Το ειλικρινές rock 'n' roll των Fuel Eater

Το ειλικρινές rock n roll των Fuel Eater Facebook Twitter
«Η μουσική δεν τελειώνει ποτέ και αυτός είναι ο λόγος που και εμείς νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργούμε».
0


— Τον Νοέμβριο του ‘23 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος σας, με τίτλο «Echoes Of Absurdity». Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την κυκλοφορία, τι σημαίνει για εσάς, τι θέλατε να εκφράσετε.
Η κυκλοφορία του «Echoes of Absurdity» έγινε πριν από λίγους μήνες σε όλες τις πλατφόρμες αλλά και σε CD, ενώ στο προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει και σε βινύλιο, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Είναι ο τρίτος full length δίσκος μας και μέσω των ερεθισμάτων που λάβαμε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του, οδηγηθήκαμε σε κάποια νέα μονοπάτια, εμπλουτίζοντας παράλληλα και παλιότερα. Το «Echoes of Absurdity» «διαβάζει» θέατρο του παραλόγου, με ανοιχτές αναφορές στα έργα των Καμί, Κάφκα, Σαρτρ κ.ά., ενώ έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα του σημερινού παραλογισμού.

«Η έμπνευση και η ανάγκη δημιουργίας –μουσικά και στιχουργικά– συνέχισαν να υπάρχουν, οπότε βρήκαμε τον τρόπο να δουλέψουμε τις καινούργιες μας ιδέες έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, κάτι το οποίο ίσως και να βγήκε σε καλό, καθώς ζυμώθηκαν και εμπλουτίστηκαν μέσα σ’ αυτό το διάστημα».

— Είναι ο τρίτος κατά σειρά δίσκος σας, με μια σεβαστή χρονική απόσταση ως προς την κυκλοφορία του από τον δεύτερο. Γιατί αυτό το «hiatus»; Ανειλημμένες υποχρεώσεις ή παραγωγική περίοδος;
Λίγο κι απ’ τα δύο, θα λέγαμε. Μετά τις πρώτες μας κυκλοφορίες (το ΕP του 2014, το «Centralia» του 2015 και το «Soberian Kinship» του 2018), περάσαμε από μια φάση που τα πράγματα έγιναν λίγο πιο δύσκολα λόγω απόστασης και προσωπικών υποχρεώσεων, αλλά κυρίως λόγω της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά η έμπνευση και η ανάγκη δημιουργίας –μουσικά και στιχουργικά– συνέχισαν να υπάρχουν, οπότε βρήκαμε τον τρόπο να δουλέψουμε τις καινούργιες μας ιδέες έστω και με πιο αργούς ρυθμούς, κάτι το οποίο ίσως και να βγήκε σε καλό, καθώς ζυμώθηκαν και εμπλουτίστηκαν μέσα σ’ αυτό το διάστημα.

Fuel Eater - Your Friend, Jean Paul (Official Lyric Video)

— Ενώ οδεύουμε προς την ολοκλήρωση μιας δεκαετίας από την πρώτη σας κυκλοφορία, έχετε μια μετρημένη δισκογραφική παρουσία. Ήταν συνειδητή αυτή η επιλογή, στη λογική του «λίγα και καλά», σε αντίθεση με τη μουσική «υπερπληροφόρηση» που αποτελεί σημείο των καιρών;
Η αλήθεια είναι ότι ήταν περισσότερο μια συνειδητή επιλογή, καθώς δεν θέλαμε να κυκλοφορήσουμε κάτι απλώς για να το κυκλοφορήσουμε. Θέλαμε να εκφράζει την ψυχοσύνθεση της μπάντας την εκάστοτε περίοδο, μέσα από μια δημιουργική διαδικασία στην οποία κάθε σύνθεση και κάθε στίχος θα νιώθαμε ότι κάτι είχε να πει.

— Ο ήχος σας είναι ένα μοναδικό αμάλγαμα διαφορετικών μουσικών επιρροών. Έχοντας ως θέση αρχής το rock ‘n’ roll, εντοπίζουμε έντονα στοιχεία από metal και heavy rock μέχρι και την παράδοση του alternative και της grunge του Σιάτλ. Στοχεύατε σε αυτό το κοκτέιλ ή καταλήξατε εκεί μέσα από jam sessions; Πώς είναι ένα session της μπάντας στο στούντιο;
Αυτό έχει προκύψει αβίαστα από τις επιρροές που έχει ο καθένας μας, τις οποίες ως έναν βαθμό έχουμε καταφέρει να «παντρέψουμε» στα jam sessions. Συνήθως όλα ξεκινάνε από ένα riff του Θάνου στην κιθάρα που εμπλουτίζεται με ένα beat του Βασίλη στα τύμπανα, μια ιδέα του Γιώργου στο μπάσο, μια φωνητική γραμμή του Gordon. Υπάρχουν κομμάτια που έχουν δέσει και μας έχουν «κάτσει» μέσα σε ένα ή δύο sessions, και άλλα που μπορεί να μας παιδεύουν περισσότερο. Είναι πολύ θετικό ότι έχουμε κοινά αλλά και διαφορετικά ακούσματα μεταξύ μας, από metal μέχρι grunge, από blues rock μέχρι punk και με αυτό τον τρόπο μπορεί να βγει μια μείξη όλων αυτών των επιρροών.

Το ειλικρινές rock n roll των Fuel Eater Facebook Twitter
«Μουσικά θέλουμε να συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε με τον δικό μας τρόπο και να έχουμε την ίδια δημιουργικότητα».

— Σε διάφορους κύκλους ακροατών και κοινοτήτων ακούγεται έντονα πως πλέον στο 2024 τα έχουμε ακούσει όλα και δεν υπάρχει χώρος για καινοτομία. Με δεδομένο πως η κάθε κυκλοφορία σας προσφέρει κάτι φρέσκο, έχετε νέες ιδέες και δεν αναπαράγετε τον ήχο του πρώτου δίσκου σας, λ.χ., ή safe ήχους και ιδέες, πώς σας φαίνεται αυτή η άποψη; Έχει κάποια λογική βάση;
Σίγουρα στη μουσική δεν υπάρχει παρθενογένεση, αλλά δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια για κάτι νέο. Δεν συμφωνούμε με τη boomer άποψη ότι όλα παλιότερα ήταν καλύτερα και ό,τι ήταν να γραφτεί γράφτηκε. Υπάρχουν πολλοί νέοι, αξιόλογοι καλλιτέχνες που μπορεί να καινοτομήσουν με νέες ιδέες ή εξελίσσοντας υπάρχοντες ήχους. Η μουσική δεν τελειώνει ποτέ και αυτός είναι ο λόγος που και εμείς νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργούμε.

— Η μεγάλη έκπληξη αυτού του δίσκου για μένα ήταν με διαφορά το «Ill Noma». Μιλήστε μας για την καινοτόμα αυτή, ρεμπέτικη, θα λέγαμε, προσέγγιση. Πώς σας ήρθε η ιδέα ακριβώς;
Η ιδέα ξεκίνησε όταν ο Βασίλης (τύμπανα) είχε στο μυαλό του έναν ρυθμό σε 6/8 και πάνω εκεί ο Θάνος έγραψε ένα riff στην κιθάρα. Στη συνέχεια το εμπλουτίσαμε και μόλις το άκουσε  ο Gordon (τραγουδιστής) αμέσως «κούμπωσαν» στο μυαλό του ελληνικοί στίχοι, καθώς αυτή η grungy αισθητική σε συνδυασμό με τα 6/8 του beat έφερε μια συγγένεια με ρεμπέτικο. Εν τέλει βγήκε αυτό μέσω του jamming και δεν διστάσαμε να το δοκιμάσουμε. Μάλιστα ήταν και το video clip του δίσκου.

— Μολονότι τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται θετικά για τις ελληνικές μπάντες ως προς το συναυλιακό άνοιγμά τους στο εξωτερικό, ως επί το πλείστον εκφραστικά αυτό αφορά τον ξενόγλωσσο στίχο. Συνδέοντάς το με το «Ill Noma», θεωρείτε πως θα ήταν εύκολο να διατηρηθεί αυτός ο ευρωπαϊκός επικοινωνιακός δίαυλος με ελληνόφωνες μπάντες ή προκύπτει κάποια δυσκολία σύνδεσης με το ξένο κοινό όταν υπάρχει ελληνικός στίχος;
Σε μια πρώτη ανάγνωση, ναι, είναι δύσκολη η σύνδεση με το κοινό στο εξωτερικό αν ο στίχος σου είναι αποκλειστικά ελληνικός, αλλά η ύπαρξή του μπορεί να σου προσδώσει κάτι ιδιαίτερο που θα το εκτιμήσει ακόμη και ο ξένος ακροατής. Ένα παράδειγμα είναι οι Villagers of Ioannina City αλλά και άλλες μπάντες που έχουν επιτυχία στο εξωτερικό, έχοντας στα κομμάτια τους και ελληνικό στίχο. Άρα, ναι μεν ο ξενόγλωσσος στίχος είναι πιο δημοφιλής και διαδεδομένος, αλλά είναι θεμιτό να δοκιμάσεις και τον ελληνικό αν πραγματικά νιώθεις ότι εκφράζει κάτι διαφορετικό και πιθανότατα θα εκτιμηθεί από το κοινό.

Το ειλικρινές rock n roll των Fuel Eater Facebook Twitter
«Σε μια πρώτη ανάγνωση, ναι, είναι δύσκολη η σύνδεση με το κοινό στο εξωτερικό αν ο στίχος σου είναι αποκλειστικά ελληνικός, αλλά η ύπαρξή του μπορεί να σου προσδώσει κάτι ιδιαίτερο που θα το εκτιμήσει ακόμη και ο ξένος ακροατής».

— Self-released, ανεξάρτητη δημιουργία ή σε συνεργασία με κάποιο label; Πιστεύετε ότι η παραγωγική και εκφραστική ελευθερία σήμερα υπάρχει και στο πλαίσιο μιας δισκογραφικής;
Εξαρτάται το τι προτιμάει και τι προτεραιότητες θέτει ο κάθε καλλιτέχνης, καθώς υπάρχουν υπέρ και κατά και στις δύο περιπτώσεις. Εμείς έχουμε επιλέξει τον πρώτο δρόμο. Έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες, αλλά έχουμε και μια ελευθερία δημιουργίας που μας επιτρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι, κάτι που μπορεί να μην υπήρχε σε τέτοιο βαθμό αν ήμασταν σε κάποια δισκογραφική. Παρ’ όλα αυτά γίνεται αξιόλογη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια από πολλά ανεξάρτητα και μη labels, γεγονός που έχει βοηθήσει την καλλιτεχνική έκφραση ακόμη και σε ένα φαινομενικά πιο κλειστό πλαίσιο.

— Ολοκληρώνοντας, ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Όπως είπαμε και στην αρχή, έχουμε στα σκαριά την κυκλοφορία του νέου μας άλμπουμ σε βινύλιο, που θα συμπέσει με ζωντανές μας εμφανίσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Μουσικά θέλουμε να συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε με τον δικό μας τρόπο και να έχουμε την ίδια δημιουργικότητα, ώστε να έρθει και το τέταρτο άλμπουμ όταν νιώσουμε έτοιμοι, προσθέτοντας κάτι καινούργιο στη μουσική μας πορεία. Με λίγα λόγια, να μη μένουμε στάσιμοι. Ευχόμαστε να σας δούμε σε κάποια από τις επόμενες εμφανίσεις μας!

Fuel Eater - III Noma (Official Music Video)

Bandcamp: Fuel Eater

Instagram: @fuel_eater_band

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ