Το Σάββατο 25 Μαΐου και την Κυριακή 26 Μαΐου στις 21:00 θα ξεκινήσει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το «Park Your Cinema», η σειρά υπαίθριων προβολών στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με την προβολή του «Μάγου του Οζ» και της «Ωραίας Κοιμωμένης».


Η αρχή γίνεται με τις δύο μυθικές ταινίες που γιορτάζουν επέτειο δεκαετιών, τα 80 χρόνια από την πρεμιέρα του «Μάγου του Οζ» και τα 60 χρόνια από την πρώτη προβολή της animated «Ωραίας Κοιμωμένης», και εξακολουθούν να συγκινούν εξίσου παιδιά και ενήλικες.


Το πρόγραμμα ταινιών του «Park Your Cinema» επιμελείται ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης και μας παρουσιάζει έργα που γέννησαν αναμνήσεις και δεν σταμάτησαν να αγαπιούνται στο πέρασμα του χρόνου, θυμίζοντάς μας πόσο μαγικός είναι ο κινηματογράφος.


Όλες οι ταινίες προβάλλονται στις 21:00 στο Ξέφωτο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με είσοδο ελεύθερη και συνιστάται οι θεατές να έχουν μαζί τους εντομοαπωθητικό και ψάθα ή κάποιο ύφασμα για το έδαφος, για μια απολαυστικότερη εμπειρία.


«Ωραία Κοιμωμένη» (1959)

«Park Your Cinema»: Το θερινό σινεμά του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει με «Ωραία Κοιμωμένη» και «Μάγο του Οζ»
«Ωραία Κοιμωμένη» | «Sleeping Beauty» (1959).

 

Η «Ωραία Κοιμωμένη» (Sleeping Beauty) είναι η 16η ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους της Disney και αποτελεί μεταφορά του κλασικού παραμυθιού του Γάλλου Charles Perrault. Πρόκειται για την κακιά μάγισσα Μαλέφισεντ που καταριέται την πριγκίπισσα Ορόρα την ημέρα της βάπτισής της. Τα ξόρκια θα μπορέσει να «σπάσει» μονάχα ο ερχομός ενός πρίγκιπα, όμως κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο.


Ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός του σκίτσου μάλλον ξεπερνούσε αυτό που μπορούσε να αποδεχτεί το κοινό της εποχής και το φιλμ υπήρξε εισπρακτική αποτυχία, υποχρεώνοντας το studio να σταματήσει τις παραγωγές που βασίζονταν σε παραμύθια με το επόμενο να είναι «Η Μικρή Γοργόνα», 30 χρόνια αργότερα.


Η μουσική περιλαμβάνει κυρίως διασκευές και εναλλακτικά arrangements από τις συνθέσεις του Pyotr Ilyich Tchaikovsky για το ομώνυμο μπαλέτο, δηλαδή ακόμη μια τολμηρή ποιοτική επιλογή του πρωτοπόρου Walt Disney.


Η ταινία θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.


«Ο Μάγος του Οζ» (1939)

«Park Your Cinema»: Το θερινό σινεμά του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει με «Ωραία Κοιμωμένη» και «Μάγο του Οζ»
«Ο Μάγος του Οζ» | «Te Wizard of Oz» (1939).

 

Βασισμένη στο παραμύθι του L. Frank Baum, «The Wonderful Wizard of Oz» (1900), η ιστορία μιλάει για την Ντόροθι, που υποδύεται η απολαυστική Judy Garland, το κορίτσι που νομίζει πως δεν βρίσκεται πια στο Κάνσας, ύστερα από το χτύπημα ενός τρομερού τυφώνα που πήρε και σήκωσε τη φάρμα της οικογένειάς της. Θα βρει την ευτυχία «πέρα από το ουράνιο τόξο», ακολουθώντας τον κίτρινο, τούβλινο δρόμο που οδηγεί στο παλάτι του Μάγου του Οζ;


Πιθανότατα χάρη στο κλασικό τραγούδι «Over the Rainbow», η ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού, ενώ θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία φιλμ της 7ης Τέχνης και σύμφωνα με την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, είναι αυτή που έχουν παρακολουθήσει οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία του κινηματογράφου.


Τα γυρίσματα ολοκλήρωσε ο King Vidor, αφού ο Victor Fleming ανέλαβε την σκηνοθεσία της επίσης διαχρονικής ταινίας «Όσα παίρνει ο άνεμος» («Gone with the wind»).


Ο Μάγος του Οζ ήταν ένα από τα πρώτα 25 φιλμ τα οποία μπήκαν στη λίστα του Εθνικού Μητρώου Ταινιών των ΗΠΑ με σκοπό να διασωθούν ως μέρος της αμερικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.


H ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

 

Info

«Park Your Cinema»

Ξέφωτο | ΚΠΙΣΝ

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364

Σάββατο 25 Μαΐου | 21.00 | «Ωραία Κοιμωμένη» | ελληνική μεταγλώττιση

Κυριακή 26 Μαΐου | 21.00 | «Ο Μάγος του Οζ» | ελληνικοί υπότιτλοι

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.