Απεργία την Πρωτομαγιά

Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter

Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας

0

Έναν χρόνο αφότου μετακόμισε στο Παλαιό Φάληρο, ο Αμερικανός φωτογράφος Marco Arguelo από το Μακάλεν του Τέξας βρέθηκε να ταξιδεύει και πάλι στην Ιαπωνία. Είχε επισκεφθεί τη χώρα λίγα χρόνια νωρίτερα και τότε ήταν που εντόπισε για πρώτη φορά την τάση των Ιαπώνων να δημιουργούν πλαστικές τροφές και εδέσματα τα οποία συνήθως τοποθετούνται στις βιτρίνες των εστιατορίων. Τότε δεν το σκέφθηκε και πολύ. Το κατέταξε κι αυτό στο μυαλό του ως άλλη μια ιδιόμορφη πτυχή της ιαπωνικής κουλτούρας που δεν πολυκαταλάβαινε.

Όταν λοιπόν το θέμα κάπως ξαναπροέκυψε ως συζήτηση βρέθηκε να το προτείνει στο WePresent, το δημιουργικό σάιτ της δημοφιλούς μηχανής αποστολής αρχείων WeTransfer. Η πρόταση βρήκε αποδοχή κι έτσι βρέθηκε να ταξιδεύει στο Γκούτζο Χατσίταν, μια πόλη ανάμεσα στο Τόκιο και το Κιότο, όπου χτυπά η καρδιά αυτής της ιδιότυπης ιαπωνικής χειροτεχνίας.

Οι σχεδιαστές αναφέρουν υπερήφανοι πως για να τελειοποιήσει κανείς την τεχνική χρειάζεται μια δεκαετία, δηλαδή όσο χρειάζεται κάποιος για να γίνει σούσι σεφ.

Εκεί συνάντησε τους ανθρώπους που δημιουργούν αυτά τα πλαστικά φαγητά και αποφάνθηκε ότι πρόκειται για πραγματικούς καλλιτέχνες. Φύλλα gyoza, κομμάτια ωμού τόνου, μπολ με ράμεν, μανταρίνια και γαρίδες. Κάθε κόκκος ρυζιού είναι χειροποίητος και οι μπάλες ρυζιού πλάθονται επίσης στο χέρι.

Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello

Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού είναι η απομίμηση κάποιας τροφής που περιλαμβάνεται στο μενού ενός εστιατορίου, φτιαγμένη από βινύλιο. Παρασκευάζεται έτσι ώστε να έχει το ακριβές μέγεθος, σχήμα και χρώμα της πραγματικής τροφής. Τέτοια φαγητά προς επίδειξη συναντώνται σε διάφορες μορφές—από παραδοσιακά ιαπωνικά πιάτα, όπως είναι το σούσι, μέχρι σπεσιαλιτέ της Δύσης, όπως είναι το χοτ ντογκ και το σπαγγέτι.

Υπάρχουν επίσης απομιμήσεις αναψυκτικών, ορεκτικών και επιδορπίων. Η ποικιλία είναι πραγματικά εκπληκτική. Οι πλαστικές τροφές μοιάζουν εντελώς αληθινές. Μικρές λεπτομέρειες—όπως τα μικροσκοπικά εξογκώματα στην πέτσα του αλευρωμένου τηγανητού ψαριού, οι ραβδώσεις στο φυλλαράκι του μαϊντανού και η γυαλάδα της κόκκινης σάλτσας στη μακαρονάδα—τονίζονται με μεγάλη επιδεξιότητα.

Οι σχεδιαστές αναφέρουν υπερήφανοι πως για να τελειοποιήσει κανείς την τεχνική χρειάζεται μια δεκαετία, δηλαδή όσο χρειάζεται κάποιος για να γίνει σούσι σεφ.

Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello
Τα πλαστικά ομοιώματα φαγητού της Ιαπωνίας Facebook Twitter
©Marco Arguello

 Δείτε περισσότερα από τον Marco Arguello εδώ.

 

Φωτογραφία
0

Μερόπη Κοκκίνη

Η Μερόπη Κοκκίνη γεννήθηκε στην Κύπρο. Άρχισε να δημοσιογραφεί στο περιοδικό «01». Ανήκει στην συντακτική ομάδα της LIFO.
Email: [email protected]
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα για τις ελληνικές επινοήσεις που λύνουν καθημερινά προβλήματα

Φωτογραφία / Travelogue: Ένα φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στις λαϊκές ευρεσιτεχνίες

Μια πρωτότυπη συλλογή DIY κατασκευών από «ανώνυμους» designers, από διάφορα σημεία της Ελλάδας, που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες, «πατέντες» με τις οποίες συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια χωρίς απαραίτητα να το συνειδητοποιούμε.
M. HULOT
Ο κόσμος μας μέσα απο τα βραβεία του World Press Photo 2024

Φωτογραφία / Ο κόσμος μας μέσα από 28 βραβευμένες φωτογραφίες του World Press Photo 2024

Αντιπροσωπεύοντας τις πιο προβεβλημένες αλλά και παραγνωρισμένες ιστορίες, τα βραβευμένα έργα στρέφουν το βλέμμα σε μερικά από τα πιο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.
THE LIFO TEAM
Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Φωτογραφία / Μπερτ Χάρντι: Μια έκθεση για έναν σπουδαίο, λησμονημένο φωτορεπόρτερ

Χάρη στην αυτοπεποίθηση και το θάρρος του, δημιούργησε κάποιες από τις πιο εμβληματικές εικόνες πολέμου του 20ού αιώνα αλλά και σουρεαλιστικές, πνευματώδεις φωτογραφίες δρόμου. Είναι περισσότερο γνωστός για τη ζεστή και ανθρώπινη αποτύπωση της καθημερινής Βρετανίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πηνελόπη Γερασίμου

Οι Αθηναίοι / Πηνελόπη Γερασίμου: «Βαρεθήκαμε στα υπόγεια, η διασκέδαση πρέπει να στραφεί προς το φως»

Η μουσική είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δουλειά της, τα τελευταία χρόνια καταγράφει με τον φακό της μερικά από τα πιο σημαντικά events της Aθήνας. Η φωτογράφος που γνωρίζει καλά πώς κινείται η νύχτα της πόλης ξέρει πως πια παίζουν και πάρτι στα οποία δεν «χωράει», γιατί εκείνοι που τα διοργανώνουν δεν θέλουν να τα μάθει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ