Έντουιν Λαντ: Ο αινιγματικός και μονομανής εφευρέτης της Polaroid

Έντουιν Λαντ: Ο αινιγματικός και μονομανής εφευρέτης της Polaroid Facebook Twitter
Ο Land παρουσιάζει το σούπερ γρήγορο φιλμ SX-70 στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Polaroid. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ αφήγηση ενός νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο “Mr. Polaroid”, ο Έντουιν Λαντ (1909-1991) ήταν μια επιβλητική, ιδιοφυής αλλά και εμμονική προσωπικότητα. Ήταν επίσης ίνδαλμα για τον Στιβ Τζομπς, σύμφωνα με τον βιογράφο του Λαντ, Ρον Φάιρσταϊν, επειδή η εταιρεία τεχνολογίας του «έφτιαχνε προϊόντα που οι άνθρωποι δεν ήξεραν καν ότι ήθελαν».

Υπήρξαν και κάποια που τα χρειάζονταν αλλά δεν μπορούσαν να τα αποκτήσουν: Οι πολωμένοι προβολείς, για παράδειγμα, οι οποίοι θα χρησιμοποιούσαν τις δυνατότητες του καινοτόμου φιλμ που είχε εφεύρει ο Λαντ, θα μείωναν την αντανάκλαση των επερχόμενων αυτοκινήτων και θα έσωζαν ζωές αλλά θα κόστιζαν στις αυτοκινητοβιομηχανίες περισσότερα από όσα ήθελαν να ξοδέψουν.

Η τεχνολογία αυτή ήταν κάτι που ο Land επινόησε αρχικά για να αποτρέψει την αντανάκλαση των προβολέων, ένα πρόβλημα που εντόπισε όταν παρά τρίχα απέφυγε ένα πιθανόν μοιραίο αυτοκινητιστικό ατύχημα ως έφηβος. Η ιδέα για την Polaroid κάμερα ήρθε το 1944, όταν η 3χρονη κόρη του, τον ρώτησε γιατί έπρεπε να περιμένει για να δει τις φωτογραφίες που έβγαζε. Μέσα σε μια ώρα, είχε φανταστεί τα στοιχεία που θα απαιτούνταν για την παραγωγή μιας στιγμιαίας φωτογραφικής μηχανής. «Ήταν μια σπουδαία ιδέα», λέει γελώντας ο συγγραφέας Κρίστοφερ Μπονάνος στο ντοκιμαντέρ, «η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί 80 χρόνια μετά».

Τα προϊόντα του Λαντ εξελίσσονταν συνεχώς, όχι μόνο στο μέγεθος και το σχήμα των ίδιων των φωτογραφικών μηχανών αλλά και στη σχεδόν θαυματουργή διαδικασία με την οποία είχε καταργήσει τα αρνητικά, τους σκοτεινούς θαλάμους, τα φωτογραφικά γαλακτώματα, τον χρόνο.

Η λέξη «οραματιστής» χρησιμοποιείται κατά κόρον και μάλλον χαλαρά στην εποχή μας, παρακολουθώντας όμως σ’ ένα κλιπ τον Λαντ να περιγράφει πριν από μισό αιώνα το πώς πίστευε ότι θα εξελίσσονταν οι φωτογραφικές μηχανές –σαν ένα παιχνίδι μεγέθους πορτοφολιού που οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν τόσο άνετα όσο ένα στυλό ή ένα μολύβι– είναι σαν να βλέπεις έναν άνθρωπο να προβλέπει το μέλλον. Πίστευε ότι η στιγμιαία φωτογραφία και η φωτογραφική μηχανή Polaroid, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά το 1948, θα ωφελούσαν την ανθρωπότητα με τρόπους που δεν επαληθεύτηκαν ποτέ. Ο Λαντ ήταν ένας πολύπλοκος άνθρωπος, οι υψηλές φιλοδοξίες του οποίου υπονομεύονταν συχνά από την μονομανία που τον χαρακτήριζε.

Το «Mr. Polaroid» έχει μια υποβόσκουσα τραγική χροιά. Ο Λαντ δεν απαθανατίστηκε σχεδόν ποτέ σε μια φωτογραφία με χαμόγελο στο πρόσωπό του – η επιδίωξη της επιτυχίας και της καταξίωσης του ήταν λιγότερο σημαντική από την επιδίωξη της τελειότητας. Η στασιμότητα ήταν κατάρα γι' αυτόν. Τα προϊόντα του εξελίσσονταν συνεχώς, όχι μόνο στο μέγεθος και το σχήμα των ίδιων των φωτογραφικών μηχανών αλλά και στη σχεδόν θαυματουργή διαδικασία με την οποία είχε καταργήσει τα αρνητικά, τους σκοτεινούς θαλάμους, τα φωτογραφικά γαλακτώματα, τον χρόνο.

Ο Λαντ –ο οποίος ήταν γνωστός ως Δρ. Λαντ παρότι δεν ολοκλήρωσε ποτέ ούτε τις προπτυχιακές σπουδές του– στρατολόγησε τους πιο γνωστούς φωτογράφους της εποχής του, ανάμεσά τους ονόματα όπως ο Άνσελ Άνταμς, ο Γουίλιαμ Γουέγκμαν, η Ντοροθέα Λανγκ και ο Άντι Γουόρχολ, προσφέροντάς τους δωρεάν φιλμ και στούντιο αν συμφωνούσαν να παρέχουν εικόνες για την συλλογή της εταιρείας του. Η συλλογή συγκέντρωσε τελικά περισσότερες από 16.000 εκτυπώσεις Polaroid από 120 αναγνωρισμένους μάστορες του φακού, συμπεριλαμβανομένων 443 φωτογραφιών από τον Άνταμς.

Έντουιν Λαντ: Ο αινιγματικός και μονομανής εφευρέτης της Polaroid Facebook Twitter
Η ιδέα για την Polaroid κάμερα ήρθε το 1944, όταν η 3χρονη κόρη του Land, τον ρώτησε γιατί έπρεπε να περιμένει για να δει τις φωτογραφίες που έβγαζε. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Ο Λαντ, ο οποίος εγκατέλειψε το Χάρβαρντ μετά από μόλις ένα εξάμηνο σπουδών για να αφοσιωθεί στις εφευρέσεις –στη διάρκεια της ζωής του, του είχαν αναγνωριστεί πάνω από 500 «πατέντες» ευρεσιτεχνίας– παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ ως μία από τις πιο αινιγματικές μορφές στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Το πρωί μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, λέει η τότε χημικός της Polaroid Καρολάιν Χάντερ, ο Λαντ απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους υπαλλήλους του, τους ανακοίνωσε τα φοβερά νέα και τους είπε ότι στη συνέχεια θα κατέβαλλε αποφασιστική προσπάθεια να αυξήσει τον αριθμό των μαύρων υπαλλήλων στην Polaroid, όπως και έγινε.

Τα προϊόντα του χρησιμοποιήθηκαν τελικά για τα πάντα σχεδόν – «από την πορνογραφία μέχρι την οδοντιατρική και οτιδήποτε άλλο ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο», λέει χαρακτηριστικά η φωτογράφος και συγγραφέας Ριάνον Άνταμ –  ενώ ο ίδιος βοήθησε στην ανάπτυξη του κατασκοπευτικού αεροπλάνου U-2 και ήταν σύμβουλος της CIA για τα συστήματα παρακολούθησης του Ψυχρού Πολέμου.

Όταν όμως ανακαλύφθηκε από την Χάντερ και άλλους συνεργάτες του ότι η τεχνολογία Polaroid ID χρησιμοποιούνταν από την κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής –παρά το μποϊκοτάζ της χώρας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών– η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, διαμαρτυρίες και στάσεις εργασίας.

Ο Λαντ ήταν θυμωμένος με τους διαδηλωτές, όχι επί της ουσίας της διαμαρτυρίας τους, αλλά επειδή «παρεμπόδιζαν τους προσωπικούς του στόχους». Όπως σημειώνεται συχνά στο ντοκιμαντέρ, ο Λαντ δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει τίποτα να μπει στο δρόμο του – ούτε τις κοινωνικές αβρότητες, τους ηθικούς φραγμούς ή την διεθνή διπλωματία. Ήταν η συγκεκριμένη τεχνολογία απλώς φωτογραφική ή ένας μέσο παρακολούθησης των μαύρων εργατών ορυχείων; Δεν είναι σαφές. Αυτό που είναι ξεκάθαρο όσο και μια καλά τραβηγμένη Polaroid είναι ότι ο Έντουιν Λαντ ήταν ένας μοναχικός όσο και μονομανής άνθρωπος. Αλλά αυτό δεν φαινόταν να τον απασχολεί καθόλου.

MR. POLAROID | Trailer | AMERICAN EXPERIENCE | PBS

Με στοιχεία από The Wall Street Journal  

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Το φωτογραφικό έργο της Ανιές Βαρντά σε μια νέα έκθεση/ Το Παρίσι της Ανιές Βαρντά έχει χιούμορ/ Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία/ Το ανορθόδοξο και διψασμένο για ζωή βλέμμα της Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία / Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία

Μία νέα έκθεση στο Μουσείο Καρναβαλέ στο Παρίσι παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό φωτογραφικό έργο της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας της Νουβέλ Βαγκ, αναδεικνύοντας τη λοξή και χιουμοριστική ματιά της στην πόλη του Παρισιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM