Δεκάδες είναι οι παραστάσεις που θα ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα. Νέοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί, πλάι στους δοκιμασμένους και αναγνωρισμένους, εμπλουτίζουν τις θεατρικές δυνάμεις της πόλης, νέα έργα σύγχρονου προβληματισμού δίπλα στα σταθερού ενδιαφέροντος έργα του κλασικού ρεπερτορίου διαμορφώνουν το πλούσιο, πολυφωνικό, ζωντανό τοπίο του αθηναϊκού θεάτρου. Oι σκηνές είναι πολλές και η επιλογή δύσκολη. Γι' αυτό, για αρχή, ξεχωρίσαμε δεκαπέντε, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνουμε προβλέψεις για τα σκηνικά αποτελέσματα.

* Οι πρώτες από τις 18 παραγωγές που έχει προγραμματίσει για την περίοδο 2007-8 τοΕθνικό Θέατρο έχουν πρεμιέρα στις αρχές Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, στις 2 Νοεμβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις του Εμπόρου του Λας Βέγκας, που βασίζεται στον σαιξπηρικό Έμπορο της Βενετίας, στο Κοτοπούλη (Rex). Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Μαρκ φον Χένιγκ. Παίζουν ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, ο Γεννάδιος Πάτσης, ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννος Περλέγκας, η Μαρία Σκουλά, η Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Κοσμάς Φουντούκης κ.ά. ΣτοΘέατρο Κάππα ο Βίκτωρ Αρδίττης θα σκηνοθετήσει την Κασετίνατου Καρλ Στερνχάιμ. Στη διανομή συμμετέχουν ο Ταξιάρχης Χάνος, η Έρση Μαλικένζου, η Εύη Σαουλίδου, η Σύρμω Κεκέ, ο Κλέων Γρηγοριάδης, ο Θανάσης Δήμου και η Έμιλυ Κολιανδρή. Πρεμιέρα στις 9 Νοεμβρίου. Αρχαία τραγωδία είναι η πρώτη παραγωγή της Νέας Σκηνής, που φέτος θα φιλοξενηθεί στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. Ο Σωτήρης Χατζάκης θα σκηνοθετήσει τον Νίκο Αρβανίτη, τη Λυδία Φωτοπούλου, τον Θέμη Πάνου, τον Χρίστο Νίνη, τον Αριστοτέλη Αποσκίτη και δωδεκαμελή Χορό στον Προμηθέα Δεσμώτη. Πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου. Τέλος, στο Από Μηχανής Θέατρο, όπου στεγάζεται προσωρινά ηΠειραματική Σκηνή του Εθνικού, θα συνεχιστούν οι παραστάσεις του Ηλίθιουτου Ντοστογιέφκσι σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού. Από 19 Οκτωβρίου.

* ΣτοΘέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου θα δούμε τις «Τρεις Αδελφές» του Τσέχωφ, αλλά μεταφερμένες στη Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του ‘80. Την παράσταση«Τρεις Αδελφές-Περεστρόικα» θα σκηνοθετήσει η Μαριάννα Κάλμπαρη. Παίζουν η Ναταλία Δραγούμη, η Γωγώ Μπρέμπου, η Φαίη Ξυλά, ο Θόδωρος Γράμψας, ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Δημήτρης Μαύρος, η Μιλάνα Γιουσόποβα κ.ά. Πρεμιέρα στις 15 Νοεμβρίου.

* Το Σπιρτόκουτο του κινηματογραφιστή Γιάννη Οικονομίδη θα παρουσιάσουν ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κομνηνός και η ομάδα 90ºC στο Θέατρο Βικτώρια από 4 Οκτωβρίου. Η σκληρή ρεαλιστική ταινία του Οικονομίδη προκάλεσε θύελλα συζητήσεων κι αντιδράσεων στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2003, κι ένας λόγος ήταν ότι δεν απέσπασε άλλο βραβείο πλην αυτού της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Τη θεατρική προσαρμογή υπογράφει η Χαρά Τσιώλη. Παίζουν Κώστας Μπάρας, Τζένη Σκαρλάτου, Μελέτης Γεωργιάδης, Μαριάννα Λαμπίρη, Γιώργος Κατινάς, Άρης Τσαμπαλίκας, Χριστίνα Δενδρινού

* Τον επόμενο μήνα ξεκινούν και οι παραστάσεις του έργου του Μάρτιν Κριμπ Απόπειρες(1997) στο Θέατρο Ιλίσια-Ντενίση. Το πνεύμα της αντισυμβατικής δομής του έργου του Κριμπ είναι σαφώς πολιτικό και ειρωνικό, αφού θίγει θέματα όπως η οικολογία, ο πόλεμος, η μετανάστευση, ο ρατσισμός, η τρομοκρατία αλλά και ο έρωτας και η μοναξιά. Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αθανασία Καραγιαννοπούλου. Παίζουν έντεκα ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων και ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, ο Δημήτρης Μπογδάνος, η Λορίνα Κατσιώτη, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου κ.ά.

* Γιώργος Μιχαηλίδης καταπιάνεται για δεύτερη φορά με το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας. Η καινούργια σκηνική ανάγνωση της σαιξπηρικής κωμωδίας εστιάζει στις αντιφάσεις της ανθρώπινης φύσης, στη ρευστότητα των σχέσεων, στην αστάθεια του έρωτα, σ' έναν ερωτισμό που συχνά φτάνει έως τη βιαιότητα και την κτηνωδία. Παίζουν, μεταξύ άλλων, η Βίβιαν Κοντομάρη, ο Σαράντος Γεωγλερής, ο Ραφαέλο Γεωργίτσης, η Εύη Στοΐδου, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Χριστόφορος Βασματζόγλου, η Χριστίνα Κουλουμπή κ.ά. Στο Ανοιχτό Θέατρο από τις 12 Οκτωβρίου.

* ΣτοΘέατρο της Οδού Κεφαλληνίας ο Στάθης Λιβαθηνός θα σκηνοθετήσει τη Βάσσα, την πρώτη εκδοχή (του 1910) του τρίπρακτου ρεαλιστικού δράματος του Μαξίμ Γκόρκι. Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν στη διανομή εγγυώνται μια ενδιαφέρουσα παράσταση: Μπέττυ Αρβανίτη, Μάνος Βακούσης, Κώστας Γαλανάκης, Μαρία Καλλιμάνη, Άννα Κουτσαφτίκη, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Τζίνη Παπαδοπούλου κ.ά. Πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου.

* Το Θέατρο του Νέου Κόσμου επανέρχεται στο θέμα της μετανάστευσης, δίνοντας βήμα στη δεύτερη γενιά μεταναστών. Σε δικές τους εμπειρίες βασίζεται η παράσταση Ένας στους δέκα(ο τίτλος αναφέρεται στο ποσοστό των μεταναστών στο συνολικό πληθυσμό), που ξεκινά στο Δώμα στις 3 Οκτωβρίου. Η διαμόρφωση του κειμένου και η σκηνοθεσία είναι του Λαέρτη Βασιλείου. Παίζουν οι ηθοποιοί Δαβίδ Μαλτέζε, Κρις Ραντάνοφ, Ένκελεντ Φεζολλάρι.

* Στην κεντρική σκηνή του ίδιου θεάτρου ο Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος θα σκηνοθέτησει το έργο του Σάιμον Στίβενς Motortown. Γραμμένο το 2005, τις μέρες που το Λονδίνο ζούσε τον πανικό των βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό, το Motortownδίνει προκλητική απάντηση στον πόλεμο αλλά και στο αντιπολεμικό κίνημα. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Γιώργος Γάλλος, ο Γιάννης Tσορτέκης, ο Eυθύμιος Παπαδημητρίου, ο Παντελής Δεντάκης, η Kατερίνα Λυπηρίδου, η Aιμιλία Bάλβη, ο Παναγιώτης Λάρκου και η Νατάσα Ζάγκα.

* Το Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα του Ευγένιου Ο' Νιλ, έργο σπαραγμού και διαθήκη του Ο' Νιλ στους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς που τον «διαδέχθηκαν», θα σκηνοθετήσει ο Αντώνης Αντύπας στο Απλό Θέατρο. Τους ρόλους θα ερμηνεύσουν ο Δημήτρης Καταλειφός, η Ράνια Οικονομίδου, ο Άλκης Κούρκουλος, ο Κώστας Βασαρδάνης και η Σοφία Κελεμκερίδου. Στη Νέα Σκηνή του ίδιου θεάτρου θα δούμε και τη Δεσποινίδα Τζούλια του Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Η Ταμίλα Κουλίεβα, ο Άρης Λεμπεσόπουλος και η Λαμπρινή Αγγελίδου θα ζωντανέψουν τους ρόλους. Πρεμιέρα στις αρχές Νοεμβρίου.

* Το Ψυγείο του γνωστού Αργεντίνου καρτουνίστα (και θεατρικού συγγραφέα) Copi θα δούμε στο Θέατρο Πορεία από 23 Οκτωβρίου. Μία τραβεστί, συγγραφέας και πρώην μανεκέν, στα πεντηκοστά της γενέθλια παίρνει δώρο από τη μητέρα της ένα ψυγείο. Χαστούκι στον καθωσπρεπισμό, με αφοπλιστικό χιούμορ και πολλές εκπλήξεις, η κωμωδία του Copi θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία της Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες. Ερμηνεύουν ο Δημήτρης Οικονομίδης και ο Γιάννης Στεφόπουλος.

* Μέσα στον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η νέα παράσταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού Ποιος είναι ο κύριος Κέλερμαν και γιατί λέει αυτά τα βρωμερά πράγματα για μένα; (οι ελάχιστες παραστάσεις που δόθηκαν στα τέλη της περασμένης άνοιξης ήταν in progress). Ο υπότιτλος επεξηγεί ότι πρόκειται για μια «Μια Επίσκεψη στον "Πύργο" του Κάφκα». Αφηγητές είναι ο Ακύλλας Καραζήσης, η Σάσα Κρίτση, η Τατιάνα Πίττα, ο Βασίλης Σπυρόπουλος, η Θεοδώρα Τζήμου και ο Λάμπρος Φιλίππου. Η σκηνογραφία και τα κοστούμια είναι της Ντόρας Λελούδα και η μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού.