Το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σπάνιους πίνακες των Ολλανδών ζωγράφων Ρέμπραντ και Βερμεέρ κατά τη διάρκεια της πρώτης του έκθεσης του 2019.

 

Πρώτο μουσείο που φέρει το όνομα του Λούβρου εκτός της Γαλλίας, το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι θα εγκαινιάσει το 2019 με την έκθεση «Ρέμπραντ, Βερμεέρ και η ολλανδική Χρυσή Εποχή: αριστουργήματα από τη The Leiden Collection και το Μουσείο του Λούβρου».

 

Η έκθεση θα αποτίσει φόρο τιμής στη Σχολή των fijnschilders – σε ελεύθερη απόδοση «λεπτών ζωγράφων» – του Λέιντεν που γεννήθηκε στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα.

 

«Ο Ρέμπραντ είναι ένας δεξιοτέχνης της Χρυσής Εποχής. Είναι μια παγκόσμια ιδιοφυΐα, που συνδέεται με τον κόσμο», δήλωσε ο Μανουέλ Ραμπατέ, διευθυντής του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι.

 

Ανάμεσα στους 95 πίνακες που θα εκτεθούν από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαΐου περιλαμβάνονται η ελαιογραφία «Νεαρή γυναίκα στο βιργινάλι» του Βερμεέρ από τη Συλλογή Λέιντεν και ο πίνακας του Ρέμπραντ «Σπουδή κεφαλής νεαρού άνδρα» (χρονολογείται γύρω στο 1655 και απεικονίζει τον Χριστό).

 

Κατά την ολλανδική Χρυσή Εποχή (1584-1702), η Ολλανδία κυριαρχούσε στο παγκόσμιο εμπόριο και ο πλούτος της χώρας επέτρεπε στους νέους αστούς να παραγγέλλουν πολλούς πίνακες, πορτραίτα και τοπία και να αποστασιοποιηθούν από τα προσφιλή στην ιταλική Αναγέννηση θρησκευτικά θέματα.

 

Το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι εγκαινιάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια τον Νοέμβριο του 2017 από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν. Ιδρύθηκε ως «ένα παγκόσμιο μουσείο που υμνεί την ανταλλαγή των πολιτισμών και την ανεκτικότητα».

 

Βρίσκεται στο νησί Σααντιγιάτ, ένα τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο σε πλήρη ανάπτυξη λίγο έξω από το Αμπού Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP