Ένα όνομα «πραγματικά σπουδαίου σύγχρονου μουσικού» που μου έρχεται στο μυαλό όταν ακούω αυτήν τη φράση είναι αυτό του James Blake. Ο 29χρονος δεν βγάζει μόνο καλούς δίσκους, επαναπροσδιορίζοντας τη σόουλ, αλλά συνεργάζεται και με μεγάλα ονόματα της χιπ-χοπ και αποτελεί μια τεράστια επιρροή για όλους τους νεαρούς τραγουδοποιούς που ξεπετάγονται τελευταία.

 

Τον James Blake αναφέρει ως κύρια επιρροή του και ο ανερχόμενος μουσικός με το όνομα που μοιάζει ελληνικό, ο Elias, ο οποίος κάνει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με την μπαλάντα «Thinking of You». Τελικά, δεν είναι Έλληνας, αλλά η επιτυχία του –από το πουθενά– οφείλεται και σε αυτό, στο ότι το όνομά του ακούγεται ελληνικό. Πρόκειται για μια επιτυχία που ούτε και ο 21χρονος Σουηδός περίμενε. Όταν τον ρωτάω πού πιστεύει ότι οφείλεται, μου απαντάει ότι δεν γνωρίζει, ότι αισθάνεται έκπληξη και μεγάλη χαρά.

 

«Για έναν περίεργο λόγο, ήταν πιο εύκολο να γίνω γνωστός στη διεθνή σκηνή παρά στην εγχώρια. Ο κόσμος ακούει τη μουσική μου περισσότερο έξω παρά στη Σουηδία, μάλλον επειδή είναι πολύ ποπ – αν και προσπαθώ να μην είναι τόσο».

 

Για μένα επιτυχία είναι να είμαι ευχαριστημένος με αυτό που κάνω. Θέλω να μπορώ να εκφράζω τον εαυτό μου, αυτό που είμαι.

 

Ποπ, ξε-ποπ, για τέσσερις μήνες το «Thinking of You» ήταν σταθερά στο top 5 των ελληνικών τσαρτ και ακόμη δεν έχει πέσει από το top 10. Επίσης, είναι από τα κομμάτια που ψάχνουν σταθερά οι Έλληνες στο Shazam το τελευταίο διάστημα. Τα σχόλια που πετυχαίνεις στο ΥouΤube κάτω από το κομμάτι είναι στην πλειονότητά τους από εμάς.

 

Την πρώτη φορά που άκουσα για την περίπτωσή του νόμισα ότι είναι μετανάστης στη Σουηδία ή ότι έχει ελληνικές ρίζες. Δεν περίμενα να είναι γέννημα-θρέμα Σουηδός. Μου το επιβεβαίωσε και επίσημα στη δεκάλεπτη συνομιλία που είχαμε από το τηλέφωνο. Γενικά, συνέχεια επαναλαμβάνει πόσο χαρούμενος είναι και πόσο θέλει να έρθει στην Ελλάδα.

 

Ο Elias που χαλάει κόσμο με το «Thinking of You» δεν είναι τελικά Έλληνας
Νιώθω ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον περισσότερο. Εκνευρίζομαι πολλές φορές με όσα συμβαίνουν τελευταία και προσπαθώ να διοχετεύω στη μουσική τον θυμό μου. Φωτο: Daniel Stigefelttif

 

«Ο πατέρας μου ταξίδευε συχνά στην Ελλάδα όταν ήταν νεότερος. Εγώ έχω έρθει μόνο μια φορά, όταν ήμουν παιδί, για διακοπές στην Αμοργό». Θυμάται πόσο μπλε βρήκε τη θάλασσα και πόσο του άρεσε να τρώει χταπόδι. «Ο κόσμος εκεί φερόταν πολύ καλά σε μένα και την οικογένειά μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σουηδία. Κάνω μουσική σχεδόν όλη μου τη ζωή μου. Ξεκίνησα να τραγουδάω όταν ήμουν 13 και να γράφω τραγούδια στα 16 μου. Άκουγα πολύ Jeff Buckley και Nina Simone. Κάποια στιγμή, όταν ήμουν 15, άκουσα James Blake και τον ερωτεύτηκα. Νομίζω ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που μου άρεσε σύγχρονη μουσική, μέχρι τότε άκουγα μόνο παλιά σόουλ κομμάτια και γκόσπελ. Έχω αλλάξει λίγο από τότε, τώρα είμαι πιο ανοιχτός».

 

Ο Elias έχει αυτό που λέμε «μεγάλη» φωνή και μολονότι ακόμα δεν έχει έναν ολοκληρωμένο δίσκο, ήδη τον συγκρίνουν με την Adele και τον Sam Smith. Το «Thinking of You» είναι τέτοιας κλάσης τραγούδι και πολύ ραδιοφωνικό. Τον έχει κάνει ήδη σταρ. Το πρώτο του άλμπουμ θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.

 

«Τους αγαπώ και τους δύο, είναι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος με βάζει δίπλα τους. Η μουσική μού ερχόταν πάντοτε φυσικά. Είχα αυτήν τη μεγάλη ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματά μου και πάντα αυτό έκανα με το τραγούδι, σε σημείο που ρεζίλευα πολλές φορές τους γονείς μου σε δημόσιους χώρους. Τραγουδούσα παντού. Μετά συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος άκουγε αυτά που ήθελα να πω και ότι ίσως θα έπρεπε να δοκιμάσω να το κάνω πιο επαγγελματικά, κι έτσι το προσπάθησα. Ακόμα το προσπαθώ. Νιώθω ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον περισσότερο. Εκνευρίζομαι πολλές φορές με όσα συμβαίνουν τελευταία και προσπαθώ να διοχετεύω στη μουσική τον θυμό μου.


Για μένα επιτυχία είναι να είμαι ευχαριστημένος με αυτό που κάνω. Θέλω να μπορώ να εκφράζω τον εαυτό μου, αυτό που είμαι. Αν αυτό αρέσει στον κόσμο, είναι ένα έξτρα μπόνους, αλλά ακόμη κι αν τη μουσική μου την άκουγαν μόνο 10 άνθρωποι, δεν θα σταματούσα. Είναι τόσο κλισέ όλα αυτά, αλλά τα πιστεύω».

 

Elias - Thinking of you

 

*To 'Thinking of You' κυκλοφορεί από την Cobalt Music Greece / Warner Music Greece