Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου Facebook Twitter
Η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη, που έχει μια παλιά ομορφιά και μια ωραία βαθιά φωνή, δεν υποδύεται την Μπέλλου. Φωτ.: Γεράσιμος Μαυρομμάτης
0

Η Χριστίνα Μαξούρη έρχεται στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ με τους τέσσερις μουσικούς της τραγουδώντας το τραγούδι της Σωτηρίας Μπέλλου «Περιπλανώμενη ζωή», που ακούγεται από μακριά στην αρχή, στην ησυχία της νύχτας, σαν μια σύνοψη της ταραχώδους ζωής της σπουδαίας αυτής τραγουδίστριας –«τον πόνο έχω αδερφό μα τον κρατώ βαθιά κρυφό»–, που ο θρύλος της είναι ανυποχώρητος ακόμα και στις μέρες μας. 

Έχει πολύ νέο κόσμο στην αίθουσα του βιομηχανικού αυτού συγκροτήματος, με τους απείραχτους φθαρμένους τοίχους που κάνουν σχήματα σαν να βλέπεις τους θεατές σε πίνακα του Σακαγιάν. Πριν μπείτε μέσα πάρτε ένα ποτό, το σηκώνει η παράσταση και η ατμόσφαιρα και η βραδιά. Σε ένα χαμηλό πάλκο με εφτά λαμπιόνια να κρέμονται σαν σε εξοχικό κεντράκι κάθεται η Χριστίνα Μαξούρη ανάμεσα στους μουσικούς, έτσι διεκδίκησε την καρέκλα της ανάμεσά τους κάποτε και η Μπέλλου, δίπλα στον Τσιτσάνη.

Παίρνουν νέα πνοή τα τραγούδια μέσα σε μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα, καθώς η πρωταγωνίστρια της βραδιάς μάς συστήνει τη σπουδαία Μπέλλου με έναν τρόπο λιτό και απλό.

Η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη, που έχει μια παλιά ομορφιά και μια ωραία βαθιά φωνή, δεν υποδύεται την Μπέλλου. Ούτε τραγουδά τα τραγούδια σαν ηθοποιός, χρωματίζοντας τους στίχους σαν να τους απαγγέλλει. Είναι μια ηθοποιός με εξαιρετική φωνή που υπηρετεί μια δραματουργία και αυτό τη βγάζει και από την παγίδα του να μιμηθεί την Μπέλλου, γιατί καμία δεν μπορεί να τα καταφέρει και η ελάχιστη σύγκριση θα τη συνέτριβε. Αυτές οι «ξύλινες», συγκλονιστικές φωνές σαν της Μπέλλου δεν κοπιάρονται.

Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου Facebook Twitter
Σε ένα χαμηλό πάλκο με εφτά λαμπιόνια να κρέμονται σαν σε εξοχικό κεντράκι κάθεται η Χριστίνα Μαξούρη ανάμεσα στους μουσικούς. Φωτ.: Γεράσιμος Μαυρομμάτης

Αναλαμβάνει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό, αφηγείται την ιστορία της ανάμεσα με μουσικούς εξαιρετικής δεξιοτεχνίας και πλουτίζει την αφήγηση, που είναι οικονομημένη μέχρι την τελευταία λέξη, με τραγούδια της Μπέλλου, από το πρώτο που τραγούδησε, το «Όταν πίνεις στην ταβέρνα» του Τσιτσάνη, μέχρι τα τραγούδια του Μούτση και του Σαββόπουλου, το «Δε λες κουβέντα» και το «Μ' αεροπλάνα και βαπόρια», μέχρι το αγαπημένο της, όπως έλεγε, «Σαν απόκληρος γυρίζω» και τα «Μην κλαις», «Είπα να σβήσω τα παλιά», «Αντιλαλούνε τα βουνά», «Μη μου ξαναφύγεις πια» και πολλά ακόμα. 

Το πιο δύσκολο που κάνει η Χριστίνα Μαξούρη είναι ο τρόπος που πατάει στις λέξεις. Η φωνή της φέρνει κάτι από τον τρόπο που τραγουδούσε η Μπέλλου, χωρίς να τη μιμείται. Όλα αυτά ξεπερνούν το όριο της σκηνής, η αφήγησή της είναι αφήγηση σε παρέα, αχρωμάτιστη αλλά ζωντανή και φυσική. Δημιουργεί ένα περιβάλλον συμφιλιωτικό με τον θεατή/ακροατή, τα πιο πολλά από τα διαλεγμένα από τον Δημήτρη Χαλιώτη περιστατικά είναι άγνωστα και μεταφέρουν όχι μόνο ιστορίες της ζωής της Μπέλλου αλλά και το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής.

Είδα πολλούς γύρω μου κάποια στιγμή να συγκινούνται και να δακρύζουν, τα τραγούδια που ακούγονται είναι τραγούδια της ιστορίας του καθενός από εμάς, υπάρχει κάτι κατανυκτικό αλλά και κάτι γιορταστικό, σκέφτεσαι κάθε τόσο «τι τραγουδάρες είναι αυτές που ακούμε», και γύρω σου σχεδόν όλοι ψιθυρίζουν τα λόγια ή κρατάνε τον ρυθμό με το πόδι τους.  

Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου Facebook Twitter
Οι μικρές ιστορίες που κρατάνε σχεδόν δυο ώρες κυλάνε σαν νερό, με πρωταγωνιστές τις μεγάλες μορφές του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Φωτ.: Γεράσιμος Μαυρομμάτης

Οι μικρές ιστορίες που κρατάνε σχεδόν δυο ώρες κυλάνε σαν νερό, με πρωταγωνιστές τις μεγάλες μορφές του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, τον Τσιτσάνη, τον Παπαϊωάννου, τον Μητσάκη, και προσωπικές ιστορίες της Μπέλλου. Δεν είναι τυχαίο ότι από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε η παράσταση αυτή στο Φεστιβάλ Αθηνών, το 2021, συνεχίζει με διαλείμματα, με τις παραστάσεις να γεμίζουν κόσμο σαν να γεμίζει μια γιορτή αφιερωμένη στην «Αρχόντισσα του ρεμπέτικου» με χαρούμενους ακροατές. 

Παίρνουν νέα πνοή τα τραγούδια μέσα σε μια εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα, καθώς η πρωταγωνίστρια της βραδιάς μάς συστήνει τη σπουδαία Μπέλλου, με έναν τρόπο λιτό και απλό. Είναι μια περιπλάνηση σε μια Ελλάδα που δεν υπάρχει γύρω μας, αλλά υπάρχει μέσα μας, μέσα από αυτό τον ήχο. Γι' αυτό και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αντισταθεί και να μην τραγουδήσει. Και θα έλεγα ότι ακόμα και αν αυτό το είδος τραγουδιού δεν σας ενδιαφέρει, αυτός ο τρόπος να το ακούσετε έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι σαν να μπαίνετε σε μια αγκαλιά –χωρίς μελό– με συγκίνηση, σε ένα πράγμα χειροποίητο και βγαλμένο από τον θαυμασμό, τον σεβασμό και τα αισθήματα.  Έχει μια βαθιά πνευματικότητα η παράσταση αυτή, γιατί συνδέει με τα πιο απλά υλικά έναν μύθο και τον φέρνει σε εμάς με την πιο χαρμόσυνη διάθεση. 

Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου Facebook Twitter
Φωτ.: Γεράσιμος Μαυρομμάτης

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ