PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z Facebook Twitter
Η μουσική της PinkPantheress είναι χαρούμενη, διασκεδαστική και άμεση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΑΣ ΠΑΜΕ ΛΙΓΑ χρόνια πίσω, στο 2021, όταν η PinkPantheress ήταν ακόμη μια μυστηριώδης, απρόσωπη φιγούρα που ανέβαζε τα τραγούδια της στο TikTok και στο SoundCloud και γίνονταν αυτόματα viral – είχε σκάσει σχεδόν από το πουθενά.

Δεν ήταν ακριβώς κομμάτια αλλά αποσπάσματα των 12 δευτερολέπτων. Ένα lo-fi ανακάτεμα bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage που, αν μη τι άλλο, σε πρώτο επίπεδο πρόδιδε την καταγωγή της (Βρετανία) και σε δεύτερο ήταν ό,τι πιο φρέσκο είχε ακούσει κανείς εκείνη την περίοδο.

Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι και ολόκληρα τα κομμάτια της ακούγονταν περισσότερο ως snippets πάρα ως ολοκληρωμένα τραγούδια, τουλάχιστον στα αυτιά ενός κλασικού ακροατή που έχει μάθει να ακούει μουσική μέσα από το ραδιόφωνο ή το βινύλιο, ακόμη και από το mp3 ή μέσω streaming.

Διαρκούσαν με το ζόρι πάνω από ενάμισι λεπτό, στην καλύτερη ξεπερνούσαν τα 2 λεπτά και ήταν έτσι φτιαγμένα ώστε να εναρμονίζονται απόλυτα με την εποχή των social media. Εν ολίγοις, είχαν μια προσέγγιση καθ’ όλα ριζοσπαστική. Πιο πανκ από το πανκ, που χαρακτηριζόταν από σύντομης διάρκειας κομμάτια.

«Το καινούργιο άλμπουμ μιλάει για τις προσδοκίες που αφήνεις πίσω», εξηγεί σε μια συνέντευξή της στο Μixmag. «Πάντα προσπαθούσα να βρω μια ισορροπία μεταξύ του να είμαι ποπ σταρ και του να πειραματίζομαι. Αν σου αρέσει, καλώς, αν όχι, δεκτό κι αυτό».

Κάπως τονίζω τη διάρκεια της μουσικής της, και επειδή τότε ήταν το βασικό στοιχείο που την έκανε τόσο μοναδική και για να καταλάβει κανείς την αίσθηση που προκαλούσε.

PinkPantheress, Ice Spice - Boy’s a liar Pt. 2 (Official Video)

Η PinkPantheress αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας γενιάς καλλιτεχνών που αξιοποιούν τις ψηφιακές πλατφόρμες ως μέσα δημιουργίας, προβολής και επικοινωνίας. Ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που ξεχώρισαν με αυτό τον τρόπο και ήταν μόνο 19 χρονών.

Η Victoria Beverley Walker, όπως είναι το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στο Bath. Η μητέρα της έχει καταγωγή από την Κένυα και ο πατέρας της είναι Βρετανός. Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό που είναι ηχολήπτης. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στα 12 και στο γυμνάσιο τραγουδούσε σε μια ροκ μπάντα που έκανε διασκευές σε τραγούδια των My Chemical Romance. Δεν ήθελε ακριβώς να ασχοληθεί με τη μουσική. Σπούδαζε κινηματογράφο στο University of the Arts London, αλλά τα παράτησε όταν άρχισε να γίνεται διάσημη.

Η καριέρα της ξεκίνησε στις αρχές του 2021 σαν ένα challenge: μετά το πανεπιστήμιο αφιέρωνε μία ώρα την ημέρα για να γράψει και να ηχογραφήσει loops 20-δευτερολέπτων, επειδή βαριόταν και δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει. Μόλις έγινε viral, αποφάσισε να τα μαζέψει σε ένα mixtape και να το ανεβάσει στο Bandcamp.

Έτσι γεννήθηκε το ντεμπούτο άλμπουμ της με τίτλο «To hell with It». Περιείχε 10 κομμάτια και διαρκούσε μόνο 18 λεπτά. Μόλις υπέγραψε συμβόλαιο με τις δισκογραφικές Parlophone Records και Elektra Records, ο δίσκος εξαφανίστηκε από το Βandcamp.

Το viral την ακολουθεί και μετά τη ραγδαία της άνοδο – βασικά, είναι κάτι που την έχει καθορίσει έως τώρα. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια κατάφερε να κάνει ένα τεράστιο χιτ με το remix του «Boy’s a liar» που έκανε παρέα με την Ice Spice σε παραγωγή δική της και του Mura Masa: δεν κατάφερε απλώς να περάσει και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να κολλήσει για εβδομάδες (αν όχι μήνες) στο Hot100 του Billboard, φτάνοντας μέχρι τη θέση Νο3, αλλά έγινε και παγκόσμια επιτυχία, κάνοντας και τις δυο τους σούπερ σταρ εν μια νυκτί.

PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z Facebook Twitter
Η Victoria Beverley Walker, όπως είναι το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στο Bath.

Ήταν το πρώτο single από το πρώτο επίσημο άλμπουμ της, «Heaven Knows», με συμμετοχές από καλλιτέχνες όπως o Rema, η Kelela και o Central Cee. Τα τραγούδια σε αυτό ήταν μεγαλύτερα σε διάρκεια και μολονότι είναι μια αρκετά ωραία και άμεση δουλειά, δεν καταφέρνει να επαναλάβει τη φρεσκάδα του mixtape της και είναι κρίμα, δεν χρειαζόταν έναν πιο στρωτό, κλισέ ήχο ή μια υπερσεξουαλική εικόνα – αρκεί που είναι 20 χρονών.

Αρκετά χαμηλών τόνων και ντροπαλή, φαίνεται ότι δεν τα πήγαινε και τόσο καλά με την ταμπέλα της ποπ σταρ ή με τον τρόπο που ήθελαν να την προωθήσουν. Γι’ αυτό ίσως ακύρωσε τη μισή περιοδεία της το 2024 για να φροντίσει την υγεία της και να γυρίσει στο στούντιο.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της με τίτλο «Fancy That». Έχει 9 τραγούδια που είναι λίγο μεγαλύτερα σε διάρκεια, γύρω στα δυόμισι λεπτά. Συνολικά διαρκεί μόνο 20! Από τα πρώτα λεπτά του «Illegal», όπου ξανασυστήνεται, καταλαβαίνεις ότι έχει ξαναγυρίσει στον παλιό καλό πειραματικό εαυτό της.

PinkPantheress - Illegal (Official Video)

Αγκαλιάζει ακόμα περισσότερο την κλασική χορευτική μουσική των αρχών των ’00s και ενσωματώνει περισσότερο μουσικά είδη όπως το trip hop, το house και το big beat, χωρίς να θυσιάζει τους αγαπημένους της UK garage και jungle ήχους. Το κομμάτια είναι τόσο σύντομα που κυριολεκτικά δεν προλαβαίνεις να γκρινιάξεις για οποιαδήποτε αστοχία. Κι αυτό είναι απόλυτα αναζωογονητικό όταν έχεις να κάνεις με διάφορα (τελευταία, συνήθως ραπ) άλμπουμ που το τραβάνε όσο δεν πάει, λες και έχει κανείς δυο ζωές για να τα ακούσει.

«Το καινούργιο άλμπουμ μιλάει για τις προσδοκίες που αφήνεις πίσω», εξηγεί σε μια συνέντευξή της στο Μixmag. «Πάντα προσπαθούσα να βρω μια ισορροπία μεταξύ του να είμαι ποπ σταρ και του να πειραματίζομαι. Αν σου αρέσει, καλώς, αν όχι, δεκτό κι αυτό».

Η μουσική της Walker είναι χαρούμενη, διασκεδαστική και άμεση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό. Μπορεί να μην κάνει επικά κομμάτια για την αιωνιότητα, αλλά, σύμφωνα με τον Alexis Petridis, υπάρχει κάτι διαχρονικό στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την ποπ, το οποίο σπανίζει στις μέρες μας, κι αυτό είναι που μετράει περισσότερο.

Instagram: @pinkpantheress

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ