Πραγματοποιείται σήμερα 22 Οκτωβρίου 2016 στις 3 μ.μ. στην πλατεία Friedrichsplatz του Κάσελ, η αναγγελθείσα τελετή θεμελίωσης του πρώτου καλλιτεχνικού έργου της documenta 14 με τον τίτλο The Parthenon of Books (Ο Παρθενώνας των Βιβλίων) - με 100.000 βιβλία απ όλο τον κόσμο, απαγορευμένα στο παρελθόν.


Αυτή η συμβολική χειρονομία της Αργεντινής καλλιτέχνιδας Μάρτα Μινουχίν και του επιμελητή Πιερ Μπαλ Μπλανκ πραγματοποιείται κοντά σε σημείο, μεταξύ άλλων, όπου το 1933 οι Ναζί είχαν ρίξει στην πυρά όγκους βιβλίων που οι ίδιοι είχαν απαγορεύσει.


Η τελετή είναι ανοιχτή στο κοινό και η ανέγερση της ρέπλικας του Παρθενώνα της Ακρόπολης θα γίνει με τα βιβλία που συγκέντρωσε η documenta για το σκοπό αυτό με κάλεσμα της στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης αλλά και με επιτόπου δωρεές.


«Η λογοκρισία είναι και σήμερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Το έργο αυτό θέλει να αποτελέσει ένα παράδειγμα ενάντια στη βία, τις διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία» έχει πει ο διευθυντής της documenta 14 'Ανταμ Σίμτσικ.