Ο Τζεφ Κουνς αντέγραψε - Απόφαση δικαστηρίου για λογοκλοπή διάσημου έργου

Ο Τζεφ Κουνς αντέγραψε - Απόφαση δικαστηρίου για λογοκλοπή διάσημου έργου Facebook Twitter
0

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Τζεφ Κουνς έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών αγωγών για κατηγορίες λογοκλοπής, οι οποίες έχουν συχνά καταλήξει με τον καλλιτέχνη να πληρώνει αποζημιώσεις.

Τώρα, έπειτα από μια έφεση, ο Κουνς θεωρείται υπεύθυνος για λογοκλοπή μιας εικόνας από το έργο άλλου καλλιτέχνη. Ένα δικαστήριο στο Παρίσι αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ότι το γλυπτό Naked του 1988 αντέγραψε μια εικόνα που τραβήχτηκε από μια φωτογραφία δύο γυμνών παιδιών του Jean-François Bauret. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, η απόφαση υποστηρίζει μια άλλη που εκδόθηκε από ένα γαλλικό δικαστήριο το 2017. Ο Κουνς και το κέντρο Pompidou είχαν προηγουμένως υποστηρίξει ότι τέτοιες περιπτώσεις καλλιτεχνικής οικειοποίησης είναι πλέον κοινές.

Μέσα από την πρόσφατη απόφαση, το στούντιο του Κουνς και το Pompidou στο Παρίσι, όπου το έργο επρόκειτο να εμφανιστεί σε μια αναδρομική έκθεση που ξεκίνησε το 2014, καλούνται να πληρώσουν 20.000 ευρώ στην οικογένεια του φωτογράφου και ο καλλιτέχνης επιπλέον 4.000 ευρώ για αναπαραγωγή της εικόνας του γλυπτού στην ιστοσελίδα του. Η Stephanie Legrand, δικηγόρος της οικογένειας Bauret, δήλωσε στο AFP ότι «η συνέχιση της χρήσης της εικόνας στη Γαλλία απαγορεύεται από το δικαστήριο, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τους πελάτες μου».

Το Naked είναι από τη συλλογή Banality του Κουνς - από το πιο χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη - παρουσιάστηκε στην αναδρομική έκθεση του, στο μουσείο Whitney, το 2014, αλλά όχι και στο Pompidou αφού σύμφωνα με το γαλλικό μουσείο, το έκθεμα είχε υποστεί ζημιά κατά τη μεταφορά του. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το Naked δεν είναι το μόνο έργο που θεωρείται προϊόν λογοκλοπής, καθώς έχουν γίνει ακόμα τέσσερις αγωγές για κομμάτια του Banality. Σε τρεις από αυτές τις περιπτώσεις ο Κουνς υποχρεώθηκε να αποζημιώσει τους καλλιτέχνες και στην τέταρτη περίπτωση οι δύο πλευρές κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμός. 

Το 2018, δικαστήριο δικαίωσε και την εταιρεία ρούχων Naf Naf που κατηγορούσε τον καλλιτέχνη για αντιγραφή μιας διαφήμισής της σε ένα από τα γλυπτά του. Το στούντιο του Κουνς είναι αντιμέτωπο και με μία ακόμα νομική διαμάχη απέναντι στον Steven A. Tananbaum, που κατηγορεί τον Κουνς και την γκαλερί Gagosian ότι δεν του παρέδωσαν ποτέ τρία έργα που είχε παραγγείλει και ξεκινήσει να αποπληρώνει. 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.