

Η δυναμική της αγοράς των show-bizz είναι ακόμη σε φάση δοκιμών και επεξεργασίας των δεδομένων. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται, μέχρι πρότινος περιορίζονταν σε μετακλήσεις παραστάσεων. Τώρα δοκιμάζονται και στην παραγωγή, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά σ' ένα χώρο που στο μεγάλο μέρος του συντηρείται με αλλεπάλληλες δυσκολίες και ταπεινώσεις από το διαρκώςπενώμενο υπουργείο Πολιτισμού. Η παρουσία της ιδιωτικής παραγωγής στις παραστατικές τέχνες επιτρέπει να περιμένουμε ακόμη και εξαγωγές ελληνικών παραστάσεων στο εξωτερικό. Για την ώρα η AdaM Productions μετράει δυνάμεις και συνθήκες με την καινούργια παράσταση των Τiger Lillies ( τον προσεχή Ιανουάριο). Δοκιμάζεται όμως για πρώτη φορά και στην καθαρά ελληνική θεατρική παραγωγή, της οποίας αποδέκτης είναι το κοινό της Αθήνας. Έτσι στις 30 Οκτωβρίου έχει πρεμιέρα στο θέατρο Πόρτα το Rock 'n' Roll(2006) του Τομ Στόπαρντ, σκηνοθετημένο από τον Γιώργο Κοτανίδη (παραγωγή της AdaM Productions σε συνεργασία με την ομάδα Σαλτιμπάγκοι). Παίζουν ο Γιώργος Κοτανίδης, η Αιμιλία Βάλβη, ο Αλέκος Συσσοβίτης, η Ίρις Χατζηαντωνίου, η Εύα Κοτανίδου, ο Σταύρος Μερμήγκης κ.ά.

Αντίστροφη πορεία ακολουθεί η Ελληνική Θεαμάτωνσε σχέση με το Παλλάς, καθώς οι δικές της (ελληνικές) παραγωγές έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο σύνολο του προγράμματός του. Ήταν μάλλον αναμενόμενο αφού η Ελλ.Θεα. είχε ήδη χρήσιμη εμπειρία από τα άλλα θέατρά της (Αποθήκη, Εμπορικόν, Κιβωτός κ.λπ.). Επιπλέον, το 2τουΔημήτρη Παπαϊωάννου εγκαινίασε πανηγυρικά την ανακαινισμένη περίοδο του ιστορικού κινηματοθεάτρου της Βουκουρεστίου, αποδεικνύοντας ότι μια μεγάλη ελληνική παραγωγή, στημένη σ' ένα χώρο 1.500 θέσεων, μπορεί να συνδυάσει εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Ανάλογη ανταπόκριση αναμένεται να έχει η Μήδεια2του Παπαϊωάννου, που θα ανοίξει το Παλλάς στις 3 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια το Παλλάς θα φιλοξενήσει μια σειρά συναυλιών με σημαντικά ονόματα (από Kronos Quartet στις 20 Οτωβρίου, έως Residents στις 16 Νοεμβρίου) και στις 18 και 19 Νοεμβρίου θα επαναληφθεί η παράσταση της Μπρούσκου Λεωφορείον ο Πόθοςμε την Όλια Λαζαρίδου στο ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά. Με ανυπομονησία περιμένουμε τους Σανκάι Τζούκου, την πλέον καταξιωμένη ομάδα χορού Μπούτο που θα παρουσιάσει στην Αθήνα το Kinkan Shonen (O σπόρος του κουμκουάτ) από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου. Τον ίδιο μήνα αναμένεται και η πρεμιέρα του μιούζικαλ Το Κλουβί με τις τρελές, μια πλούσια παραγωγή που ετοιμάζει οΣταμάτης Φασουλής με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Γιάννη Μπέζο.Τη μεγάλη επιτυχία του μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ το 1983 (με έξι βραβεία Τόνι, μεταξύ των οποίων και Καλύτερου Μιούζικαλ) προετοίμασε το θεατρικό του Ζαν Πουαρέ(1973), αλλά κυρίως η γαλλο-ιταλική ταινία του 1978, μία από τις πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές ταινίες που προβλήθηκαν ποτέ στις ΗΠΑ, με τον Ούγκο Τονιάτσι και τον Μισέλ Σερό.

Ο χώρος των παραστατικών τεχνών αλλάζει, νέοι παράγοντες επεμβαίνουν και διαφοροποιούν το τοπίο, η πόλη επικοινωνεί πια καλύτερα με τις μητροπόλεις του θεάματος και, προς όφελος όλων, οι επιλογές για θεάτρο, χορό, μουσική, μεικτά θεάματα είναι πλέον και πολλές και ενδιαφέρουσες.

Επαναλήψεις

Αρκετές παραστάσεις που παρουσιάστηκαν με επιτυχία την προηγούμενη θεατρική σεζόν θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε και φέτος. Στο Παλλάς για δύο μόνο βραδιές το Λεωφορείον ο Πόθος στις 18-19/11. Στην Αποθήκη για 10ησυνεχή περίοδο το Σεσουάρ για δολοφόνουςκαι η έκπληξη της περσινής χρονιάς Ninja TV Live. Για δεύτερο χρόνο το Φούστα-Μπλούζα στο θέατρο Πειραιώς 131, το Λα πουπέ στη σκηνή της Σφενδόνης, όπως επίσης τα Δυο τρελοί-τρελοί παραγωγοί στο θέατρο Αλίκη και Δεν μπορώ να μείνω μόνη μουστο Κιβωτός. Στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου συνεχίζονται για τρίτη χρονιά η Είσοδος Κινδύνου και η Ερωτευμένη Νεκρή. Στο Απλό Θέατρο, το Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα. Μην ξεχνάμε τους Ήρωες στο Μικρό Παλλάς και Τα 39 σκαλοπάτια στο Κνωσός. Ξανά στο θέατρο του Νέου Κόσμου τα Κατερίνα Ισμαήλοβα, η Λαίδη Μακβέθ του Μτσενσκ και Ένας στους δέκα. Το Θέατρο Τέχνης επαναλαμβάνειΤο αμάρτημα της μητρός μου και τηΜέθοδο Gronholm. Τέλος, στο Μουσείο Μπενάκη του κτιρίου της Πειραιώς θα δείτε το Rodokanakis Rediscovered 1908-2008. Το βυσσινί τριαντάφυλλο από τις 20-23/09.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύη Σαουλίδου: «Θέλουμε τα πάντα. Όλα όσα υπάρχουν στη ζωή. Βουλιμικά»

Εύη Σαουλίδου / Εύη Σαουλίδου: «Θέλουμε τα πάντα. Όλα όσα υπάρχουν στη ζωή. Βουλιμικά»

Μια από τις πιο προσηλωμένες στην τέχνη της ηθοποιούς της γενιάς της θα ζωντανέψει επί σκηνής μαζί με τέσσερις άντρες, σε μια ελεύθερη θεατρική διασκευή, την ταινία του Μάρκο Φερέρι «Το μεγάλο φαγοπότι».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σάββας Στρούμπος: «Οι λογαριασμοί μας με τον Κάφκα παραμένουν ανοιχτοί»

Θέατρο / Σάββας Στρούμπος: «Οι λογαριασμοί μας με τον Κάφκα παραμένουν ανοιχτοί»

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ανεβάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ το τελευταίο διήγημα του Κάφκα, βλέποντας σε αυτό μια εξαιρετικά επίκαιρη αλληγορία για την προσπάθεια της τέχνης να επιβιώσει σε έναν κόσμο που δεν τη θεωρεί απαραίτητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πόσο εύκολα «βγαίνει» μια ελληνική παράσταση στο εξωτερικό;

Έρευνα / Πόσο εύκολα «βγαίνει» μια ελληνική παράσταση στο εξωτερικό;

Τι χρειάζεται, τελικά, για να βγει μια παράσταση έξω από την Ελλάδα; Ποιος στηρίζει τους καλλιτέχνες; Ποια έργα «αρέσουν» στους ξένους; Ζητήσαμε από τους Έλληνες δημιουργούς Δημήτρη Παπαϊωάννου, Πρόδρομο Τσινικόρη, Ανέστη Αζά, Γιώργο Βαλαή, Χρήστο Παπαδόπουλο, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Πατρίσια Απέργη και Μάριο Μπανούσι να μοιραστούν την πορεία του ταξιδιού τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπήκαμε στις πρόβες της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Θέατρο / Στις πρόβες της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης εξηγεί τον ρηξικέλευθο τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την όπερα του Ντονιτσέτι, «μουτζουρώνοντας» το μπελ κάντο του συνθέτη με ηχητικές παρεμβολές πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
O Θύμιος Ατζακάς έκανε το «Κτίσμα» του Κάφκα μουσική περφόρμανς

Θέατρο / O Θύμιος Ατζακάς έκανε το «Κτίσμα» του Κάφκα μουσική περφόρμανς

Ο μουσικός εξηγεί πώς από το έργο του Φραντς Κάφκα εμπνεύστηκε την ομώνυμη μουσική περφόρμανς θέλοντας να μιλήσει για τον τρόπο που ακόμα και η υποψία του φόβου παραλύει τον άνθρωπο, ενώ ουσιαστικά παγιδεύεται από τον ίδιο του τον εαυτό.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Σκουρλέτης: «Πώς γίνεται να μην παρατηρείς όσα συμβαίνουν γύρω σου και να μην τα εισάγεις στην τέχνη σου;»

Θέατρο / Ένας από τους καλύτερους σκηνογράφους μας είναι μόλις 31 ετών

Λίγο προτού ανέβει το «Τζένη Τζένη», ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης της ομάδας bijoux de kant, του φιλμικού σύμπαντος του Βασίλη Κεκάτου, των αριστουργηματικών κόσμων του Γκολντόνι αλλά και της Μαρίνας Σάττι, αποκωδικοποιεί την ανοδική του πορεία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος μιλά για το «Shopping and Fucking»

Θέατρο / «Shopping and Fucking»: Έτσι στήθηκε μια από τις πιο σοκαριστικές παραστάσεις των ’90s

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος θυμάται τις συνθήκες και την απήχηση της παράστασης του θεάτρου Αμόρε την περίοδο 1996-97 που υπήρξε ένα από τα πιο προκλητικά έργα που ανέβηκαν στην Αθήνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλη η ζωή του Άντον Τσέχοφ οδήγησε στον «Βυσσινόκηπο»

Θέατρο / Όλη η ζωή του Aντόν Τσέχοφ οδήγησε στον «Βυσσινόκηπο»

Αναμένοντας τις δύο πρεμιέρες του «Βυσσινόκηπου» που θα ανέβουν στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, διαβάζουμε για τη ζωή του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα και την ιστορία του τελευταίου του έργου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα γίνει αν ανέβω στο πιο ψηλό βουνό;

Θέατρο / Τι θα γίνει αν ανέβω στο πιο ψηλό βουνό;

Στην «Αχόρταγη σκιά» του Μαριάνο Πενσότι ο Γιάννης Νιάρρος και ο Κώστας Νικούλι υποδύονται δύο ορειβάτες. Η κατάκτηση της κορυφής, η πτώση, η μνήμη, η φιγούρα του πατέρα ζωντανεύουν σε ένα συναρπαστικό έργο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
73 λεπτά με τη Βίκυ Βολιώτη

Θέατρο / «Βίκυ, πώς το έκανες αυτό;»

Η Βίκυ Βολιώτη είναι η μοναδική γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός όπου, χωρίς προηγούμενη εμπειρία με το χορό, κατόρθωσε να περάσει τις αυστηρές οντισιόν για την παράσταση «Kontakthof». Πώς τα κατάφερε; Και τι σημαίνει να είσαι μέλος ενός θιάσου που ζει στον κόσμο της Πίνα Μπάους;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ