Θέατρο Λυκαβηττού: «Πράσινο φως» από την Περιφέρεια για την αποκατάσταση του ιστορικού χώρου

Θέατρο Λυκαβηττού: «Πράσινο φως» από την Περιφέρεια για την αποκατάσταση του ιστορικού χώρου Facebook Twitter
0

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού μετά και την  έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής της προγραμματικής σύμβασης για το συγκεκριμένο έργο. Το Θέατρο του Λυκαβηττού παραμένει κλειστό από το 2013. 

Με εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνας Κυπριανίδου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ) για την υλοποίηση του έργου «Ενίσχυση – Αποκατάσταση φέροντος οργανισμού θεάτρου Λυκαβηττού», συνολικού προϋπολογισμού 1,984 εκατ. ευρώ.

Σκοπός του έργου, είναι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού με σύγχρονες λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές. Η υλοποίησή του θα συμβάλλει στη γενικότερη ανάπλαση και ανάδειξη του λόφου του Λυκαβηττού, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πλέον εμβληματικά τοπόσημα της πόλης των Αθηνών.

Τη σημασία του οράματος για το Λυκαβηττό παρουσίασε η κ. Κυπριανίδου στην εισήγησή της σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Το Θέατρο που έγινε για να μάθει ο λαός το αρχαίο θέατρο αλλά φιλοξένησε τις καλύτερες ροκ συναυλίες, το Θέατρο του Λυκαβηττού, θα ξαναλειτουργήσει και ο Λόφος του Λυκαβηττού θα ξαναζωντανέψει. Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το όραμα μας αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Αθηναίοι αλλά και επισκέπτες, αυτοί που απόλαυσαν την ομορφιά των παραστάσεων στο Λυκαβηττό αλλά και αυτοί που θα την ζήσουν στο μέλλον μπορούν να είναι σήμερα χαρούμενοι. Από το όραμα της Άννας Συνοδινού να γίνει το Θέατρο ο ιδανικός χώρος για τις αρχαίες τραγωδίες, πάμε σήμερα στο Παν-όραμα Λυκαβηττού με ένα θέατρο υψηλών προδιαγραφών για κάθε παράσταση, το οποίο σε συνδυασμό με την αναμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου δημιουργούν ένα πολύ ξεχωριστό για την Αθήνα πολιτιστικό αποτύπωμα».

«Το κύριο μέλημα της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ είναι λοιπόν να συμβάλει με τα δύο έργα που προωθεί – την αποκατάσταση του Θεάτρου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου- στην ανάδειξη της αισθητικής αξίας του Λόφου του Λυκαβηττού ως διατηρητέου μνημείου και στην αναβάθμισή του ως σημαντικού δημόσιου χώρου αναψυχής ανοιχτού και επισκέψιμου όλο το 24ωρο», συμπλήρωσε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Το έργο θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και θα εκτελεστεί από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, σύμφωνα με την τεχνική μελέτη που έχει εκπονηθεί με μέριμνα της ΕΤΑΔ. Η απαραίτητη άδεια δόμησης έχει εκδοθεί από τη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων ενώ η σχετική μελέτη έχει εγκριθεί από τη Δνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων και από το Δ.Σ. της ΕΤΑΔ.

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη μελέτη θα γίνουν επεμβάσεις δομοστατικές, αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές

Πέραν της ανακατασκευής και της ανέγερσης νέων τμημάτων του θεάτρου, προβλέπεται επίσης αποξήλωση του συγκροτήματος ύδρευσης και εγκατάσταση νέου. Τοποθέτηση νέου εξοπλισμού στους χώρους υγιεινής. Εγκατάσταση νέου συστήματος ασφάλειας, κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και συστήματος πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης όπως και εγκατάσταση νέας μεγαφωνικής και τηλεφωνικής εγκατάστασης.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον περιβάλλοντα χώρο

Παράλληλα με την προώθηση του έργου αποκατάστασης του Θεάτρου προχωρά και ο ανοιχτός αρχιτεκτονικός διαγωνισμό διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου Λυκαβηττού, συνολικού προϋπολογισμού 227.244 ευρώ, μετά το πράσινο φως που έδωσε, στις 20 Ιουνίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη σύναψη της σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου δημιουργείται μια ενότητα φυσικού τοπίου γύρω από το Θέατρο που θα βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στην προβολή της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Αθήνας, καθώς ο χώρος θα λειτουργήσει ως περιοχή αναψυχής, κατόπτευσης του Αττικού τοπίου και υποδοχέα περιβαλλοντικών, παιδαγωγικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εγκρίνει από το 2018 την ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής και τα δύο σημαντικά έργα ανάδειξης του Λόφου του Λυκαβηττού:

 -Την ενίσχυση – αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του Θεάτρου Λυκαβηττού, προϋπολογισμού 1,984 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2018.

-Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου, τον Οκτώβριο του 2018.

Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών υπήρξε βασική προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, γεγονός που οδήγησε σε μια σειρά παρεμβάσεων ώστε να ενεργοποιηθούν κτίρια τοπόσημα, άξονες και χώροι όπου οι πολιτιστικές δράσεις έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, στην αρχιτεκτονική και στην εκπαίδευση.

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.