Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, ο παραγωγός Martin Birch, γνωστός για τη συνεργασία του με συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, Black Sabbath και Deep Purple. 

 

Τα αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά. Τον θάνατο του Birch επιβεβαίωσε, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο David Coverdale, τραγουδιστής των Whiteshake. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο παραγωγός υπήρξε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του και πως στάθηκε δίπλα του από τη πρώτη στιγμή που γνωρίστηκαν. 

 

 

Ο Birch είχε γεννηθεί στο Σάρεϊ το 1948. Δούλεψε αρχικά ως μηχανικός ήχου με το όνομά του να φιγουράρει σε δίσκους των Faces, των Wishbone Ash αλλά και του κιθαρίστα Τζεφ Μπεκ. Ο εκλιπών είχε μακρά συνεργασία με τους Fleetwood Mac, καθώς δούλεψαν μαζί πάνω σε πέντε δίσκους που κυκλοφόρησαν από το 1969 έως το 1973 αλλά και τους Deep Purple. Από τους έντεκα δίσκους του σχήματος, στους οποίους υπήρξε παραγωγός, δύο, το Fireball και το Machine Head, βρέθηκαν στη πρώτη θέση του βρετανικού τσαρτ. 

 

Ακόμη δούλεψε σε πολλούς δίσκους των Rainbow, Blue Öyster Cult και Whitesnake και βοήθησε τους Black Sabbath να ανανεώσουν τον ήχο τους, όταν ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο ανέλαβε τα φωνητικά στη θέση του Όζι Όσμπορν. Η Γουέντι Γκαλαξιόλα, σύζυγος του Ντίο, έκανε λόγο για έναν «ιδιοφυή παραγωγό και στενό φίλο του Ρόνι». 

 

Η πιο γνωστή συνεργασία του Martin Birch ήταν ωστόσο με τους Iron Maiden που ξεκίνησε κατά του δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο Killers, που κυκλοφόρησε το 1981. Ο ίδιος υπήρξε παραγωγός εννέα κλασικών πλέον δίσκων μέχρι το 1992. Ο Birch είχε μιλήσει με κολακευτικά λόγια γα τη συνεργασία με την «αγαπημένη του μπάντα» αναφέροντας πως στο συγκρότημα «και κανείς δεν προσπαθούσε να ξεχωρίσει από την ομάδα». 

 

Ο Birch αποσύρθηκε από τη μουσική βιομηχανία μετά το Fear of the Dark, σε ηλικία 42 ετών. 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian