Aποσεξουαλικοποιώντας το γυναικείο σώμα στη μόδα (NSFW) Facebook Twitter

Aποσεξουαλικοποιώντας το γυναικείο σώμα στη μόδα (NSFW)

1

Η έννοια της γυναικείας μορφής στην φωτογραφία μόδας συνεχώς αναδιατυπώνεται. Τα τελευταία χρόνια οι φωτογράφοι πειραματίζονται σε τέτοιο βαθμό με το γυναικείο σώμα ώστε η απεικόνιση του ξεφεύγει από τα απλά, καθιερωμένα και σύμφωνα με τα πρότυπα ομορφιάς αιώνων πλαίσια και απογειώνεται σε μία σουρεαλιστική απεικόνιση με ασυνήθιστες -ακόμα και ενοχλητικές - για τον θεατή πόζες. Με την προσέγγιση αυτή επαναδιατυπώνεται και η σχέση μεταξύ του σώματος και των ρούχων που ενθαρρύνει τον θεατή να αμφισβητήσει το ρόλο του σώματος στον τρόπο παρουσίασης των ενδυμάτων. Ρούχα που σχεδιάστηκαν για να φορεθούν με τον γνώριμο, "ορθόδοξο" τρόπο παρουσιάζονται πλέον από μοντέλα που αψηφούν τους γνώριμους και υπάκουους σε μια συγκεκριμένη σεξουαλική εικόνα κανόνες επίδειξης τους και αποτυπώνονται με ασυνήθιστες εκφράσεις και πόζες παίζοντας με το τυχαίο, το εγκεφαλικό και το σουρεαλιστικό.

Με δουλειές γνωστών φωτογράφων όπως οι Charlie Engman, Johnny Dufort, Marton Perlaki και Zoe Ghertner να εκτίθενται δίπλα σε εικόνες από τα αρχεία της βρετανικής Vogue, του AnOther, του i-D, του Interview, του Double και του Self Service, η έκθεση Posturing: Photographing the Body in Fashion που παρουσιάζεται στο Thurloe Place του Λονδίνου επιχειρεί να εντοπίσει αυτή τη νέα αισθητική στη φωτογραφία μόδας που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζει να αναπτύσσεται ακόμα και σήμερα.

 

Aποσεξουαλικοποιώντας το γυναικείο σώμα στη μόδα (NSFW) Facebook Twitter
Περιοδικό Lurve, Τεύχος 10, Άνοιξη/Καλοκαίρι 2016. Courtesy of Reto Schmid

Aποσεξουαλικοποιώντας το γυναικείο σώμα στη μόδα (NSFW) Facebook Twitter
Marfa Journal, τεύχος 6, Νοέμβριος 2016. Courtesy of Pascal Gambarte
Aποσεξουαλικοποιώντας το γυναικείο σώμα στη μόδα (NSFW) Facebook Twitter
“Female Torso” από το L’ imparfaite Magazine, 2014. Courtesy of Marton Perlaki
Aποσεξουαλικοποιώντας το γυναικείο σώμα στη μόδα (NSFW) Facebook Twitter
“Navy” από το The Gentlewomen. Courtesy of Blommers and Schumm
Φωτογραφία
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pissing Women: H φωτογραφική σειρά των ‘90s επιστρέφει τριάντα χρόνια μετά

Φωτογραφία / Pissing Women: H φωτογραφική σειρά των ‘90s επιστρέφει τριάντα χρόνια μετά

Οι φωτογραφίες της Sophy Rickett με τις νεαρές γυναίκες που το 1995 ουρούσαν δημοσίως στις ζώνες εξουσίας του Λονδίνου φορώντας εταιρική ενδυμασία, εκτίθενται αυτές τις μέρες στην βρετανική μητρόπολη.
THE LIFO TEAM
Anders Petersen: Συμβουλές σε νέους φωτογράφους από έναν κορυφαίο του είδους

Φωτογραφία / Anders Petersen: Συμβουλές σε νέους φωτογράφους από έναν κορυφαίο του είδους

Με αφορμή την έκθεση που φιλοξενείται στο Nationalmuseum της Στοκχόλμης και τη μεγάλη ρετροσπεκτίβα που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στο Liljevalchs, ανατρέχουμε στην καλλιτεχνική φιλοσοφία του κορυφαίου Ευρωπαίου φωτογράφου, η οποία συνοψίζεται σε μία φράση: Νιώσε – δεν χρειάζεται να προσπαθείς ιδιαίτερα.
THE LIFO TEAM
Juergen Teller, ο φωτογράφος που αποθέωσε την ατέλεια 

Φωτογραφία / Juergen Teller, ο φωτογράφος που αποδόμησε το glamour έρχεται στην Αθήνα

Στις εικόνες του ξεδιπλώνει με θάρρος, ωμότητα και χιούμορ την ανθρώπινη ιστορία. Διέλυσε τη γυαλιστερή όψη των περιοδικών και έβαλε, μέσω αυτών, σε κάθε σπίτι τις αντιθέσεις ενός ολόκληρου κόσμου. Σύντομα θα εγκαινιάσει το Onassis Ready με την έκθεση «you are invited».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Φωτογραφία / Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Μέσα σε μια ξεχασμένη στοά της Πανεπιστημίου, ένα από τα παλαιότερα φωτογραφεία της Αθήνας φυλά φιλμ και αρνητικά που κρύβουν μισό αιώνα ζωής της πόλης – από πολιτικές πορείες και εγκλήματα μέχρι καθημερινές στιγμές που έχουν χαθεί για πάντα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Φωτογραφία / Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Σήμερα, η Meiselas θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τους πολιτικά δεσμευμένους φωτογράφους που καταγράφουν προσεκτικά, προβληματίζονται και πλαισιώνουν το έργο τους, αλλά και για τους φωτογράφους που επίμονα εργάζονται σε συνεργασία με τα θέματά τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Φωτογραφία / «Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία επανεκδίδεται αυτό τον μήνα το φωτογραφικό λεύκωμα της Adrienne Salinger με πορτρέτα εφήβων στα υπνοδωμάτιά τους, σε μια εποχή πριν τα smartphones και τα social media.
THE LIFO TEAM
Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT