Πώς η Charlotte De Witte έγινε η πιο διάσημη γυναίκα DJ του πλανήτη

ΕΠΕΞ Το φαινόμενο Charlotte De Vitte Facebook Twitter
DJ, remixer, παραγωγός, ιδιοκτήτρια δισκογραφικής και event organizer, η Charlotte de Witte είναι ένα φαινόμενο της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας που δούλεψε σκληρά και έκανε τις σωστές επιλογές.
0

Όταν τη συναντήσεις από κοντά, η πρώτη, αυτόματη αντίδραση είναι ότι νιώθεις λίγο starstruck, την εμφανή αμηχανία του «αυτήν τη στιγμή μιλάω σε κάποια που είναι διάσημη».

Αυτό είναι απόλυτα δικό σου όμως, εκείνη δεν κάνει κάτι για να σε φέρει σε αυτήν τη θέση. Λίγα λεπτά μετά ο πάγος σπάει, το αυτόματο συναίσθημα που προκαλεί η παρουσία της έχει διαδεχθεί μια άλλη αύρα – στέκεσαι μπροστά σε ένα πανύψηλο, χαμογελαστό νέο κορίτσι που περιφέρει με χάρη μια τελείως εφηβική ενέργεια, με τη φαρδιά της μπλούζα, τα ατημέλητα μαλλιά και τα άνετα αθλητικά παπούτσια. Η πραγματικότητα, όμως, παραμένει: μόλις γνώρισες μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο του DJing παγκοσμίως. 

Η Charlotte de Witte γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βέλγιο και στην εφηβεία της ξεκίνησε να πηγαίνει στα κλαμπ και στα ρέιβ πάρτι που διοργανώνονταν στην πόλη της, τη Γάνδη. Η ίδια θυμάται με νοσταλγία την εποχή που οι ηλεκτρονικοί ήχοι και ρυθμοί άρχισαν να παίρνουν μια άλλη διάσταση μέσα της, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να ασχοληθεί με την ηλεκτρονική μουσική. Το 2010 ξεκινάει να παίζει μουσική ως electro DJ κυρίως σε άδεια μαγαζιά ή στις μικρές παρέες των φίλων της που ήταν οι No1 φαν της από την πρώτη μέρα. Σχεδόν ταυτόχρονα αρχίζουν οι πειραματισμοί της στον χώρο της παραγωγής.

Η Charlotte κατηγορήθηκε ότι τα πήγε πολύ καλά πολύ γρήγορα. Αλλά εκείνη δεν σταματούσε να παλεύει, να κάνει αυτό που αγαπά, ακόμη και όταν δεν ήταν εύκολο. «Το πιο δύσκολο κομμάτι της καριέρας μου ήταν να κάνω τους ανθρώπους να με πάρουν στα σοβαρά».

Η αποφασιστικότητά της ανταμείβεται αμέσως, αφού το 2011 κερδίζει σε έναν διαγωνισμό για DJs που διοργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Studio Brussel με έπαθλο την εμφάνισή της, ως warm-up act, στο πασίγνωστο Tomorrowland. Προφητικό; Προοίμιο μιας τεράστιας καριέρας; Κυριολεκτικό warm-up για όλα αυτά που θα ακολουθούσαν; Σε πρακτικό επίπεδο, αυτή της η εμφάνιση ξεκίνησε να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των «σωστών» ανθρώπων της σκηνής αλλά και του κοινού.

Το φαινόμενο Charlotte De Vitte Facebook Twitter
Η Charlotte De Witte σε ένα dj set στην Αρχαία Μεσσήνη. Φωτ.: Andreas Simopoulos

Παράλληλα, η 19χρονη Charlotte αποφασίζει να αλλάξει το όνομά της σε Raving George, προσπαθώντας να «περάσει» στη συνείδηση του κοινού ως άνδρας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παλέψει τις αρνητικές προκαταλήψεις απέναντι στις γυναίκες DJs. «Δεν ήθελα να ξέρουν ότι είμαι γυναίκα παραγωγός μέχρι να με κλείσουν», αποκαλύπτει η ίδια. «Κάποια στιγμή σκέφτηκα είμαι DJ έξι χρόνια, όλοι ξέρουν ότι είμαι γυναίκα, γιατί χρειάζομαι ένα ανδρικό όνομα; Ήταν ανόητη ιδέα». Με το που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει το πραγματικό της όνομα, ξεκινάει κανονικός χαμός. Κυκλοφορίες σε σημαντικές δισκογραφικές εταιρείες, κομμάτια που ξεχωρίζουν και παίζονται από όλ@, bookings που πολλαπλασιάζονται με ταχύτητα φωτός.

Αν η άνοδος της Charlotte ήταν εντυπωσιακή, εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η αντίδραση που προκάλεσε αυτό το γεγονός. Πέρασε τις πρώτες μέρες της καριέρας της υπερασπιζόμενη τον εαυτό της, αναγκασμένη να αποδεικνύει συνεχώς ότι ασχολείται με αυτήν τη δουλειά επειδή της αρέσει πολύ η μουσική, όχι επειδή ήθελε την προσοχή ή επειδή της χαρίστηκε κάτι. Η Charlotte κατηγορήθηκε ότι τα πήγε πολύ καλά πολύ γρήγορα. Αλλά εκείνη δεν σταματούσε να παλεύει, να κάνει αυτό που αγαπά, ακόμη και όταν δεν ήταν εύκολο. «Το πιο δύσκολο κομμάτι της καριέρας μου ήταν να κάνω τους ανθρώπους να με πάρουν στα σοβαρά». Και τα κατάφερε.

Πλέον, η σκοτεινή, minimal και συχνά trancey techno της δημιουργεί παραλήρημα, όπου κι αν εμφανίζεται. Η ασταμάτητη ενέργειά της μέσα στο booth, ο τρόπος που παίζει αποτυπώνουν το χάρισμα της σύνδεσης με τον κόσμο που χορεύει μπροστά της σαν να μην υπάρχει αύριο – δεν έχει σημασία αν είναι δεκάδες, εκατοντάδες ή χιλιάδες, αν και το τελευταίο είναι το πιο σύνηθες. Σε ένα άλλο επίπεδο, τη βρίσκω συγκινητική και πολύ διαβασμένη: η Charlotte αποτίνει έναν διαρκή φόρο τιμής στη βαριά και σημαντική ιστορία του Βελγίου στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Οι πιο υποψιασμένοι και ψαγμένοι ακροατές θα νιώσουν στα sets της την ενέργεια της Bonzai και της R&S Records να μπαίνουν σε ένα πανούργο, σύγχρονο χωνευτήρι, μαζί με τα απαραίτητα originals.

Charlotte de Witte - High Street (Original Mix)

Η πραγματική επιτυχία της Charlotte de Witte, όμως, δεν αποτυπώνεται σε αυστηρά προσωπικό επίπεδο· αυτό το κορίτσι σήκωσε στην πλάτη του ολόκληρη τη σκηνή και την πήγε ένα μεγάλο βήμα πιο πέρα. Πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα και techno καλλιτέχνιδα που έκλεισε το main stage του Tomorrowland το 2022 και ως η πρώτη γυναίκα που έκλεισε φέτος το main stage του θρυλικού Movement στο Ντιτρόιτ στα 23 χρόνια παρουσίας του.

Το 2019 ήταν η δεύτερη DJ στη γενική κατάταξη αυτών που έπαιξαν στα περισσότερα φεστιβάλ, με 39 εμφανίσεις. Κοινώς, η Charlotte ήταν αυτή που αποκρυστάλλωσε την απαραίτητη παρουσία της techno στα main stages των μεγάλων, δημοφιλών και πιο «μαζικών» φεστιβάλ και σχεδόν εξίσωσε το εκτόπισμα (κάποιων) techno DJs με αυτό μεγάλων ονομάτων της σαφέστατα εμπορικότερης EDM.

ΕΠΕΞ Το φαινόμενο Charlotte De Vitte Facebook Twitter
Η πραγματική επιτυχία της Charlotte de Witte, όμως, δεν αποτυπώνεται σε αυστηρά προσωπικό επίπεδο, αυτό το κορίτσι σήκωσε στην πλάτη του ολόκληρη τη σκηνή και την πήγε ένα μεγάλο βήμα πιο πέρα. Φωτ.: Andreas Simopoulos

Το 2021, η δισκογραφική της, η KNTXT, ήταν ανάμεσα στις 30 πιο ανερχόμενες σε πωλήσεις ανεξάρτητα από το είδος, ανεβάζοντας στα στατιστικά όλο τον χώρο της techno. Το remix στο «The Age of Love» που έκανε μαζί με τον Enrico Sangiuliano πούλησε 500.000 κομμάτια στο Beatport, ήταν το best-selling track του 2021 και η ίδια φιγουράρει ανάμεσα στις 8 πιο ακριβοπληρωμένες γυναίκες DJs στον πλανήτη, με τους υπόλοιπους 92 να είναι άνδρες.

DJ, remixer, παραγωγός, ιδιοκτήτρια δισκογραφικής και event organizer, η Charlotte de Witte είναι ένα φαινόμενο της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας που δούλεψε σκληρά και έκανε τις σωστές επιλογές ώστε να βρεθεί στο σημείο που βρίσκεται σήμερα – τόσο ψηλά όσο της επιτράπηκε και της παραχωρήθηκε. Κι ας έχει ακόμη και σήμερα λίγο άγχος πριν βγει στη σκηνή. Η Charly, όπως τη φωνάζουν οι δικοί της άνθρωποι, θα συνεχίσει να ιδρώνει τη φανέλα (κυριολεκτικά) και να ανοίγει δρόμους για όλ@, χωρίς να απολογείται πια. Γιατί, όπως λέει κι εκείνη, «αυτή είμαι, μια γυναίκα που παίζει και κάνει μουσική και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό, γαμώτο».

Age Of Love - The Age Of Love (Charlotte de Witte & Enrico Sangiuliano Remix)

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM