« Ήμουν ο καταλληλότερος για να γυρίσω τον Harry Potter. Ήμουν η πρώτη επιλογή της Rowling. Θυμάμαι να φεύγω από τη συνάντηση με την Warner Bros, να μπαίνω στο αμάξι μου και να οδηγώ επί δύο ώρες εκνευρισμένος.. Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι εκδοχές του Chris Columbus ήταν απαίσιες! Απλά ανιαρές. Πεζές.»
Στις 22 Νοεμβρίου 1940 γεννιέται στη Μινεσότα των Η.Π.Α μία μεγάλη μορφή της έβδομης τέχνης. Ο Terry Gilliam, μια ιδιάζουσα προσωπικότητα με άστρο, ένα καλλιτεχνικό ανήσυχο πνεύμα. Από την εφηβική κιόλας ηλικία, η εσωτερική του πυξίδα τον οδηγεί πάντα στο δικό του βορρά, τον κινηματογράφο. Έγινε γνωστός διεθνώς ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ανιματέρ και ηθοποιός της καλύτερης σύγχρονης κωμικής ομάδας «Monty Python» στη Βρετανία του '70. Μαγεύεται απ' τη χώρα και αποκτά την βρετανική υπηκοότητα το 1968,ενώ το 2006 τελικώς απαρνείται τη γενέτειρα του. Μετά τη διάλυση των Monty Python ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργία δικών του ταινιών, καθιερώνοντας τα υπερρεαλιστικά παραμύθια στο σινεμά του σήμερα. Το 1985 υπογράφει μια από τις καλύτερες μελλοντολογικές ταινίες, το Brazil, με φουτουριστική διάθεση και έντονες επιρροές από Φρανζ Κάφκα, Όρσον Ουέλς, Τζορτζ Όργουελ και Ουίλιαμ Σαιξπηρ. Έπειτα από είκοσι χρόνια ταράσσει τα νερά των κινηματογραφικών αιθουσών αποκηρύσσοντας μια από τις εμπορικότερες ταινίες του, τους Αδερφούς Γκρίμ. Αιτία υπήρξε το απαράδεκτο κατ' αυτόν μοντάζ της παραγωγής. Πολλές επιτυχίες ακολούθησαν έως τον φανταστικό κόσμο του Δρ. Παρνάσους που έμελλε να είναι ακόμη μία πρόκληση για το σκηνοθετικό του ταλέντο. Πολλοί εξεπλάγησαν όταν είδαν την ταινία να κάνει πρεμιέρα παρά το γεγονός πως ο Χίθ Λέτζερ, αρχικός πρωταγωνιστής, πέθανε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Δήλωση του Τέρρυ Γκίλιαμ για το θάνατο του πρωταγωνιστή και την εξέλιξη της ταινίας:

 

 

Η προσεχής ταινία του έρχεται στη μεγάλη οθόνη το 2011 με τίτλο Ο άνθρωπος που σκότωσε το Δον Κιχώτη.

Μια γεύση από αυτό που μας επιφυλάσσει:

 

Ίσως οι θαυμαστές του να μην έχουν εκτιμήσει ιδιαιτέρως τις τελευταίες του προσπάθειες σίγουρα όμως ο Τέρρυ Γκίλιαμ κατέχει εξέχουσα θέση στο κινηματογραφικό στερέωμα για την παρανοϊκή σκηνοθεσία του και το αλλοπρόσαλλο σατυρικό του ταμπεραμέντο.

Ένα από τα γνωστότερα σκετς των Pythons: