Ένα σπάνιο αρχαίο νόμισμα από την Έφεσο αναμένεται να βγει σε δημοπρασία στις 7 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, με εκτιμώμενη τιμή μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων.

 

Το νόμισμα των 14 γραμμαρίων και 23 χιλιοστών, κατασκευασμένο από ήλεκτρο (ένα μείγμα χρυσού και αργύρου) φέρει απεικόνιση του Φάνητος, θεότητας ταυτισμένης με τη γένεση του σύμπαντος και του φωτός, ενώ στη μία όψη του νομίσματος αναγράφεται φράση που παραπέμπει στον τάφο ή στο σύμβολο της θεότητας, όπως εκτιμούν αρχαιολόγοι και ειδικοί των δημοπρασιών. 

 

Η φράση είναι χαραγμένη πάνω στο κεφάλι ενός ελαφιού με σκυμμένο κεφάλι, μια αναφορά και στην Αρτέμιδα, την παρθένα θεά του κυνηγιού. 

 

Σπάνιο νόμισμα από την αρχαία Έφεσο πωλείται σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

 

Πριν από την κατασκευή ενός από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, του Ναού της Αρτέμιδος, υπήρχε ένας μικρός ναός στην Έφεσο, οπότε και βάσει αυτού το νόμισμα χρονολογείται από το 625-600 π.Χ.

 

Ας σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλα δύο γνωστά παρόμοια νομίσματα στον κόσμο. Το ένα από αυτά πωλήθηκε το 2000 και στο πλαίσιο δημοπρασίας στο ποσό των 287.600 δολαρίων, ενώ το δεύτερο πωλήθηκε το 2010 από τη γερμανική αντικερί "Gorny & Mosch" για 409.500 δολάρια. 

 

Στην ίδια δημοπρασία αναμένεται να πωληθούν και άλλα αρχαία νομίσματα της Ανατολίας, μεταξύ των οποίων και 10 νομίσματα από ήλεκτρο και ένα ασημένιο νόμισμα από τις αρχαίες πόλεις του Μπαλικεσίρ, καθώς και 12 νομίσματα από την Ιωνία που χρονολογούνται από το 650 π.Χ.. Επίσης, θα δημοπρατηθούν επτά νομίσματα από την περιοχή Φότσα, της Σμύρνης και 16 νομίσματα από την αρχαία Αττάλεια.

 

Πάντως, ο όγκος των προς δημοπρασία νομισμάτων κάνει τον τουρκικό Τύπο να αφήνει αιχμές για "προϊόντα αρχαιοκαπηλίας".

 

Με στοιχεία από την Hurriyet