To νέο Τρίτο μέσα από τους παραγωγούς του

To νέο Τρίτο μέσα από τους παραγωγούς του Facebook Twitter
Μια ιστορική στιγμή του Τρίτου: η ραδιοφωνική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή "Το τρίτο στεφάνι". Διακρίνονται ο συγγραφέας με τη μικρή του ανηψιά, η Γεωργία Βασιλειάδου να ακουμπάει στον ώμο του συνθέτη Δημήτρη Λέκκα, η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Γιώργος Παυριανός
0

To νέο Τρίτο μέσα από τους παραγωγούς του Facebook Twitter
Ιλάν Σολωμόν

 

Ρωτήσαμε 4 βασικούς παραγωγούς του Τρίτου, να μας πούν πώς βλέπουν από τα μέσα το πιο εκλεκτό και ενδιαφέρον ραδιοφωνικό πρόγραμμα που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Αυτές είναι οι απαντήσεις τους.

 

To νέο Τρίτο μέσα από τους παραγωγούς του Facebook Twitter
Χρίστος Παπαγεωργίου

 

Ιλάν Σολωμόν - Βραδυνή Ζώνη


Τι ΤρίΤο;
Το Τρίτο Πρόγραμμα δεν είναι Όραμα, δεν είναι Μεγάλη Ιδέα. Είναι μία Φυσική Αναγκαιότητα ενός ζωντανού πνευματικού οργανισμού. Το νοιώσαμε όσοι από τους συντελεστές του βρεθήκαμε έστω και μία μέρα έξω από αυτό, αλλά κυρίως όσοι ξαφνικά το έχασαν από τα ραδιόφωνα τους τον περσινό Ιούνιο. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ακαριαίες, εντυπωσιακά δυσανάλογες με τα ως τότε ποσοστά ακροαματικότητας του ενός και μοναδικού σταθμού των ελληνικών ερτζιανών που υπερασπίζεται τα Γράμματα, τις Τέχνες, την Καλή κυρίως Μουσική, από το βαθύ σκοτάδι.
Το Τρίτο Πρόγραμμα είναι ζωντανό άρα δεν είναι Όραμα αλλά έχει Όραμα. Το ξέρουμε όσοι βρεθήκαμε, σχεδόν πρωτοβουλιακά, να το ανασυστήσουμε από το εννεάμηνο σκοτάδι. Και ήμασταν σχεδόν όλοι εκεί, ξεπερνώντας δισταγμούς και αιτιάσεις. Με πολύ λιγότερα μέσα από τα παλιά χρυσά χρόνια, το σημερινό Τρίτο είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός που ΕΝΏΝΕΙ το ακροατήριό του μέσα από τα οράματα και τα έργα των δημιουργών.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ζει την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και προτείνει διέξοδο με τον παράγοντα Άνθρωπος στο προσκήνιο.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ακούει την Μεγάλη Κλασική Μουσική Παράδοση αλλά ακούει και τα έργα των όπου γης λαών της εποχής της Παγκοσμιοποίησης.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ακούει τους λογοτέχνες, πεζογράφους και ποιητές, ιστορικούς και ερευνητές της επιστήμης, τους δημιουργούς της 7ης Τέχνης, τους ανθρώπους του Θεάτρου και τα έργα τους.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ακούγεται στο σπίτι, στην σχολή, το αυτοκίνητο, το μαγαζί, στο γραφείο, στο ταξί, στο λεωφορείο, στην βάρδια του ταξιδιώτη ναυτικού, στο κουβούκλιο του νταλικέρη που περνάει νύχτα τα σύνορα με τα Σκόπια. Για όλους αυτούς τους φίλους ακροατές και τις ακροάτριες εμείς καθημερινά δημιουργούμε τις εκπομπές μας. Και για τη νέα γενιά: τα παιδιά που ακούνε μουσικά παραμύθια, τα παιδιά που παιδεύονται μ' ένα μουσικό όργανο, τους σπουδαστές που με τη μουσική τους ονειρεύονται ένα πιο φωτεινό μέλλον. Για τους φοιτητές που διαβάζουν, τους καλλιτέχνες σε ώρα δημιουργίας, για τους εργαζόμενους που ξυπνούν νωρίς για τη δουλειά, όταν την έχουν.
Το Τρίτο Πρόγραμμα ακούγεται παντού γιατί το θέλουν οι ακροατές και οι άνθρωποί του.

 

Διονύσης Μαλούχος - Πρωινή Ζώνη

 

Τρίτο- όπως ανάσα

Δυο λέξεις με τον ίδιο αριθμό γραμμάτων, που πολλοί αισθάνονται αν όχι συνώνυμες, σίγουρα με παρόμοια λειτουργία. Κρίσιμη για την ανθρώπινη φύση, αλλά και την κοινωνική οργάνωση. Σημαντική για τη συνολική λειτουργία, αλλά και ένδειξη ζωής. Θα μπορούσε κάποιος να απαριθμήσει έννοιες που είναι απόλυτα συγγενείς με τη συγκεκριμένη λέξη-έννοια και «ανασαίνουν» ανάμεσα στα πέντε αυτά γράμματα: Μουσική, ανθρώπινη φωνή, πολιτισμός, συνακρόαση, αισθητική απόλαυση, ενημέρωση, επαφή, ραδιόφωνο, γνώση, απάντηση, στιγμή, ποίηση, ήχος, εκπομπή, διαδραστικό, μαζί, προσμονή, νότες, επικοινωνία, χαμόγελα, φράσεις, χρώματα, θέατρο, παράδοση, φαντασία, ελπίδα, θαυμασμός, κινηματογράφος, πρόσωπα, ιστορία, ορχήστρες, Τέχνη, αρχείο, συνάντηση, αναμετάδοση, συναυλίες, βιβλία, τάσεις, μνήμη, χαρά, ρυθμός, παράδειγμα, συνομιλία, σχήμα, περιγραφή, γέλιο, νότες, αφιέρωμα, τραγούδι, βινύλιο, μικρόφωνο, έμπνευση, χορός, υπομονή, διαφορετικότητα, μοναδικό, ωραίο, ικανοποίηση, μαγνητοταινία, σύνδεση, πομποί, ζωντανό, κείμενο, μύθος, έρωτας, εισαγωγή, ακούω-ακούμε, δέσιμο, ευχαριστώ, δέκτης, σενάριο, αλήθεια, αναμνήσεις, αντίστιξη, συλλογικό, δέχομαι, συντονισθείτε, συχνότητες, πρόγραμμα, παραγωγοί, καλλιτέχνες, ακροατές.

Ακούτε Τρίτο.

 

Χρίστος Παπαγεωργίου - Μεσημεριανή Ζώνη

Το Τρίτο ως ο διαχρονικά μεσάζων και κοινωνός του κλασσικά Ωραίου: Ωραίο: Ανάγκη της ψυχής όπως ο ήλιος είναι για την όραση και η αλήθεια είναι για το πνεύμα. Με παρόμοια κοινωνικά συμπτώματα όπως: Όταν είμαστε με τους άλλους να προβάλουμε την δική μας διαφορετική άποψη, αλλά όταν μένουμε με την άτενγκτη ειλικρίνεια του εαυτού μας, να πιστεύουμε βασικά όλοι το ίδιο.Γνωρίζουμε δηλαδή όλοι βαθιά μέσα μας τι είναι αλήθεια και προς τα πού είναι το ωραίο όπως και ποιος είναι ο ήλιος ώστε στην κρίσιμη στιγμή της ουσιαστικής μας ανάγκης, να στρεφόμαστε αλάνθαστα και σίγουρα προς το «Ηλίου φαεινότερον» Όμορφο και Αληθινό. Είναι αυτό το απλό φαινόμενο που καθορίζει την έννοια του Κλασσικού (ενίοτε γραμμένο κλασσικά με δύο «σίγμα»), αυτή την έννοια που ανέκαθεν υπηρετεί το Τρίτο πέρα από αλλαγές και εποχές.

 

Κάτια Καλλιτσουνάκη - Απογευματινή Ζώνη

Ποιο είναι το κοινό του τρίτου προγράμματος;
Φίλοι της κλασικής μουσικής, των σύγχρονων μουσικών ρευμάτων, της jazz, της world music αλλά και του ελληνικού τραγουδιού. Λάτρεις των ζωντανών συναυλιών και των μεγάλων ξένων φεστιβάλ που αναμεταδίδονται μέσω της EBU. Φίλοι της ποίησης, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της όπερας, του κινηματογράφου, του χορού και των τεχνών. Συλλέκτες ιστορικών ηχογραφήσεων, ερευνητές, θαυμαστές συγκεκριμένων εκπομπών, επαγγελματίες των χώρων του πολιτισμού και απλοί ακροατές όλων των ηλικιών. ''Ακριβές μειοψηφίες'' κατά τον Ελύτειο ορισμό, που θεωρούν το Τρίτο Πρόγραμμα σταθερή αξία στο χρόνο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, διεκδικώντας το δικαίωμα τους στην ψυχαγωγία και στην επιμόρφωση εκτός όρων αγοράς, και προσφέροντας σε μας ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να επιδιώκουμε συνεχώς το καλύτερο αποτέλεσμα,τόσο συλλογικά όσο και ατομικά.

____

Επίλογος - Τρείς τελευταίες λέξεις για το ΝΕΟ Τρίτο:

Το Τρίτο είναι πάντα ΕΝΑ. Ταγμένο να δείχνει το δρόμο προς το ΕΑΝ ενός πάντα αναγκαίου καλύτερου κόσμου. Για αυτό όσα δίνει είναι πάντα ΝΕΑ.

Τρίτο - όπως - Τέχνη

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ