Μία αξέχαστη «ερασμίτικη» νύχτα στη Βιέννη με τους «Godspeed You! Black Emperor»

Μία αξέχαστη «ερασμίτικη» νύχτα στη Βιέννη με τους «Godspeed You! Black Emperor» Facebook Twitter
Δεν γίνεται ένας ανοιχτόμυαλος ακροατής που αγαπάει την μουσική άνευ ορίων και ετικετών, να μην έχει έρθει ποτέ σε ένα σημείο της ζωής του που αναγνώρισε και μαγεύτηκε από το μεγαλείο αυτών των Καναδών Godspeed You! Black Emperor.
0

Μπορεί προσωπικά να θεωρώ το post-rock ένα από τα λιγότερα αγαπημένα μου ηχητικά παρακλάδια της νεότερης ροκ ιστορίας, αλλά οι «Godspeed You! Black Emperor» είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία. Δεν γίνεται ένας ανοιχτόμυαλος ακροατής που αγαπάει την μουσική άνευ ορίων και ετικετών, να μην έχει έρθει ποτέ σε ένα σημείο της ζωής του που αναγνώρισε και μαγεύτηκε από το μεγαλείο αυτών των Καναδών.

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του ήχου από εκείνη την μεριά του Ατλαντικού (γιατί από την άλλη έχουμε τους επίσης ξεχωριστούς για τους δικούς τους λόγους Mogwai), δεν έχουν καμία σχέση και ούτε είναι υπεύθυνοι για το μπουλούκι από άτεχνα συγκροτήματα, τα οποία αναπαράγουν εδώ και χρόνια με το πλέον βαρετό και αραχνιασμένο τρόπο τις θεμελιώδεις αρχές του post-rock.

Και για να είμαστε εντελώς δίκαιοι, μάλλον κακό τους έχει κάνει η στενή συσχέτιση με έναν τόσο περιοριστικό χαρακτηρισμό, από την στιγμή που ο ήχος τους συγκεντρώνει και κοινωνεί πολλά παραπάνω από τον μέση μπάντα του είδους.

Η εμπειρία ήταν καθαρτική: θυμάμαι ακόμη την αίσθηση του να φεύγω από τον χώρο μεθυσμένος από ευφορία, να απορροφώ τις δονήσεις από το εορταστικό κλίμα και να αντικρίζω τον λουσμένο από το φεγγαρόφως Δούναβη, σκεπτόμενος πως όταν ο κόσμος μιλάει για ευτυχία, ίσως αναφέρεται σε κάτι τέτοιες στιγμές.

Θυμάμαι, πάντως, πεντακάθαρα την υπερβατική εμπειρία των live τους, μέσα από την μοναδική φορά που τους έχω απολαύσει ζωντανά, ακριβώς τρία χρόνια πριν.

Τον Απρίλιο του 2015 ήμουν φοιτητής Erasmus στην Βιέννη και μαζί με μία multiculti παρέα από Έλληνες, Ούγγρους, Πορτογάλους και Κορεάτες είχα επισκεφθεί μία κοντινή πόλη, το Krems Am Der Donau, για το ετήσιο, avant-garde φεστιβάλ της, το Donaufestival.

Στα πλαίσια αυτού, ο παραδουνάβιος, μεσαιωνικός οικισμός είχε μετατραπεί σε μία τεράστια υπαίθρια έκθεση, γεμάτη από installations, συναυλίες και διαδραστικά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Κάθε γωνιά της γραφικής, καλοδιατηρημένης καστροπολιτείας επιφύλασσε εκπλήξεις: στο κεντρικό πάρκο είχε τοποθετηθεί ένας φουτουριστικός σταθμός για μουσειακούς σκοπούς, σε κάποιο άλλο παλιό κτίριο της πόλης παρουσιαζόταν η νέα, πρωτοποριακή δουλειά διάφορων visual artists και λίγο πιο πέρα στον επιβλητικό, μεσαιωνικό ναό εξελισσόταν η προσομοίωση μίας αποκαλυπτικής καταστροφής, με τον χώρο να τρέμει και εμείς να κρατιόμαστε, νομίζοντας πως κάτι θα πάει πολύ λάθος.

Μία αξέχαστη «ερασμίτικη» νύχτα στη Βιέννη με τους «Godspeed You! Black Emperor» Facebook Twitter
Μπορεί η τελευταία, περσινή τους δουλειά με τίτλο "Luciferian Towers" να μην είναι και η πιο ενδιαφέρουσα της πορείας τους, αλλά η live Godspeed You! Black Emperor εμπειρία είναι κάτι το ξεχωριστό και δεν χωράει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

Στην κορύφωση της διοργάνωσης, οι Xylouris White θα άνοιγαν την συναυλία των Godspeed, η οποία θα πραγματοποιούταν μέσα σε ένα παλιό, παραποτάμιο ναύσταθμο, που είχε μετατραπεί σε μία βιομηχανική αποθήκη, ένα ιδανικό σκηνικό για την μουσική της μπάντας.

Η εμπειρία ήταν καθαρτική: θυμάμαι ακόμη την αίσθηση του να φεύγω από τον χώρο μεθυσμένος από ευφορία, να απορροφώ τις δονήσεις από το εορταστικό κλίμα και να αντικρίζω τον λουσμένο από το φεγγαρόφως Δούναβη, σκεπτόμενος πως όταν ο κόσμος μιλάει για ευτυχία, ίσως αναφέρεται σε κάτι τέτοιες στιγμές.

Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένας διαφορετικός κύκλος στην σχέση μου με την μπάντα, αναζητώντας πληροφορίες που αγνοούσα στο παρελθόν και ακούγοντας το υλικό τους με έναν πιο συναισθηματικό τρόπο.

Οι Godspeed You! Black Emperor, λοιπόν, σχηματίστηκαν το 1994 στο Μόντρεαλ, όταν διασταυρώθηκαν οι δρόμοι των Efrim Menuck, Mauro Pezzente και Mike Moya, παίρνοντας το όνομα τους από ένα ιαπωνικό ντοκιμαντέρ του 1976 από τον Mitsuo Yanagimachi με τίτλο Goddo Supīdo Yū! Burakku Enperā (God Speed You! Black Emperor).

 

Godspeed You! Black Emperor - Gathering Storm HD Live @ L'Olympia Montreal 

Η πρώτη δουλειά των τριών τους (να σημειωθεί πως στην αρχή το θαυμαστικό ήταν στο τέλος, δηλαδή Godspeed You Black Emperor!, κάτι το οποίο άλλαξε το 2002), ήταν μία πειραματική, noise κασέτα με τον θεόμουρλο τίτλο «All Lights Fucked on the Hairy Amp Drooling», για την οποία κυκλοφορούν διάφοροι θρύλοι, όπως το ότι μοίρασαν χέρι χέρι μόνο 33 κόπιες από αυτήν ή ότι ένας χρήστης του Reddit βρήκε το 2013 δύο χαμένα τραγούδια της.

Όπως και να έχει, η σχέση της με τις επόμενες δουλειές της μπάντας είναι ελάχιστη, καθώς με αφορμή μερικά live ως support στους άσημους, σήμερα, Steak 72 άρχισαν να σχηματίζουν τον συνταρακτικό ήχο που λίγα χρόνια αργότερα θα τους έκανε μεγάλους και τρανούς.

Αφού πρώτα δημιούργησαν το δικό τους studio, ένα μικρό, δυσλειτουργικό διαμέρισμα ήταν ουσιαστικά στην γειτονιά Mile End του Montreal που το ονόμασαν Hotel2Tango, τα μέλη του γκρουπ άρχισαν να πληθαίνουν, μετατρέποντας το σε μία ελεύθερη, πολιτικά συνειδητοποιημένη κολεκτίβα. Η συνέχεια είναι πάνω κάτω γνωστή.

Κυκλοφόρησαν αρχικά το 1997 το DIY ντεμπούτο τους «F♯ A♯ ∞» στην underground δισκογραφική Constellation, αλλά το αμέσως επόμενο έτος ξανοίχθηκαν ηθελημένα «εμπορικά» για να επανεκδώσουν σε μία deluxe έκδοση τον δίσκο για την Kranky.

 

Μία αξέχαστη «ερασμίτικη» νύχτα στη Βιέννη με τους «Godspeed You! Black Emperor» Facebook Twitter
Με την έλευση της νέας χιλιετίας, κατέφθασε και το προσωπικό τους αριστούργημα «Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven» το οποίο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ της περασμένης δεκαετίας.

Με την έλευση της νέας χιλιετίας, κατέφθασε και το προσωπικό τους αριστούργημα «Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven» το οποίο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ της περασμένης δεκαετίας. Μαζί με το αμέσως επόμενο δίσκο τους "Yanqui U.X.O.", αυτές οι δύο κυκλοφορίες αποκρυσταλλώνουν τόσο τον χαρακτηριστικό, επικό ήχο της μπάντας όσο και τις αντι-πολεμικές, σχεδόν αναρχικές, ιδεολογικές τους πεποιθήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ένα αστείο, ενδεικτικό περιστατικό, στο οποίο τα μέλη τη μπάντας κατά την περιοδεία τους στις Η.Π.Α το 2003, περάστηκαν για τρομοκράτες από τον υπάλληλο ενός βενζινάδικου, που κάλεσε την αστυνομία για να τους συλλάβει.

Φυσικά δεν υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους και αφέθηκαν ελεύθεροι για να συνεχίσουν το tour τους, με τον Efrim Menuck να αναφέρεται στο συμβάν κατά το επόμενο live τους, δηλώνοντας ειρωνικά «ευτυχής, που είμαστε καλά, λευκά παιδιά από τον Καναδά, αλλιώς θα είχαμε μπλέξει».

 

Το άλμπουμ των Godspeed You! Black Emperor, Allelujah! Don't Bend! Ascend!

Το 2003 και για τα επόμενα 7 χρόνια, το συγκρότημα μπήκε σε λειτουργία χειμερίας νάρκης, τόσο λόγω του σοκ από το βεβαρημένο, πολιτικό κλίμα στις Η.Π.Α όσο και από την ανάγκη να προσηλωθούν τα μέλη του γκρουπ σε προσωπικά τους projects.

Με τις φήμες για πιθανή διάλυση να συντηρούνται όλα αυτά τα χρόνια, οι Godspeed συνέχισαν την δράση τους το 2010 και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει άλλους τρεις δίσκους, κερδίζοντας μάλιστα το Καναδικό βραβείο Polaris ( το αντίστοιχο Grammy των Καναδών) το 2013 για την εκπληκτική τους επιστροφή στην δισκογραφία με τίτλο «Allelujah! Don't Bend! Ascend!», κριτικάροντας παράλληλα αυστηρά το κορπορατικό πνεύμα της διοργάνωσης.

Σε λίγες μέρες θα δώσουν μία άχαστη συναυλία στην Αθήνα, την δεύτερη μετά την επανένωση τους και τρίτη συνολικά, αν δεν κάνω κάποιο λάθος. Μπορεί η τελευταία, περσινή τους δουλειά με τίτλο «Luciferian Towers» να μην είναι και η πιο ενδιαφέρουσα της πορείας τους, αλλά η live Godspeed You! Black Emperor εμπειρία είναι κάτι το ξεχωριστό και δεν χωράει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

Εντάξει, μπορεί το Gazi Music Hall (που θα γίνει το live) να μην είναι ένας τόσο ατμοσφαιρικός χώρος όσο ένας παλιός ναύσταθμος, αλλά όταν τελειώσει η συναυλία, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, αφεθείτε στο ανοιξιάτικο αεράκι της Αθήνας και ίσως διεκδικήσετε τις δικές σας, μικρές στιγμές ευτυχίας που σας αναλογούν. Μία συναυλία των Godspeed είναι η ιδανική αφορμή.

Info

Οι Godspeed You! Black Emperor παίζουν στο Gazi Music Hall την Κυριακή 29 Απριλίου με είσοδο 29-30 ευρώ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT