LensCulture Street Photography Awards 2022: «Τι είναι σημαντικό στη ζωή;» Facebook Twitter

Τι δίνει νόημα στη ζωή; LensCulture Street Photography Awards 2022

0

Ανακοινώθηκαν οι νικητές, οι επιλογές των κριτών και οι φιναλίστ των LensCulture Street Photography Awards 2022. 39 φωτογράφοι από 18 χώρες παρουσιάζουν μια πληθώρα σπουδαίων, φευγαλέων στιγμών από όλο τον κόσμο.

Όταν σκεφτόμαστε τη φωτογραφία δρόμου, συχνά οραματιζόμαστε ένα μαγικό κλάσμα του δευτερολέπτου, όπου μοιάζει σαν δύο ή τρεις διαφορετικοί κόσμοι να συγκρούονται στιγμιαία και να καταλαμβάνουν για λίγο τον ίδιο οπτικό χώρο. Αυτές είναι οι στιγμές που μπορούν να μας βγάλουν από τους εσωτερικούς μας διαλόγους και να μας κάνουν να χαμογελάσουμε ή να σταματήσουμε και να σκεφτούμε.

Οι φετινοί νικητές τείνουν προς ακόμα πιο λεπτές στιγμές. Οι νικητές των σειρών, ειδικότερα, προσφέρουν παρατηρήσεις που χτίζονται η μία πάνω στην άλλη αργά για να αποτυπώσουν μια διάθεση ή ατμόσφαιρα ή το vibe ενός συγκεκριμένου τόπου. Όπως συμβαίνει με όλες τις πραγματικά σπουδαίες φωτογραφίες, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε σε αυτό το έργο, τόσο πιο πλούσια γίνεται η εμπειρία.

Jake Ricker - νικητής της 1ης θέσης στην κατηγορία Σειρά

Παράξενος Παράδεισος
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταγράφω τη γέφυρα Golden Gate σχεδόν καθημερινά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχω βοηθήσει να σωθούν πάνω από 60 άνθρωποι από την αυτοκτονία. Πριν από ένα χρόνο παραιτήθηκα από τη δουλειά μου για να περνάω όλο μου το χρόνο στη γέφυρα και να κάνω αυτό το έργο, ζωή μου. Σκοπεύω να αφιερώσω τους επόμενους 18 μήνες στη γέφυρα και να προσπαθήσω να το ολοκληρώσω λίγο μετά την ολοκλήρωση των διχτυών αυτοκτονίας, που οι φίλοι μου οι σιδεράδες εγκαθιστούν αυτή τη στιγμή».

Jake Ricker Facebook Twitter
Jake Ricker

Jake Ricker Facebook Twitter
Jake Ricker

Jake Ricker Facebook Twitter
Jake Ricker

Argus Paul Estabrook - 2η θέση στην κατηγορία Σειρά

Προσαρμογή ναύλου: Χαμένος στο Τόκιο
«Πλησίασα το εκδοτήριο εισιτηρίων του μετρό. Πίσω από το διάτρητο τζάμι, ο υπάλληλος ρώτησε αν μπορούσε να βοηθήσει. Πάλεψα να του εξηγήσω πού μένω και άκουσα τον εαυτό μου να λέει "Σταθμός Jimbocho". Γνέφοντας, μου έδειξε την κάρτα μου για το σιδηροδρομικό εισιτήριο. Καθώς έψαχνα στις τσέπες μου, το άγχος μου μεγάλωνε. Στο μυαλό μου στριφογύριζε ένα κενό- ένα κενό που είχε έρθει μετά τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα μου. Βαθιά μέσα σε αυτόν τον συναισθηματικό στροβιλισμό, είχα επιστρέψει στο διαμέρισμά μου στη Σεούλ μόνο και μόνο για να ανακαλύψω ότι ο σύντροφός μου είχε προδώσει τους γαμήλιους όρκους μας. Επιθυμώντας να ξεφύγω από τη βαρύτητα της θλίψης, της σπασμένης εμπιστοσύνης και της απιστίας, έκλεισα ένα φτηνό εισιτήριο για την Ιαπωνία. Αλλά τώρα που ήμουν εδώ, η ζωή μου ένιωθε να βαραίνει από τις αναταράξεις του σπαραγμού. Η πραγματικότητα επέστρεψε σε μένα όταν τα δάχτυλά μου έπεσαν πάνω στην κάρτα του σιδηροδρομικού εισιτηρίου που βρισκόταν στον πάτο της τσάντας της φωτογραφικής μου μηχανής. Την έβαλα κάτω από το παράθυρο του θαλάμου του μετρό και άκουσα τον υπάλληλο που έβγαζε τα εισιτήρια να λέει: "Χρειάζεστε περισσότερα για την προσαρμογή του ναύλου. Μια στιγμή, παρακαλώ". Ενώ έκανε τους υπολογισμούς του, το μυαλό μου έμεινε να αναρωτιέται πόσο περισσότερα θα έπρεπε να πληρώσω».

Argus Paul Estabrook Facebook Twitter
Argus Paul Estabrook

Argus Paul Estabrook Facebook Twitter
Argus Paul Estabrook

Argus Paul Estabrook Facebook Twitter
Argus Paul Estabrook

Aleksandra Zdziech - 3η θέση νικητής στην κατηγορία Σειρά

Palette Stories
«Απαθανατίζω εικόνες καθημερινών στιγμών που, λόγω του ξεχωριστού και ζωντανού τους χρώματος, ξαφνικά μοιάζουν σημαντικές. Κάθε μία από αυτές τις εικόνες είναι μια ξεχωριστή ιστορία, μια συνηθισμένη στιγμή που φωτίζεται από έναν ονειρικό κόσμο. Η σειρά δημιουργήθηκε λίγο πριν η Σρι Λάνκα πληγεί από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας».

Aleksandra Zdziech Facebook Twitter
Aleksandra Zdziech

Aleksandra Zdziech Facebook Twitter
Aleksandra Zdziech

Aleksandra Zdziech Facebook Twitter
Aleksandra Zdziech

Brad Jones - επιλογή της επιτροπής

Μια εύθραυστη ουτοπία
«Ξεκίνησα το A Fragile Utopia με την πεποίθηση ότι θα δημιουργούσα ένα έργο όπου θα κατέγραφα την καθημερινή μου ζωή στο Μπρούκλιν, κατανοώντας τότε ότι αυτή η πόλη ήταν ένα καταφύγιο για μένα - πολιτιστικά και πολιτικά - καθώς μεγάλωσα σε μια αγροτική μικρή πόλη».

Brad Jones Facebook Twitter
Brad Jones

Akbar Mehrinezhad - νικητής της 1ης θέσης (μεμονωμένη εικόνα)

Nowruz Clapping
«Η οικογένεια του φίλου μου γιόρταζε το Nowruz [το ιρανικό νέο έτος] στην άκρη του δρόμου. Ο παππούς άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και άρχισε να χειροκροτεί. Έπασχε από Αλτσχάιμερ και έκτοτε έχει πεθάνει».

Akbar Mehrinezhad Facebook Twitter
Akbar Mehrinezhad

Simona Bonanno - νικητής 2ης θέσης (μεμονωμένη εικόνα)

Άλογο & Canadair
«Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2017, 131 πυρκαγιές ξέσπασαν με ένταση για μέρες στην περιοχή της Μεσσήνης, στη Σικελία, καταστρέφοντας χιλιάδες εκτάρια μεσογειακής βλάστησης, δάση και θαλάσσια πεύκα. Οι στάβλοι του Πανεπιστημιακού Αθλητικού Κέντρου εκκενώθηκαν και τα άλογα μεταφέρθηκαν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, περιμένοντας τα Canadair να σβήσουν τις φλόγες».

Simona Bonanno Facebook Twitter
Simona Bonanno

Nayeem Siddiquee - νικητής της 3ης θέσης (μεμονωμένη εικόνα) 

Κάτω από τον κόκκινο ουρανό
«Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία σε μια αγορά βοοειδών κοντά στο σπίτι μου. Εκείνη την ημέρα, καθώς άρχιζε να σκοτεινιάζει, ο ουρανός πήρε ξαφνικά ένα κατακόκκινο χρώμα. Οι αγελάδες πήγαιναν για σφαγή. Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι της ζωής τους. Η αίσθηση του φόβου στα μάτια τους στο τελευταίο τους ταξίδι κάτω από τον κατακόκκινο ουρανό με ανάγκασε να τραβήξω τη φωτογραφία. Αντίθετα, ο οδηγός ήταν αρκετά ήρεμος και ψυχρός. Αυτό δεν είναι το νόημα της ζωής;»

Nayeem Siddiquee Facebook Twitter
Nayeem Siddiquee

Armin Graca - φιναλίστ (μεμονωμένη εικόνα)

Kλιματική αλλαγή στη Βοζνία-Ερζεγοβίνη
«Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους πολίτες του Σαράγεβο. Μια από τις πιο σκληρά πληγείσες γειτονιές είναι η Otes. Το κτιριακό συγκρότημα Sarajevo Waves, που βρίσκεται σε αυτό το τμήμα της πρωτεύουσας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, βρισκόταν κάτω από το νερό για μερικές ημέρες».

Armin Graca Facebook Twitter
Armin Graca

Szymon Lewinski - φιναλίστ, (μεμονωμένη εικόνα)

Καλοκαιρινή μέρα, Sopot, Πολωνία
«Η φωτογραφία είναι όπως ο τίτλος της ταινίας Finding Nemo, που σημαίνει να βρεις κάτι μοναδικό, κάτι απλό σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο».

Szymon Lewinski Facebook Twitter
Szymon Lewinski

Μπορείτε να δείτε όλες τις νικητήριες φωτογραφίες εδώ.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάποτε στο Παλέρμο: Η σικελική μαφία μέσα από τις εικόνες της σπουδαίας φωτογράφου Λατίτσια Μπατάλια

Φωτογραφία / Κάποτε στο Παλέρμο: Η σικελική μαφία μέσα από τις εικόνες της σπουδαίας φωτογράφου Λετίτσια Μπατάλια

Παρά τις απειλές κατά της ζωής της, κανείς άλλος δεν αποτύπωσε το χρονικό του αίματος στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 στη Σικελία όπως η Λετίτσια Μπατάλια και τώρα ένα νέο ντοκιμαντέρ καταγράφει με συγκλονιστικό τρόπο το έργο της
Οι ηδονιστικές εικόνες της Αμερικής της δεκαετίας του 1970 του Mitch Epstein

Φωτογραφία / Οι ηδονιστικές εικόνες της Αμερικής της δεκαετίας του 1970 του Mitch Epstein

«Η δεκαετία του 1970 ήταν μια λιγότερο εμπορευματοποιημένη εποχή. Σήμερα υπάρχει ένας κομφορμισμός μέσω της ραγδαίας κεφαλαιοποίησης της κοινωνίας, ο οποίος έχει αλλάξει τη σχέση μας με την τέχνη και τη φωτογραφία»
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μουτάφης: «Όχι, δεν συνηθίζεται ο θάνατος – όλο αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες είναι ένα τεράστιο λάθος»

Φωτογραφία / Γιώργος Μουτάφης: «Όχι, δεν συνηθίζεται ο θάνατος»

«Αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες είναι ένα τεράστιο λάθος»: Μια συζήτηση για γερά νεύρα με έναν κορυφαίο Έλληνα φωτορεπόρτερ και δημιουργό του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Το Άλλο Μισό», καρπού της 15ετούς τριβής του με το προσφυγικό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ