«Οι Χαρτοπαίκτες» του Σεζάν, έργο του 1895 είναι πλέον το ακριβότερο έργο του κόσμου ,και μάλιστα η πώληση του έχει και ελληνικό ενδιαφέρον αφού ανήκε στους κληρονόμους του εφοπλιστή  Γιώργου Εμπειρίκου. Όπως αποκάλυψε το Vanity Fair, ο πίνακας πουλήθηκε στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι του αστρονομικού ποσού των 250 εκατ. δολαρίων, με ένα μόνο χτύπημα. Το περιοδικό επισημαίνει ότι αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχει πουληθεί ποτέ έργο τέχνης καθώς η προηγούμενη ακριβότερη πώληση ήταν αυτή του πίνακα «ΝΟ. 5, 1948» του Jackson Pollock που είχε πουληθεί κατά 110 εκατ. δολάρια λιγότερα.

 

Ο συγκεκριμένος πίνακας του Σεζάν αποτελεί μέρος μιας σειράς 5 έργων που ο Σεζάν, δημιούργησε  τη δεκαετία του 1890 λίγο έξω από την Aix-en-Provence, στη νότια Γαλλία. Έτσι το Κατάρ κερδίζει, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, κάτι περισσότερο από ένα μετα-ιμπρεσιονιστικό έργο, την είσοδο του σε μια ιδιαίτερη λέσχη αφού υπάρχουν τέσσερις ακόμη «Χαρτοπαίκτες» που ανήκουν σε ονομαστές συλλογές, όπως του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Ορσέ.

 

Oι Εμπειρίκοι πώλησαν στο Κατάρ τον ακριβότερο πίνακα του κόσμου

Ο πίνακας του Σεζάν θα κοσμεί στο εξής το καινούργιο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Ντόχα. Επικεφαλής των μουσείων του Κατάρ είναι η 28χρονη κόρη του εμίρη του κρατιδίου, Μαγιάσα Μπιντ Χαμάντ αλ Τάνι.