Leon of Athens Facebook Twitter
Φωτ.: Χάρης Φαρσαράκης

Leon of Athens: Τα δύο νέα τραγούδια του είναι «μια ανάσα ζωής μέσα στο σκοτάδι»

0

Η ανανέωση του Leon of Athens είναι ξεκάθαρη στα δύο νέα κομμάτια του. Δεν φαίνεται μόνο από τον ήχο του, αλλά και από την εμφάνισή του και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει πλέον τη μουσική, εντελώς ανοιχτόμυαλα και χωρίς καμία ενοχή.

Το «Mad Into You» που βγήκε πριν από δύο εβδομάδες είναι ένα αγγλόφωνο κομμάτι σε παραγωγή του Joseph Wander με εντελώς σημερινό ήχο, «ραδιοφωνικό» και ποπ, που θα μπορούσε να γίνει επιτυχία σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Το δεύτερο κομμάτι, τα «Κύματα», με στίχο ελληνικό και ένα καταπληκτικό βίντεο α λα «Summer Lovers» (την ταινία του 1982), γυρισμένο στην Ύδρα, είναι η πιο καλοκαιρινή πλευρά του, κι ας γυρίστηκε σε μια εποχή που είχε ψύχος και η θάλασσα ήταν παγωμένη. Το χαρακτηρίζει «μια ανάσα ζωής μέσα στο σκοτάδι» και πραγματικά είναι ένα τραγούδι χαράς και ανεμελιάς.

Για το φθινόπωρο έχει ανακοινώσει ήδη δύο εμφανίσεις σε μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, στο Bonnaroo στο Μάντσεστερ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου παίζει δίπλα σε ονόματα όπως οι Foo Fighters, η Lana Del Rey και ο Tyler the Creator, ενώ στις 22/10, στο Shaky Knees στην Ατλάντα, θα μοιραστεί τη σκηνή με τη Stevie Nicks, τη St. Vincent και τον Mac Demarco.   

Όλα έγιναν επαναλαμβανόμενα και είχαμε υπερβολικά πολύ χρόνο με τον εαυτό μας. Είναι καλό και απαραίτητο, αλλά προσωπικά για να βρίσκω την ισορροπία μου χρειάζομαι και την ουσιαστική επαφή με ανθρώπους.  

— Από την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε, στην ενδιάμεση στάση της παγκόσμιας περιοδείας σου, λίγο πριν από το live στο Φεστιβάλ Αθηνών, τι έχει συμβεί; Πώς κατέληξε αυτή η περιοδεία; 

Πολύ ωραία πήγε, ήταν η τρίτη μας περιοδεία στην Αμερική, από τότε ξαναπήγαμε δύο φορές. Το φθινόπωρο θα ξαναπάω σε διάφορα φεστιβάλ όπως το Bonnaroo και το Shaky Knees και με νέα τραγούδια, που είναι πάντα ωραίο, όταν παίζεις live. Το 2019 έζησα και την εμπειρία της Eurovision ως ένας από τους τραγουδοποιούς του «Better Love» και έχω να πω ότι θαύμασα απεριόριστα την Katerine Duska, που παρόλες τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα έδωσε όλα. Κατάφερε να ξαναβάλει τη χώρα μας στον τελικό και το κομμάτι μας στα 50 του Spotify παγκοσμίως. Επίσης δουλέψαμε για πρώτη φορά με τον David Sneddon, που έχει γράψει με τη Lana Del Rey, τον Lewis Capaldi, τον Rag n Bone Man και πολλούς άλλους. Από τότε συνεργαζόμαστε σταθερά με τον David, έχουμε γράψει πολλά κομμάτια μαζί.  

— Πού την πέρασες την καραντίνα;   

Στην Αθήνα και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Έμενα για 7 χρόνια στην Αγγλία, ήμουν πολύ τυχερός που ήμουν εδώ όταν έκλεισαν όλα. 

— Τι σου έχει λείψει πιο πολύ αυτόν τον ενάμιση χρόνο που είμαστε σε απομόνωση; 

Η κοινωνική ζωή, όπως στους περισσότερους ανθρώπους. Όλα έγιναν επαναλαμβανόμενα και είχαμε υπερβολικά πολύ χρόνο με τον εαυτό μας. Είναι καλό και απαραίτητο, αλλά προσωπικά, για να βρίσκω την ισορροπία μου, χρειάζομαι και την ουσιαστική επαφή με ανθρώπους.  

— Έκανε τελικά καλό ή κακό η καραντίνα στη δημιουργία; 

Όσο και να απαλύνει την ψυχή μας η δημιουργία, η μουσική είναι και το επάγγελμά μας. Με κλειστές τις συναυλίες και τα θέατρα και με τόσους φίλους μας χωρίς δουλειά, δεν μπορώ να πω ότι ήταν καλό διάστημα. Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιόδου και στην αρχή μιας νέας, πιο φωτεινής, ώριμης και συνειδητοποιημένης. Μάθαμε όλοι πολλά για εμάς και για τον κόσμο που ζούμε.  

— Έλειπες αρκετό καιρό από την Ελλάδα, πώς τα βρήκες τα πράγματα επιστρέφοντας; 

Σε κάποιους τομείς καλύτερα. Για παράδειγμα το #MeToo είναι μια πολύ-πολύ θετική εξέλιξη, γιατί η ασυδοσία κάποιων ανθρώπων στον εργασιακό χώρο και όχι μόνο είχε φτάσει σε εγκληματικά επίπεδα, όπως αποδείχτηκε. Επίσης η συνέντευξη του Δημήτρη Μοθωναίου και το θάρρος του με συγκλόνισαν και με συγκίνησαν βαθύτατα.  

Leon of Athens Facebook Twitter
Φωτ.: Χάρης Φαρσαράκης

— Ποιο είναι το τελευταίο μεγάλο ταξίδι που έκανες; 

Πήγα στην ορεινή Αρκαδία απ’ όπου κατάγομαι. Δεν είχα ξαναπάει. Η φύση εκεί είναι το κάτι άλλο. Έλατα, ελάφια, άλογα, ποτάμια, όλα μαγικά και είναι τόσο κοντά μας. 

— Από μουσικής άποψης, πώς τη βρίσκεις την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή; 

Η Ελλάδα έχει τεράστια παράδοση, ανεξάντλητο μουσικό πλούτο. Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά την σύγχρονη ελληνική μουσική οι πόρτες του συστήματος παραμένουν κλειστές για το νέο και το διαφορετικό. Υπάρχει φόβος, θέλουν το δοκιμασμένο, το ασφαλές, αλλά έτσι τα πράγματα δεν προχωράνε μπροστά. Ευτυχώς πλέον οι ίδιοι ακροατές βρίσκουν τον τρόπο να τα ανακαλύπτουν μόνοι τους. 

— Πες μου για τη νέα εταιρεία σου, τα νέα κομμάτια και τα βίντεο. 

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την Cobalt Music, πίστεψαν σε μένα και το απέδειξαν έμπρακτα. Είναι μια ομάδα νέων ανθρώπων που αγαπούν τη μουσική, είναι top επαγγελματίες και έχουν όραμα και διάθεση να δημιουργήσουν δουλειές που θα μείνουν. Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντήθηκαν οι δρόμοι μας. 

— Ετοιμάζεις και άλμπουμ; Για πότε; Τι θα περιέχει; 

Ετοιμάζω δύο EP ή ένα album. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα, αλλά θα περιέχει ελληνόφωνα και αγγλόφωνα τραγούδια.  

— Υπάρχει κάποιος που θα ήθελες να συνεργαστείς και δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα; Υπάρχει καμία απρόβλεπτη συνεργασία στα σκαριά; 

Ναι! Ο παραγωγός TH Mark έχει κάνει ένα τέλειο remix/remake του «Κύματα», μαζί με τον Νέγρο Του Μοριά, ο οποίος είναι απ’ τους αγαπημένους μου Έλληνες ράπερ. 

— Πόσο σημαντικό είναι για έναν καλλιτέχνη να εξελίσσεται; 

Για μένα είναι το παν, δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο σημαντικό. Είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίζεις συνεχώς με τον εαυτό σου για να πας στο επόμενο βήμα, για να σε συναρπάζει αυτό που κάνεις και να σε ξεβολεύει. Εκεί μόνο έρχεται η εξέλιξη, όταν διψάς συνέχεια και πολεμάς με τον φόβο και τα συμπλέγματά σου. 

Leon of Athens Facebook Twitter
Φωτ.: Χάρης Φαρσαράκης

— Τι σχόλια άκουσες για τη νέα σου εμφάνιση;

Μου άρεσε εμένα πολύ, οπότε δεν ασχολήθηκα με τα σχόλια κανενός. Μερικοί με κοίταζαν λίγο περίεργα, ανησύχησα για τους ίδιους. 

— Τι άλλα σχέδια έχεις για το άμεσο μέλλον; 

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μου τραγούδι «Κύματα» και είμαι πολύ ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα και το βίντεο που κάναμε, μαζί με μια απίστευτα ωραία παρέα νέων καλλιτεχνών. Τα γυρίσματα έγιναν στην Ύδρα και θα τα θυμάμαι για πάντα, ήταν αμέσως μετά από πολλούς μήνες εγκλεισμού και ένιωσα την ελευθερία και τη θάλασσα ξανά. Τα «Κύματα» είναι ακριβώς αυτό, η πρώτη ανάσα ζωής μετά το σκοτάδι. 

Τα «Κύματα» και το «Mad Into You» κυκλοφορούν από την Cobalt Music σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.  

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ