BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Σπάνιο εύρημα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα

Σπάνιο εύρημα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα Facebook Twitter
H αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία aιγυπτιακή τοποθεσία Ταπόσιρις Μάγκνα, έφερε στο φως μια μούμια με χρυσή γλώσσα, άνω των 2.000 ετών. EPA/MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUTIES
0

Αρχαιολόγοι, που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στα προάστια της αιγυπτιακής πόλης της Αλεξάνδρειας, ανακάλυψαν εκεί 16 τάφους, φέρνοντας μεταξύ άλλων στο φως και μια μούμια με χρυσή γλώσσα. 

Όπως εξηγεί το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η γλώσσα, η οποία είναι φτιαγμένη από φύλλο χρυσού, τοποθετήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νεκρός θα μπορεί «να μιλάει και μετά θάνατον».

Η μούμια ανακαλύφθηκε σε ναό της αρχαίας Αιγυπτιακής τοποθεσίας Ταπόσιρις Μάγκνα, στα νοτιοδυτικά προάστια της Αλεξάνδρειας. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης και άλλα χρυσά αντικείμενα, ανάμεσά τους ένα νεκρικό προσωπείο με κομμάτια χρυσού διαταγμένα στο σχήμα στεφανιού και μερικά επιχρυσωμένα διακοσμητικά που απεικονίζουν τον Όσιρι, τον θεό του Κάτω Κόσμου. 

Σπάνιο εύρημα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα Facebook Twitter
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν, επίσης, αρκετά αγάλματα σε τόσο καλή κατάσταση που διακρίνονται τα κοσμήματα και τα χτενίσματα στο κεφάλι τους. EPA/MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUTIES
Σπάνιο εύρημα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα Facebook Twitter
Στην κοινή αποστολή των Αιγύπτιων και Δομινικανών αρχαιολόγων, βρέθηκαν 16 τάφοι σκαλισμένοι σε βράχο κάτω από τον ναό. EPA/MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUTIES

Στην εποχή των φαραώ, ο χρυσός χρησιμοποιείτο συχνά στη διακόσμηση νεκρικών προσωπείων από ηγέτες όπως ο βασιλιάς Τουταγχαμών, αλλά και ως καλούπι στα δάχτυλα ποδιών και χεριών των νεκρών. 

Χρυσές γλώσσες έχουν ανακαλυφθεί ξανά το παρελθόν σε αιγυπτιακά ερείπια, σχολίασε η Jennifer Houser Wegner, επιμελήτρια αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Penn Museum της Φιλαδέλφεια, όπου φιλοξενούνται πολλές τέτοιες γλώσσες. 

«Για τους Αιγύπτιους, ο χρυσός ήταν υλικό με ιδιότητες ανθεκτικότητας», σημείωσε η Dr. Wegner. «Ποτέ δεν μαύριζε. Πάντα έλαμπε μεγαλοπρεπώς». 

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, η γλώσσα που βρέθηκε στην Ταπόσιρις Μάγκνα προοριζόταν να βοηθήσει τους νεκρούς να συνομιλούν με τον Όσιρι στη μετά θάνατον ζωή. 

Σπάνιο εύρημα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα Facebook Twitter
Τα νεκρικά προσωπεία προστάτευαν τους νεκρούς στη μεταθανάτια ζωή και βοηθούσαν τα πνεύματά τους να επιστρέψουν πίσω στο σώμα τους. EPA/MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUTIES
Σπάνιο εύρημα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα Facebook Twitter
Η χρυσή γλώσσα τοποθετήθηκε για να διασφαλιστεί ότι ο νεκρός θα μπορεί να μιλάει και στη μετά θάνατον ζωή εάν συναντούσε τον Όσιρι, τον θεό του Κάτω Κόσμου. EPA/MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUTIES

Οι μούμιες που ανακαλύφθηκαν ήταν «σε κατάσταση κακής συντήρησης», χαρακτηριστικό της μουμιοποίησης κατά τη διάρκεια των ελληνικών και ρωμαϊκών εποχών, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, όταν την Αίγυπτο διοικούσαν Έλληνες Μακεδόνες και αργότερα Ρωμαίοι. Ο ναός, σύμφωνα με το υπουργείο, φαίνεται να χτίστηκε στη διάρκεια της ηγεμονίας του Βασιλιά Πτολεμαίου Δ', ενός Μακεδόνα βασιλιά που κυβερνούσε στον 3ο αιώνα π.Χ. 

Η Βασίλισσα Κλεοπάτρα Ζ' της Αιγύπτου, που κυβερνούσε για περίπου δυο δεκαετίες πριν τον θάνατό της το 30 π.Χ., ήταν η τελευταία ηγεμόνας της Δυναστείας των Πτολεμαίων πριν αναλάβουν την εξουσία οι Ρωμαίοι, και στο ναό βρέθηκαν επίσης νομίσματα που απεικονίζουν το πρόσωπο της. 

Η χρυσή γλώσσα ήταν συνηθισμένη στις ταφές επιφανών κατά τη διάρκεια της περιόδου των Πτολεμαίων αλλά και των Ρωμαϊκών χρόνων, σχολίασε η Lorelei H. Corcoran, διευθύντρια του Ινστιτούτου Αιγυπτιακής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις. 

«Υπάρχει αναφορά στην Αιγυπτιακή Βίβλος των Νεκρών. [Η χρυσή γλώσσα] διασφάλιζε πως ο νεκρός θα μπορεί να αναπνεύσει και να μιλήσει, καθώς επίσης να τρώει και να πίνει, στη μετά θάνατον ζωή», λέει η Dr. Corcoran. «Ενδεχομένως συνδυάζεται με το ελληνικό ταφικό έθιμο της τοποθέτησης νομισμάτων πάνω ή μέσα στο στόμα ως πληρωμή για τον Χάρο, που μετέφερε του νεκρούς στον Κάτω Κόσμο», προσθέτει. 

Σπάνιο εύρημα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα Facebook Twitter
Σε άλλες μούμιες βρέθηκαν πάπυροι που ειδικοί επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν. EPA/MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUTIES
Σπάνιο εύρημα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα Facebook Twitter
Η αποστολή ανακάλυψε επίσης οκτώ μαρμάρινα κεφάλια που χρονολογούνται από την ελληνική και τη ρωμαϊκή εποχή. EPA/MINISTRY OF TOURISM AND ANTIQUTIES

Η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την Kathleen Martinez, δικηγόρο από τη Δομινικανή Δημοκρατία που έγινε αρχαιολόγος, εργαζόταν για χρόνια στην τάφο της Κλεοπάτρας και είχε επικεντρωθεί στην Ταπόσιρις Μάγκνα. Ωστόσο το σημείο ταφής της διάσημης βασίλισσας, που λέγεται ότι πέθανε στην Αλεξάνδρεια, δεν βρέθηκε ούτε εκεί.  

«Βασικός στόχος της αποστολής είναι η εύρεση του τάφου της Κλεοπάτρας στην Ταπόσιρις Μάγκνα», σημείωσε η Dr. Corcoran. «Πολλοί ακαδημαϊκοί πιστεύουν, όμως, ότι ο τάφος της Κλεοπάτρας βρισκόταν σε ένα βασιλικό ταφικό συγκρότημα, ενδεχομένως συνδεδεμένο με την περιοχή του παλατιού, που τώρα είναι θαμμένο κάτω από το νερό στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας». 

Οι δυο χρυσές γλώσσες που βρέθηκαν θα δοθούν για μελέτη από το Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας πριν διατεθούν προς έκθεση σε μουσεία όλης της Αιγύπτου. 

Με πληροφορίες από New York Times

Culture
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.