O Jeff Koons καταδικάστηκε στο Παρίσι - Διάσημο έργο του ήταν αντιγραφή διαφήμισης

O Jeff Koons καταδικάστηκε στο Παρίσι - Διάσημο έργο του ήταν αντιγραφή διαφήμισης Facebook Twitter
0

Τρία χρόνια αφότου ο καλλιτεχνικός διευθυντής διαφημιστικής εταιρίας Franck Davidovici μήνυσε τον Jeff Koons για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε τον αμερικανό καλλιτέχνη για αντιγραφή και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων 

Αντικείμενο της νομικής διαμάχης ήταν μια διαφημιστική εκστρατεία του 1985 για λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας ένδυσης Naf Naf.

Τόσο η διαφήμιση όσο και το άγαλμα του Koons, το οποίο παρήγαγε το 1988, μοιράζονται το ίδιο όνομα και απεικονίζουν έναν χοίρο και μια γυναίκα που βρίσκεται ξαπλωμένη στο χιόνι.

Η ομοιότητα είναι προφανής και οδήγησε σε μια μακρά δικαστική διαμάχη που έληξε εναντίον του φημισμένου εικαστικού

O Jeff Koons καταδικάστηκε στο Παρίσι - Διάσημο έργο του ήταν αντιγραφή διαφήμισης Facebook Twitter
O Jeff Koons καταδικάστηκε στο Παρίσι - Διάσημο έργο του ήταν αντιγραφή διαφήμισης Facebook Twitter

Το έργο του Koons πωλήθηκε στο Ίδρυμα Prada για περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια το 2007.

Το γλυπτό του Koons παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2011 και αναπαράχθηκε σε έναν κατάλογο για την αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη το 2014 στο Κέντρο Πομπιντού του Παρισιού. Τότε ήταν που ο Davidovici ανακάλυψε την ομοιότητα του γλυπτού με τη διαφημιστική καμπάνια που είχε επιμεληθεί.

Την Πέμπτη, το δικαστήριο διέταξε τον Koons και έναν εκδότη βιβλίων να πληρώσουν πρόστιμο 170.000 δολάρια για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την The Telegraph, η εταιρεία του Koons τιμωρήθηκε με επιπλέον πρόστιμο 12.500 δολάρια για την αναπαραγωγή της εικόνας στον ιστότοπο του καλλιτέχνη και ο εκδοτικός οίκος με πρόστιμο ύψους 2.300 δολαρίων για την πώληση ενός βιβλίου που περιέχει εικόνες του έργου.

Ο Koons αντιμετώπισε παρόμοιες αγωγές στο παρελθόν. Ο φωτογράφος Art Rogers μήνυσε τον καλλιτέχνη το 1988 για τη χρήση της φωτογραφίας του που ενέπνευσε το γλυπτό του Koons «String of Puppies». 

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.