Το έργο του Πικάσο 'H Διάλεξη»,όπου ο ζωγράφος απεικόνισε το 1932 την ερωμένη του Μαρί Τερέζ ,  θα δημοπρατηθεί από τον Οίκο Σόθμπις στις 8 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο. Τιμή εκτίμησης 12-18 εκατομμύρια λίρες για ένα έργο που αφορά στη σχέση του διάσημου ζωγράφου με την 17χρν τότε Μαρί Τερέζ ,την οποία όπως είχε διηγηθεί η ίδια γνώρισε στο μετρό του Παρισιού ενώ ήταν ακόμη νυμφευμένος με την ρωσοουκρανή χορεύτρια Ολγα Κόλχοβα.«Με άρπαξε απλά από το μπράτσο και μου είπε: Είμαι ο Πικάσο! Εσύ και εγώ θα κάνουμε σπουδαία πράγματα μαζί'» είχε πεί για την γνωριμία τους η Μαρί Τερέζ.  

Αργότερα θυμόταν: «Ήμουν ένα αθώο κορίτσι. Δεν ήξερα τίποτα  ούτε για τη ζωή ούτε για τον Πικάσο. Είχα πάει για ψώνια στην Γκαλερί Λαφαγιέτ και ο Πικάσο με είδε την ώρα που έφευγα από το μετρό». Αφορμή για τις αναφορές στη σχέση του 46χρονου τότε Πικάσο με τη Μαρί Τερέζ στέκεται αυτό το αισθησιακό έργο, στο οποίο ο ζωγράφος απεικονίζει τη νέα αγαπημένη του.  

Τη «Διάλεξη» το ευρωπαϊκό κοινό έχει να τη δει από το 1932, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε σε μεγάλη αναδρομική έκθεση Πικάσο στην Γκαλερί Ζορζ Πετί του Παρισιού και στο Κουνστχάουζ της Ζυρίχης

Με αυτή την έκθεση αποκαλύφθηκε και η μυστική σχέση, καθώς μέχρι το 1932 κρατιόταν μυστική και γιατί ο Πικάσο ήταν ακόμη παντρεμένος, αλλά και λόγω της ηλικίας της Μαρί Τερέζ.

Ο οίκος Σόθμπις το παρουσιάζει ως το κορυφαίο έργο της δημοπρασίας ιμπρεσιονιστών και μοντέρνας τέχνης.

Πηγή:Εθνος

Εδώ ο Picasso μιλά για τον έρωτα και... την τηλεόραση