Μετά την επιτυχία του πρώτου Phenomenon το καλοκαίρι του 2015, η Association Phenomenon και η Συλλογή Kerenidis Pepe ανακοινώνουν τη δεύτερη έκδοση του προγράμματος για τη σύγχρονη τέχνη που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στο νησί της Ανάφης. Το Phenomenon 2 θα λάβει χώρα από τις 3 έως τις 16 Ιουλίου 2017 και θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας με διαλέξεις, προβολές, performances, και άλλες εκδηλώσεις (3-7 Ιουλίου) και μια έκθεση σε διάφορους χώρους του νησιού (8-16 Ιουλίου, εγκαίνια 8 Ιουλίου).

 

Για τη δεύτερη έκδοσή του, το Phenomenon θα διερευνήσει το πώς οι ιστορίες, συλλογικές και προσωπικές, είναι κοινωνικά κατασκευασμένες και συνεχώς επαναδιαπραγματεύσιμες. Η Ανάφη, στη μικρή αλλά αποκαλυπτική της κλίμακα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτισμικής διαστρωμάτωσης, όπου ένας αρχαιοελληνικός ναός χρησιμεύει αθόρυβα ως θεμέλιο ενός ορθόδοξου μοναστηριού, ενώ η ιστορία των εξόριστων συνυπάρχει σιωπηλά με την τοπική ιστορία του νησιού.

 

 

Ποιες είναι οι διαδικασίες εκείνες που πραγματώνουν το ορατό και το εκφράσιμο και δομούν ιστορικούς σχηματισμούς; Πώς μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την ιστορία και να αμφισβητήσουμε το κυρίαρχο αφήγημα; Ο σκοπός του project δεν είναι να συμπληρώσει την ιστορία αλλά να επιχειρηματολογήσει υπέρ μίας πολλαπλότητας αποσπασματικών και μη αναγώγιμων αρχαιολογιών που ανοίγουν τον κόσμο προς νέα ενδεχόμενα.

 

Οι φετινοί προσκεκλημένοι:

Ignasi Aballí (καλλιτέχνης)

Grégory Castéra (επιμελητής)

Dora García (καλλιτέχνης)

Mario García Torres (καλλιτέχνης)

Λενιώ Κακλέα (χορογράφος / χορεύτρια)

Margaret Kenna (ανθρωπολόγος)

Χρυσάνθη Κουμιανάκη (καλλιτέχνης)

Julien Nédélec (καλλιτέχνης)

Χριστόδουλος Παναγιώτου (καλλιτέχνης)

 

Περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες:

www.phenomenon.fr

www.facebook.com/phenomenon.anafi