Το τραγούδι ''Την λένε Εύα'', για την ομώνυμη θεατρική παράσταση, ηχογραφήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016 στο home studio της Λένας Πλάτωνος, παρουσία της Εύας Κουμαριανού, του ''τιμώμενου'' προσώπου, της συνδημιουργού - στιχουργού Ελένης Φωτάκη, της Βικτώριας Μπόζικ, του παραγωγού - συμπρωταγωνιστή της Εύας, Απόλλωνα Μπόλλα, και εμού, του ''κουμπάρου'' της δουλειάς αυτής. Ήρθε η Τάνια Τσανακλίδου και θυμάμαι την Εύα να σκύβει να της κάνει υπόκλιση. Το 1979, άλλωστε, όταν η Τάνια τραγουδούσε στη ''Μέδουσα'', σε κάποιο σημείο του προγράμματος, όποτε έλεγε τους ''Δρόμους του Βερολίνου'', παρατηρούσε να έχουν καταλάβει τη μία σκάλα του μαγαζιού κάτι κορίτσια με πολύχρωμα μαλλιά. Και σαν τελείωνε το συγκεκριμένο τραγούδι, η σκάλα άδειαζε. Μια - δυο, πιάνει η Τάνια τον ιδιοκτήτη: ''Τι συμβαίνει, γιατί φεύγουν; Δεν τους αρέσει το πρόγραμμα;'' Η απάντηση υπήρξε, αν μη τι άλλο, συγκινητική: ''Δεν κατάλαβες! Πρόκειται για τραβεστί που γνωρίζουν την ώρα που θα πεις τους Δρόμους του Βερολίνου και πετάγονται από την πιάτσα στη Συγγρού μόνο και μόνο για να σ' ακούσουν να το λες''! Μεταξύ εκείνων των κοριτσιών, λοιπόν, ήταν και η Εύα Κουμαριανού!


Στο τραγούδι πιάνο έπαιξε η ίδια η Λένα και αργότερα ο βοηθός της, ο Στέργιος Τσιρλιάγκος, ανάλαβε τη διακριτική ενορχήστρωση του. Μου έκανε εντύπωση ο σεβασμός συνθέτριας και ερμηνεύτριας στη στιχουργό. Η Φωτάκη μπήκε στο δωματιάκι του στούντιο, φόρεσε τα ακουστικά και έλαβε μέρος στην όλη διαδικασία. Όταν η φωνή της Τάνιας έσπασε στο τρίτο κουπλέ, στη φράση ''Τη λένε Εύα'', μας πήραν όλους τα ζουμιά. Τό'χει, άλλωστε, αυτό η Τάνια! Υπάρχει πιο συναισθηματική τραγουδίστρια; Δεν υπάρχει!
Καμαρώνω γι' αυτή τη μοναδική πρώτη συνεύρεση Πλάτωνος - Τσανακλίδου με αφορμή μία θεατρική παράσταση και μία γνωστή τρανς περφόρμερ. Σύμφωνα με τη Λένα, είχε πολλά χρόνια να γράψει τραγούδι που να συνδέεται σαν κλίμα με τον θρυλικό ''Καρυωτάκη'' της.

 

―Αντώνης Μποσκοϊτης