Τροφή για DJs

Τροφή για DJs Facebook Twitter
0

«Οι DJ Food είναι ένα project που ξεκίνησε αρχικά από τους Coldcut ως μια διέξοδος για τη μουσική τους» λέει ο Strickly Kev, που τώρα πια κρύβεται πίσω απ' το συγκεκριμένο όνομα. «Αυτοί έδωσαν και το όνομα στο project, για να επισημάνουν ότι η μουσική είναι "τροφή για DJs", καθώς τα αρχικά άλμπουμ ήταν πιο πολύ κάτι σαν εργαλεία για να μιξάρουν και να κάνουν scratch. Είχαν δεσμευτεί απ' το συμβόλαιο μιας μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας και δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν υλικό ως "Coldcut". Ήταν αρχές των ‘90s, ήταν ανοιχτοί στις συνεργασίες και υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στο στούντιο. Μεταξύ τους κι εγώ. Κάποια στιγμή οι διοργανωτές ήθελαν να κλείσουν τους DJ Food για εμφανίσεις με τους Coldcut, έτσι μαζί με τον Patrick Carpenter (ο οποίος δεν συμμετέχει πια) υιοθετήσαμε το όνομα και συνεχίσαμε ως DJ Food. Μαζί με το όνομα αναλάβαμε τις υποχρεώσεις στην παραγωγή». «Δεν παίζω κάποιο όργανο, όχι» λέει, «αλλά ασχολούμαι σοβαρά με τη μουσική από 10 χρονών και είμαι DJ από τα 15 μου, πάνω από 20 χρόνια τώρα». «Σπούδασα γραφιστική και εικονογράφηση στο Camberwell School of Art στο Λονδίνο κι έχω σχεδιάσει εκατοντάδες εξώφυλλα, flyer, αφίσες και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τη μουσική βιομηχανία» εξηγεί, μιλώντας για τις παράλληλες ασχολίες του. Τα mix του Strickly Kev είναι υποδειγματικά, με διαφορετικά μουσικά είδη να μπλέκονται μεταξύ τους σε ένα υβρίδιο χαρακτηριστικά «δικό του». Εκτός από το Journey by DJs, που συνεχίζει να θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα που έχουν γίνει ποτέ, είναι υπεύθυνος και για ένα από τα πιο δημοφιλή mix των τελευταίων χρόνων, το Raiding the 20thCentury-A History of the Cut-Up mix. «Ήταν κάτι που έφτιαξα πριν από μερικά χρόνια» εξηγεί, «όταν μου ζήτησαν να δώσω ένα mix για κάποιο δημοφιλή ραδιοφωνικό σταθμό. Ήταν ένα πρόγραμμα με mash ups ή "bastard pop", όπως ονομάζεται μερικές φορές. Σκέφτηκα να κάνω κάτι σαν μάθημα ιστορίας. Η ανταπόκριση που είχε ήταν τρομερή και το κατέβασαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Τελικά η ΕΜΙ το πήρε είδηση. Μου παρήγγειλε να σβήσω τα link και δυστυχώς αναγκάστηκα να το κάνω. Αυτήν τη στιγμή πάντως το φιλοξενούν δεκάδες site. Αν κάνεις Google το βρίσκεις πολύ εύκολα.

Στο Bios θα παρουσιάσω μια version του καινούργιου μου AV DJ set, το οποίο είναι μια ανάμειξη από όλα τα στυλ της χορευτικής μουσικής με επιπλέον visual, τα οποία κάνω mix ταυτόχρονα. Η τεχνολογία με βοηθάει να το πετύχω αρκετά εύκολα, χωρίς να κουβαλάω κουτιά με μηχανήματα. Χωράνε όλα σε ένα σακίδιο και μια μικρή βαλίτσα. Τα πράγματα σήμερα είναι πιο εύκολα για έναν DJ από ό,τι ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες, κατά πολλούς τρόπους. Η πληροφορία και η μουσική είναι δωρεάν στο Internet. Η τεχνολογία σε βοηθάει να κάνεις mix και να φτιάξεις μουσική πανεύκολα, χωρίς να χρειαστούν αιματηρές οικονομίες για μηχανήματα. Όλα είναι προγράμματα. Ακόμα και οι δίσκοι που κάποτε ήταν σπάνιοι βρίσκονται πιο εύκολα γιατί γίνονται ανατυπώσεις. Θυμάμαι πριν από 15-20 χρόνια κάποιους δίσκους που ήταν πανάκριβοι, τους πλήρωνες χρυσάφι. Το μειονέκτημα είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει DJ κι έτσι υπάρχει μια χιονοστιβάδα από παραγωγούς και DJ που αγωνίζονται να επιβληθούν. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Επειδή υπάρχει τόσο πολλή μουσική διαθέσιμη, υπάρχει και πολύ κακή μουσική. Είναι δύσκολο πια να ακούς τα πάντα και πρέπει να είσαι πραγματικά μοναδικός για να ξεχωρίσεις. Επειδή δεν βασίζεσαι πια στις πωλήσεις των δίσκων για να ζήσεις, θα είναι δύσκολη η επόμενη περίοδος της "κρίσης". Δεν το έχω νιώσει ακόμα, αλλά όλοι βλέπουν ότι του χρόνου τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Αν οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι για να μη χαλάσουν λεφτά, τότε οι διοργανωτές δεν θα κλείνουν καλλιτέχνες να παίξουν - κι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος που εξοικονομούμε τα προς το ζην. Κάποιοι επίσης θα πρέπει να προετοιμαστούν να περικόψουν τις αμοιβές που ζητάνε. Oι DJ έχουν φτάσει στο σημείο να χρεώνουν τεράστια ποσά για τις υπηρεσίες τους...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ