Ο νικητής της Χρυσής Άρκτου Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο Ιράν

Ο νικητής της Χρυσής Άρκτου Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο Ιράν Facebook Twitter
0

Ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ, ο Ιρανός σκηνοθέτης που κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, διατάχθηκε να εκτίσει ποινή ενός έτους στην φυλακή για τις ταινίες του, είπε ο δικηγόρος του.

Η καταδίκη του Ρασούλοφ προέκυψε από τρεις ταινίες που οι ιρανικές αρχές χαρακτήρισαν ως «προπαγάνδα ενάντια στο σύστημα», δήλωσε ο δικηγόρος του, Nasser Zarafshan, στο Associated Press. Η καταδίκη περιλαμβάνει επίσης διαταγή παύσης γυρισμάτων των ταινιών του για δυο χρόνια, πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο Ρασούλοφ έλαβε την καταδικαστική απόφαση μέσω γραπτού μηνύματος. Ο σκηνοθέτης δεν θα παραδοθεί στις αρχές και θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, δεδομένης και της τρέχουσας επιδημίας του κοροναϊού στο Ιράν, ανέφερε ο δικηγόρος. Οι αρχές έχουν ήδη αποφυλακίσει προσωρινά 54.000 κρατουμένους σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού εντός του σωφρονιστικού συστήματος.

Ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ κέρδισε την Χρυσή Άρκτο για την ταινία «There Is No Evil», που αφηγείται τέσσερις ιστορίες σχετικές με την εφαρμογή της θανατικής ποινής στο Ιράν και την διαχείριση της προσωπικής ελευθερίας σε καθεστώς τυραννίας. 

Ωστόσο ο ίδιος δεν μπορούσε να πάει στο Βερολίνο για να παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο, επειδή οι ιρανικές αρχές του έχουν απαγορεύσει να ταξιδεύει. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του η κόρη του, Baran. 

Ο νικητής της Χρυσής Άρκτου Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο Ιράν Facebook Twitter

Ο νικητής της Χρυσής Άρκτου Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση στο Ιράν Facebook Twitter

Ο σκηνοθέτης έχει αντιμετωπίσει και άλλες φορές στο παρελθόν προβλήματα για το έργο του στο Ιράν. Το 2011, είχε συλληφθεί μαζί με τον συνάδελφό του, Jafar Panahi, επειδή έκαναν γυρίσματα χωρίς άδεια. Οι δυο τους καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκισης και τους απαγορεύθηκε να κάνουν ταινίες για 20 χρόνια, κατηγορούμενοι πως «κάνουν προπαγάνδα εναντίον του συστήματος». Η ποινή του Ρασούλοφ μειώθηκε αργότερα σε ένα χρόνο με αναστολή. 

Η ταινία του «Goodbye» είχε κερδίσει βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011 αλλά ο σκηνοθέτης δεν επιτρεπόταν να ταξιδέψει στο Παρίσι για να το παραλάβει. Επίσης του είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Γερμανία το 2013 μετά την κατάσχεση του διαβατηρίου του από τις αρχές.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ