O Tosin Martyns κάνει τις ρίζες του καινούργια μουσική

O Tosin Martyns κάνει τις ρίζες του καινούργια μουσική Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F.
0

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στη μουσική του Tosin Martyns είναι ότι δεν έχει σχέση με τον ήχο των περισσότερων Αφρικανών που φτιάχνουν μουσική στην Ελλάδα: Δεν κάνει χιπ χοπ, δεν ραπάρει, προτιμάει ένα μείγμα afrobeat και dancehall με στίχους που τραγουδάει ρυθμικά, φέρνοντας ένα urban αφρικάνικο αέρα στην dance σκηνή της Αθήνας -που αυτή τη στιγμή έχει γίνει πιο πολύχρωμη από ποτέ. Το EP του Ebony έχει έντονες αναφορές στις ρίζες του, την μουσική της Αφρικής που εκτίμησε όταν πήγε για πρώτη φορά επίσκεψη στην πατρίδα του.

 

«Είμαι από τη Νιγηρία», λέει, «από το Λάγος, το λιμάνι της, και στην Ελλάδα ήρθα στην ηλικία των 2 μαζί με τη μητέρα μου και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ο πατέρας μου είχε έρθει ήδη εδώ. Το Tosin προέρχεται από το Οluwatosin. Σημαίνει «ο Θεός είναι αρκετός για μένα για να δοξάζω»». Το Martins είναι το δεύτερό του όνομα, -το «y» το έβαλε για να ξεχωρίζει από τον έτερο Νιγηριανό καλλιτέχνη με το ίδιο όνομα. Δηλώνει μουσικός, αλλά ασχολείται και με το βόλεϊ εδώ και 12 χρόνια. «Έχω παίξει σε επαγγελματικό επίπεδο, μέχρι Α2 στον Πανελλήνιο, και τώρα παίζω στην Β' εθνική, στον Αμάραντο. Έχω σπουδάσει και φυσιοθεραπεία σε ιδιωτική σχολή μετά το σχολείο, ασχολήθηκα λόγω τραυματισμού και μου άρεσε, αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι η μουσική». Λέει ότι ήταν στη μουσική από πάντα, αλλά πιο σοβαρά άρχισε να ασχολείται στα 16 του, όταν άρχισε να παίζει γκόσπελ στη Νιγηριανή εκκλησία. «Ξεκίνησα να παίζω ντραμς και keyboards, αλλά προτιμούσα να τραγουδάω. Πηγαίνω και τώρα όποιες Κυριακές προλαβαίνω, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου αυτό.

Δείτε τη συνέχεια στο ΓΚΡΕΚΑ.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fíglio Böler: «Η bass culture είναι για όλους, δεν έχει κάτι να αποδείξει»

Μουσική / Ένας 22χρονος φέρνει ξανά την κουλτούρα του μπάσου στην πόλη

Ο νεαρός μουσικός παραγωγός Fíglio Böler βρίσκεται πίσω από το Bass Asylum, ένα νέο event που έρχεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τη βρετανική διαδικτυακή πλατφόρμα Keep Hush, και έχει στόχο την αναβίωση της bass κουλτούρας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

M.Hulot / Η επιστροφή των Massive Attack με τον Tom Waits σε ένα τραγούδι για τους πολέμους του τώρα

Στο «Boots on the Ground», οι Massive Attack επιστρέφουν με ένα σκοτεινό, υπνωτικό κομμάτι όπου η φωνή του Tom Waits μετατρέπει τον πόλεμο, την αστυνομική βία και την κοινωνική αποσύνθεση σε έναν ενιαίο, εφιαλτικό βρόχο χωρίς διέξοδο
M. HULOT
Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Μουσική / Όταν οι σημαντικότεροι djs της εποχής μας μίλησαν στη LifO

Είχαμε προβλέψει before it was cool το τεράστιο κύμα της techno μουσικής που βιώνουμε τώρα γι' αυτό και δώσαμε χώρο και φωνή στους καλλιτέχνες που καθόρισαν με τη δουλειά τους το είδος. Η dj Φώφη Τσεσμελή ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να τους μιλήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Μουσική / Borderline 2026: Το μουσικό φεστιβάλ της Στέγης επιστρέφει στο Onassis Ready

Στα 15 του χρόνια, το Borderline Festival επιστρέφει δυναμικά, μετατρέποντας για ακόμη μία χρονιά την Αθήνα σε ένα ζωντανό πεδίο ηχητικών πειραματισμών, με 25 ονόματα από τη διεθνή και εγχώρια σκηνή και οπτικοακουστικές παραγωγές σχεδιασμένες ειδικά για το φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ολίνα γράφει τραγούδια για όσα την συγκινούν

Μουσική / ολίνα: «Με ενοχλεί που οι πλατφόρμες στηρίζουν απαίσιους ανθρώπους»

Το ντεμπούτο της «Τi se sygkinise?» είναι ένα τρυφερό άλμπουμ με γυναικεία ματιά και ιστορίες που κινούνται στα όρια του σουρεαλισμού, περιγράφοντας τις αμέτρητες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουμε σε μια μέρα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παναγιώτης Κουνάδης

Οι Αθηναίοι / Παναγιώτης Κουνάδης: «Η Μπέλλου ήταν μάγκας. Ο Τσιτσάνης, θεός»

Από τη μεταπολεμική Νέα Φιλαδέλφεια μέχρι τις πολύτιμες παρέες των ρεμπετών, η διαδρομή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού. Δημιούργησε ένα μοναδικό αρχείο 10.000 δίσκων, διασώζοντας έναν ολόκληρο κόσμο που χανόταν. Ο ερευνητής και μελετητής της ελληνικής μουσικής, Παναγιώτης Κουνάδης, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Αλεξίου

Οι Αθηναίοι / Χάρις Αλεξίου: «Ένα καθαρό σπίτι θέλω να είμαι, γεμάτο ζωή και αίσθημα»

Από το δημοτικό τραγούδι, στο «Δι' ευχών», στην «Οδό Νεφέλης», ως τις μεγάλες περιοδείες στην άκρη του κόσμου, η φωνή της δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Κι αν σήμερα την έχει κερδίσει το θέατρο και η τηλεόραση, αυτό δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο την ιστορία που έχει γράψει στο ελληνικό τραγούδι. Η Χάρις Αλεξίου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
Argonauts: DJ set σε πρωτότυπα μέρη με ιστορία σε όλη την Ελλάδα

Μουσική / Οι Argonauts κάνουν live sessions στα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας

Ο Nicholas Vibes έφτιαξε ένα πρότζεκτ μοναδικό στην Ευρώπη. Στόχος του είναι να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μέσα από την ηλεκτρονική μουσική, και να οργανώσει ένα μεγάλο event στην Ακρόπολη.
M. HULOT