Το σημαδιακό πνεύμα του μελισσιού και η Κυψέλη

Το σημαδιακό πνεύμα του μελισσιού και η Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτό: Tolis Elefantis
2

#quote#

Ολα αυτά που ήρθαν στη ζωή της Σάρας τα τελευταία δύο χρόνια ήταν, και είναι, το όνειρο κάθε τραγουδίστριας σε ποπ σχήμα: δημοσιότητα σε διεθνή και αξιόλογα μέσα, εξαντλημένοι δίσκοι και κασέτες που έγιναν collector's item, περιοδείες στο εξωτερικό, δυο εμφανίσεις στο πιο μεγάλο μουσικό φεστιβάλ της Αμερικής, το Coachella, κι ένα ντεμπούτο άλμπουμ που μόλις κυκλοφόρησε και συζητιέται παντού. Η Σάρα, παρόλη την ξαφνική επιτυχία και όλες τις δυσκολίες που αυτή σέρνει πίσω της, παραμένει παιδί. Ένα μεγάλο παιδί που έχει περάσει από πολλά στάδια για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα. «Έβλεπα τον εαυτό μου μία ως Νάνσυ Σινάτρα, μία ως κτηνίατρο, μία ως δασκάλα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτά ήταν τα κύρια. Τώρα, το πώς κατέληξα να δηλώσω πολυτεχνικές σχολές είναι μια άλλη ιστορία» λέει. «Ούτως ή άλλως, ηθοποιός σπούδασα. Με αυτή την ιδιότητα μπορείς να είσαι πολλά διαφορετικά πράγματα. Κατά περίσταση, βέβαια».

Αυτές τις μέρες οι Keep Shelly in Athens ετοιμάζονται για την τρίτη τους περιοδεία στην Αμερική. Πρόβες, προετοιμασίες, πολλή και σκληρή δουλειά, η εμπειρία που φέρνει ο χρόνος και η χημεία μεταξύ τους έχουν σίγουρα αποδώσει. Το σχήμα απέχει αρκετά από αυτό που ήταν στην αρχή, έχουν γίνει πλέον ένα δεμένο γκρουπ που μπορεί να σταθεί ζωντανά σε οποιαδήποτε σκηνή του κόσμου. Μαζί με αυτό, όμως, έχουν μεγαλώσει και οι προσδοκίες του κοινού τους, όσων τους παρακολουθούν σε κάθε γωνιά της Γης, έτσι το άγχος έχει χτυπήσει τιλτ. Το πρώτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε από την αμερικανική εταιρεία Cascine είναι μια πολύ ελπιδοφόρα δουλειά και η πιο ολοκληρωμένη μέχρι τώρα. «Είμαστε ομάδα και προετοιμασμένοι για όλα. Οι κριτικές είναι μέρος του παιχνιδιού» λέει. «Τα ακούς όλα, τα διαβάζεις όλα κι έπειτα φιλτράρεις. Πρέπει να έχεις τη διαύγεια να φιλτράρεις. Ο καλλιτέχνης είναι ευαίσθητος. Ναι, έχουμε στενοχωρηθεί κάποιες φορές από κριτικές. Πάντα, όμως, έχουμε στο μυαλό μας πως είναι μία άποψη ενός ανθρώπου. Προβληματίζεσαι όταν όλοι θα σου κάνουν μία συγκεκριμένη παρατήρηση. Αυτό είναι κάτι άλλο. Πιστεύω πως χάρη στις κριτικές, και κυρίως χάρη στη σκληρή αυτοκριτική μας, εξελιχθήκαμε. Επίσης, είμαστε τελειομανείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσουμε, να παρουσιάσουμε κάτι το οποίο δεν πιστεύουμε. Για να φύγει από τα χέρια μας πρέπει να νιώθουμε πως είναι καλό και αξιοπρεπές. Αυτό είναι κανόνας. Δεν γίνεται να αρέσουν όλα σε όλους».

«Είμαι πολύ πεισματάρα, και μη μου πεις πως δεν μπορώ να καταφέρω κάτι. Παρ' όλα αυτά, έχω και μια ανασφάλεια, κάπου στην επιφάνεια. Στην πραγματικότητα, μάλλον αυτή είναι η ευκολία μου. Να δείχνω ότι είμαι ανασφαλής. Κι αυτό το συνειδητοποίησα καλύτερα στη σχολή. Στη Δήμητρα Χατούπη. Είχα εξαιρετικούς καθηγητές και συμφοιτητές. Ήμασταν από εκείνα τα έτη που ίσως και να καίγονται στο ζέσταμα. Πολλή δουλειά, πολλές απαιτήσεις και η φιλοδοξία του "τέλειου" – που φυσικά ποτέ δεν θα έφτανες. Ήταν πολύ σπουδαίο σχολείο η Δραματική. Φτάνεις στα όριά σου και, αν είσαι ειλικρινής και τίμιος εργάτης, τα ξεπερνάς.
Η μουσική ήταν πάντα μέσα στη ζωή μου. Οι γονείς μου φρόντισαν γι' αυτό. Δεν νομίζω ότι έχει περάσει μέρα της ζωής μου που να μην έχω ακούσει μουσική. Ξεκίνησα αρμόνιο-πιάνο στο δημοτικό. Νομίζω γύρω στα 14 με 15, όσο ήμουν στην Ελληνογαλλική Σχολή Saint Joseph, ήξερα πλέον με τι ήθελα να ασχοληθώ. Χορωδία και θέατρο ήταν οι δραστηριότητες που γέμιζαν την εφηβική ζωή μου. Κοιτώντας πίσω, ναι, εκείνα ήταν τα πιο ωραία χρόνια.

Την ημέρα που με πήραν τηλέφωνο για να μου προτείνουν να τραγουδήσω σε ένα συγκρότημα που θα ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό πήγαινα στα Παναθήναια να παρακολουθήσω το Πνεύμα του Μελισσιού. Το θεώρησα καλό σημάδι. Αν μη τι άλλο, ήταν σίγουρα συγχρονισμένο. Η κυψέλη μού άλλαξε τη ζωή και με έφερε πιο κοντά σε αυτά που επιθυμούσα. Η κυψέλη απαιτεί δουλειά και αφοσίωση. Της τα διέθεσα.

Φοβάμαι ότι θα ξυπνήσω μια μέρα και όλα θα έχουν καταρρεύσει για κάποιον λόγο. Δεν με φοβίζει μια νέα αρχή, δεν με τρομάζει η αλλαγή. Με τρομάζει να αποκοπώ από αυτό που αγαπώ. Με τρομάζει το να μην μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω. Οτιδήποτε θα μπορούσε να το προκαλέσει αυτό με φοβίζει.

Με εκνευρίζει που, αντί να επιδιώκουμε να βελτιωνόμαστε, κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, γιατί είναι πιο εύκολη η βία, το να πληγώσεις τους γύρω σου, να κάνεις κακό, από το να κοιτάξεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να παραδεχτείς πως σίγουρα μπορείς και καλύτερα. Πόση υποκρισία, πλέον, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε την αλήθεια! Ξεφτίζουν τα στερεότυπα και οι δικαιολογίες λιγοστεύουν. Μέχρι πότε θα κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Η Ελλάδα έχει τρυπήσει από παντού. Μπάζει! Οι περισσότεροι Έλληνες έπαψαν να την αγαπούν γιατί, για κάποιον λόγο που ποτέ δεν κατάλαβα, η αγάπη για τη χώρα συνυφαίνεται με κάποιον ακραίο εθνικισμό.

Με τους "Κυψέλη" έχουμε την τύχη να ταξιδεύουμε πολύ. Θα είναι η τρίτη φορά που πηγαίνουμε στην Αμερική τον Οκτώβρη. Στην Ευρώπη έχουμε παίξει κυρίως βόρεια. Είναι υπέροχο να ταξιδεύεις και να παίζεις μουσική. Μπορεί τις περισσότερες φορές να βλέπουμε μόνο τα κλαμπ στα οποία παίζουμε και τα ξενοδοχεία. Μπορεί η μόνη μυρωδιά που θα πάρουμε από την πόλη να είναι μέσα από το βαν. Ακόμα κι αυτό, όμως, έχει μια ιδιαίτερη μαγεία. Δεν μένεις πολύ στο ίδιο μέρος, μόνο για ένα-δυο βράδια. Τόσο, όσο χρειάζεται για να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου στην παράστασή σου και να υποσχεθείς πως θα ξαναγυρίσεις. Όταν είσαι στον δρόμο για αρκετό καιρό, μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι. Ανεξάρτητα από συνθήκες, διαμονή, φαγητό, κρύο, ζέστη, κούραση, εσύ έχεις μια αποστολή. Πρέπει να ευχαριστήσεις τον κόσμο που ήρθε να σε δει. Θέλει πειθαρχία, φυσικά. Θέλει δύναμη και συντονισμό. Δεν είναι εύκολο.

Ως συγκρότημα, μάθαμε να το κάνουμε αυτό. Δεν ξέραμε πώς. Περάσαμε από πολλά στάδια μέχρι να συντονιστούμε. Στην αρχή, για παράδειγμα, ήμασταν πολύ φοβισμένοι. Πιστεύω πως αυτήν τη φορά έχουμε πιάσει το νόημα, τη βρήκαμε τη χρυσή τομή. Ισορροπία μεταξύ του κάνω τη δουλειά μου, αλλά την ευχαριστιέμαι κιόλας. Νομίζω πως φέτος τον Οκτώβρη θα περάσουμε πολύ καλά».

Μουσική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT