Στα δάση της Γαλλίας οι ειδικοί αναζητούν αιωνόβιες βελανιδιές για να φτιάξουν ξανά τμήματα της Παναγίας των Παρισίων που καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 2019.

 

Κατά την πυρκαγιά καταστράφηκε το εμβληματικό κωδωνοστάσιο του ναού, ύψους 96 μέτρων, από μολύβι και ξύλο, που κατέρρευσε στην οροφή. Αμέσως μετά την καταστροφή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει πως ο 850 ετών ναός θα αποκατασταθεί έως το 2024. Τον προηγούμενο Ιούλιο ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως το χαρακτηριστικό «βέλος» θα γίνει ξανά όπως ακριβώς ήταν.

 

Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το έργο απαιτούνται πάνω από 1.000 βελανιδιές ηλικίας 100 έως 200 ετών. Τα δέντρα πρέπει να είναι ίσια, διαμέτρου 50 έως 90 εκατ. και το ύψος τους να κυμαίνεται από 8 έως 14 μέτρα. Πρέπει να κοπούν έως το τέλος του Μαρτίου, αλλιώς ενδέχεται να έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ποσότητες υγρασίας. Πριν γίνουν δοκάρια, οι κορμοί πρέπει να στεγνώσουν για τουλάχιστον 18 μήνες.

 

Από την πλευρά της η Dominique de Villebonne, υποδιευθύντρια της γαλλικής Διεύθυνσης Δασών, υποστήριξε πως πρόκειται για αρχαία δασική κληρονομιά και όχι για δέντρα είκοσι ετών. «Πρόκειται για πολύ παλιά δέντρα, ανάμεσά τους και φυτεύσεις που διατάχθηκαν από πρώην βασιλείς για τη ναυπήγηση πλοίων και την εξασφάλιση του μεγαλείου του γαλλικού στόλου.»

 

«Την ίδια στιγμή, καθώς αφήνουμε άλλα δέντρα να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, φυτεύουμε παράλληλα νέα, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους εξαιρετικά έργα.»

 

Ιδιοκτήτες ιδιωτικών δασών έχουν προσφερθεί να δωρίσουν δέντρα για την αποκατάσταση του ναού. Ο Jean-Paul Mével, ιδιοκτήτης μίας έκτασης 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Βρετάνη, ανέφερε πως θα ήταν περήφανος αν κάποια από τα δέντρα του χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του ναού. «Αποδεικνύει επίσης πως τα δάση μας είναι σε καλή κατάσταση και αποτελούν ένα ατού για τη χώρα.» 

 

Από την πλευρά του ο Philippe Gourmain, εκ μέρους της δασοκομικής ένωσης France Bois Forêt, που συντονίζει την έρευνα για τις κατάλληλες βελανιδιές, ανέφερε: «Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας για να φτιάξουμε ξανά αυτή την ιστορική ξύλινη κατασκευή.»

 

Παναγία των Παρισίων: Αναζητούν αιωνόβιες βελανιδιές για να φτιάξουν ξανά το κωδωνοστάσιο
EPA

 

Οι εργασίες αποκατάστασης δεν αναμένεται να ξεκινήσουν έως το 2022. Ειδικοί στον χώρο της ξυλείας αναφέρουν πως για να φτιαχτεί ξανά η Νοτρ Νταμ θα χρειαστούν 2.000 κυβικά μέτρα ξυλείας. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να κοπούν περίπου 1.500 βελανιδιές. 

 

Στην οροφή του ναού υπήρχαν τόσα πολλά δοκάρια που αποκαλούταν «το δάσος». 

 

Από το 2019, οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη σταθεροποίηση της δομής του ναού και στην απομάκρυνση των σκαλωσιών γύρω από το χαρακτηριστικό «βέλος» το οποίο ήταν υπό ανακαίνιση όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr