Ο αγαπημένος ρεμπέτης Αγάθωνας πέθανε σήμερα σε ηλικία 65 ετών. 

 

Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του, και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανακοπή καρδιάς. 

 

Ο κατά κόσμον Αγάθωνας Ιακωβίδης είχε γεννηθεί το 1955, στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, από γονείς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν μικρασιατικές μελωδίες και το 1971, σε ηλικία 16 ετών, άρχισε να ασχολείται με τη μουσική. Μόνος του έμαθε να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο.

 

Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης και πολύ γρήγορα αφιερώθηκε στο ρεμπέτικο. Το 1977 δημιούργησε το "Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης", με το οποίο έπαιζε σε μαγαζιά, έκανε συναυλίες και ηχογράφησε δύο δίσκους.

 

 

 

Το 1981 μετακόμισε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε με κορυφαίους καλλιτέχνες της λαϊκής μουσικής, τον Κώστα Παπαδόπουλο, τον Γιώργο Κόρο, τον Βασίλη Σούκα, τον Λάζαρο Κουταλίδη, τον Νίκο Φιλιππίδη και τον Νίκο Χατζόπουλο. Κατά τη διάρκεια της καριέρας τους έδωσε πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Από το 1987 ζούσε και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη.

 

 


Το 2013 είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι "Alcohol Is Free", με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν την 6η θέση.

 

Ήταν παντρεμένος με την Εριφύλη Χοντολίδου, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον Νίκο, που επίσης ασχολείται με το ρεμπέτικο τραγούδι.


Δισκογραφία
Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (1982), Pan-Vox
Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης Νο 2 (1983), Pan Vox
Κάθε βραδάκι μια φωτιά (1985), Pan Vox
Με στόχο την καρδούλα σου: νέα ρεμπέτικα με τον Αγάθωνα και την Κατερίνα Ξηρού / Βασίλης Νούσιας (1989), D.P.I. ATHENEUM ΕΠΕ
Τα μπελεντέρια: σπάνια ρεμπέτικα σε νέα ηχογράφηση (1994), EROS
Του τεκέ και της ταβέρνας (1996), EROS
Αγάθωνας: την είδα απόψε λαϊκά / συμμετέχει η Γλυκερία (1998), EROS
Ρεμπέτικα ντουέτα: Γκολές-Αγάθωνας, 18 σπάνια ρεμπέτικα (1999), EROS
Κώστας Σκαρβέλης: από την Πόλη στον Πειραιά (2000), EROS
Τα ρεμπέτικα της εργατιάς: Αγάθωνας-Γκολές (2001), EROS
Δημώδη Άσματα (2002), EROS
Πέντε Μάγκες Στον Περαία (2011), EROS
Απτάλικα Και Άλλα (2013), MBI
Alcohol Is Free, Single με τους Koza Mostra (2013), Platinum Records.