Ιστορικό υλικό με πλάνα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποίησε ο σκηνοθέτης του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», Πίτερ Τζάκσον, στο νέο του φιλμ που θα προβληθεί σε όλα τα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τζάκσον, δήλωσε κατενθουσιασμένος από την ποιότητα της επιδιόρθωσης και της χρωματικής προσθήκης στο φιλμ που διασώζεται από την δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα.

 

«Η τεχνολογία μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να πάρουμε αυτό το φθαρμένο υλικό και να το κάνουμε να φαίνεται λες και τραβήχτηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, από ψηφιακές κάμερες υψηλής ανάλυσης - τόσο καθαρό και εστιασμένο είναι μετά την επεξεργασία», δήλωσε σε συνέντευξή του.

 

Το πρότζεκτ ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο ενός πανεθνικού πολιτιστικού προγράμματος του οργανισμού "14-18 Now" για τα εκατό χρόνια από την λήξη του πρώτου παγκόσμιου του πολέμου, με αφιερώματα και σε άλλα ιστορικά ορόσημα της Βρετανίας.

 

Ο σκηνοθέτης του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών επιστρέφει με ένα φιλμ για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Ο Νεοζηλανδός Τζάκσον, που έχει στο παρελθόν σκηνοθετήσει την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και το «Χόμπιτ», μίλησε για τη δημιουργία του φιλμ, το οποίο εστιάζει στην ανθρώπινη εμπειρία του πολέμου.

 

Το Βασιλικό Μουσείο Πολέμου είχε προσεγγίσει για πρώτη φορά τον σκηνοθέτη πριν από δύο χρόνια, προτείνοντας του να αξιοποιήσει το αρχειακό υλικό.

 

Στο φιλμ, ο Τζάκσον συμπεριέλαβε και υλικό από τις μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις βετεράνων του πολέμου, από τη δεκαετία του 1960, συνολικής διάρκειας 600 ωρών - τις οποίες άκουσε όλες μία προς μία.

 

Ο Τζάκσον πιστεύει ότι οι γενιές που ακολούθησαν διατήρησαν μία στερεοτυπική εικόνα για τον πόλεμο αυτόν - κάτι που ελπίζει να αλλάξει με το φιλμ του.

 

«Νομίζω ότι θα σας προκαλέσει μεγάλη έκπληξη, όταν θα ακούσετε τις φωνές των ανθρώπων που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (...) Τις μαρτυρίες τους για το τι έτρωγαν, πώς κοιμόντουσαν τις νύχτες και με ποιον τρόπο διαχειρίζονταν τον φόβο».

 

Η πρεμιέρα του φιλμ (σε 3D) θα γίνει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου και στη συνέχεια θα προβληθεί από το κανάλι BBC One.

 

Το φθινόπωρο, η ταινία θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας για να προβληθεί, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στους μαθητές όλων των ηλικιών.