Καινούργια δισκογραφική εταιρεία «σύγχρονης κλασικής μουσικής», την Octatonic Records, ίδρυσε ο κιθαρίστας των Radiohead και αναγνωρισμένος συνθέτης μουσικής κινηματογράφου Τζόνι Γκρίνγουντ.

 

«Από τότε που έκανα το πρώτο μου σάουντρακ (σ.σ. για την ταινία "Bodysong", το 2003), έκανα φιλίες με πολλούς από αυτούς τους αξιοσημείωτους μουσικούς, και εξοικειώθηκα περισσότερο με τη μουσική που παίζουν. Εκεί έξω, υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος» έγραψε ο Γκρίνγουντ, σε ανακοίνωση στον ιστότοπο της καινούργιας δισκογραφικής.

 

Για την Octatonic, ο Γκρίνγουντ θα ηχογραφεί μόνο σολίστες ή μικρές ομάδες μουσικών. «Και μιας και είναι δική μου, στις εκδόσεις θα περιλαμβάνονται και κάποιες από τις δικές μου μικρές ιδέες που δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ, σαν τη σύνθεση "88" (για σόλο πιάνο) και τη "Μινιατούρες από το Νερό" για πιάνο, string drone και τενπούρα (σ.σ. το ινδικό νυκτό έγχορδο)» πρόσθεσε.

 

Ήδη κυκλοφόρησε -σε βινύλιο και cd- το «Volume: 1: Patrita No.2 in D Minor» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και το «Volume: 2: Industry, Water» στο οποίο περιλαμβάνεται η σύνθεση του Γκρίνγουντ «Three Miniatures From Water» και η σύνθεση του Μάικλ Γκόρντον «Industry».

 

«Με δέος στέκομαι μπροστά στους μουσικούς από το Ηνωμένο Βασίλειο με εκπαίδευση στην κλασική μουσική: ένας, γύρω στα 20, που κουβαλά σε θήκη ένα βιολοντσέλο θα είναι πάντα πιο εντυπωσιακός από κάποιον με μια κιθάρα» έγραψε ο Γκρίνγουντ. «Απλά, είναι πιο δύσκολο να το κάνεις. Χρειάζεται μεγαλύτερη αφοσίωση, και οι ήχοι που βγάζουν είναι σε τέτοιο βαθμό χωρίς όρια - παρ' όλο που τα όργανα που παίζουν είναι "παραδοσιακά"».

«Ελπίζω αυτές οι δισκογραφικές δουλειές να ενθαρρύνουν περισσότερους να πηγαίνουν σε συναυλίες κλασικής μουσικής και να ενδιαφερθούν για τους μουσικούς που θα παρουσιάσουμε. Αν και μια ηχογράφηση μπορεί να είναι μόνον μια προσέγγιση της ζωντανής εμπειρίας, θα δουλέψω σκληρά να προχωρήσω σε εκδόσεις που σε ενθαρρύνουν να βλέπεις αυτή τη μουσική ως κάτι ζωτικό και παθιασμένο» συνέχισε.

 

Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, οι Radiohead κυκλοφόρησαν το «Minidiscs [Hacked]», 18 ώρες μουσικού υλικού από το «OK Computer», το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους του 1997.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ