LIVE!

Deaf Radio: «Προσπαθούμε πάντα η μουσική που κάνουμε να είναι ένας καθρέφτης της ψυχής μας»

Deaf Radio: «Προσπαθούμε πάντα η μουσική που κάνουμε να είναι ένας καθρέφτης της ψυχής μας» Facebook Twitter
0

Κάνοντας την εμφάνισή τους στην underground ελληνική μουσική σκηνή το 2015, οι Deaf Radio απέδειξαν από πολύ νωρίς πως δεν επρόκειτο για ένα ακόμη «one-hit-wonder». Από τις πρώτες τους μουσικές κυκλοφορίες, μέχρι τα πρώτα live gigs, έγινε εμφανές πως είναι ένα συγκρότημα που είναι αφοσιωμένο τόσο στη δημιουργία, όσο και στον πειραματισμό και την εξέλιξη.

Απόδειξη αποτελούν οι δύο εξαιρετικά επιτυχημένες κυκλοφορίες τους, Alarm (2017) και Modern Panic (2019), που εμφανίζουν αρκετά διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους όσον αφορά τον ήχο, αλλά διατηρούν μία κοινή ταυτότητα: την επιθυμία τους για αλλαγή και για αυθεντική, προσωπική έκφραση.

Φέτος, οι Deaf Radio πρόκειται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στα Hemi Music Awards 2021, μαζί με ανερχόμενες μπάντες και μουσικούς από την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως τον Thom Artway από την Τσεχία, τους I Wear* Experiment από την Εσθονία, τους Woodstock
Barbie από την Ουγγαρία, τους Funk Shui από τη Βόρεια Μακεδονία, τους Dogs in Kavala από τη Σερβία, τους Izzy and the Black Trees από την Πολωνία, την Lucia από τη Ρουμανία και τέλος, τους Koala Voice από τη Σλοβενία.

Με αφορμή την συμμετοχή τους και την ανάδειξή τους ανάμεσα στους 9 φιναλίστ των βραβείων, που διοργανώνει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων μαζί με ακόμα 9 εταίρους του HEMI (Hub for the Exchange of Music Innovation), μας μίλησαν για την πορεία τους μέχρι σήμερα, την δημιουργική τους «αναζήτηση» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για το τι πρόκειται να δούμε στο άμεσο μέλλον.

Deaf Radio: «Προσπαθούμε πάντα η μουσική που κάνουμε να είναι ένας καθρέφτης της ψυχής μας» Facebook Twitter

—Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει ποτέ;

Συνήθως ξεκινάμε από το προφανές: rock. Έπειτα, ανάλογα με την εξοικείωση του καθενός με το είδος, το συγκεκριμενοποιούμε σε alternative, desert και, αισίως, αυτό που εμείς ονομάζουμε modern rock. Ούτως ή άλλως, έχει υπάρξει μία έντονη αλλαγή του ήχου μας, μιας και ξεκινήσαμε από τον σκληρό ήχο και έχουμε καταλήξει να προσθέτουμε πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία στο τρίτο μας άλμπουμ, το οποίο ηχογραφούμε τώρα.

—Ο πρώτος σας δίσκος, Alarm, είχε εξαιρετική επιτυχία – όπως και ο δεύτερος, το Modern Panic. Πώς διαφέρουν μουσικά και ποια θεωρείτε πως ήταν η εξέλιξή σας μέσα από τις δύο αυτές κυκλοφορίες;

Πράγματι, το Alarm πήγε πολύ καλά το μακρινό πλέον (με όσα έχουν μεσολαβήσει) 2017. Βοήθησε και ο τρόπος που ανέβηκε στο YouTube, μέσω ενός καναλιού που πλέον έχουμε αποφασίσει να μην συνεργαζόμαστε. Ήταν ένας σχετικά σκληρός rock δίσκος, με μία underground αισθητική.  Έπειτα, στα τελειώματα του '19 κυκλοφορήσαμε το Modern Panic, στο οποίο φροντίσαμε πολύ παραπάνω την παραγωγή και δοκιμάσαμε να χρησιμοποιήσουμε πιο πληθωρικά στοιχεία, synths και χορωδιακά σημεία.

—Τα κομμάτια σας – και ειδικότερα το Animals -  θίγουν σημαντικά ζητήματα του σήμερα, τόσο στους στίχους όσο και στο βίντεο. Πώς επηρεάζεστε από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και τι είδους μηνύματα θέλετε να στείλετε;

Προσπαθούμε να περιγράψουμε το πώς βλέπουμε τον κόσμο. Με αναφορές σε ταινίες που αγαπάμε, γωνίες της πόλης που σημαίνουν κάτι για εμάς, ιστορίες που ίσως έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα (ίσως και όχι). Στο μυαλό μας όλα συγκλίνουν σε έναν κόσμο χωρίς ανισότητες και διακρίσεις. Ακόμα και όταν μιλάμε για συναισθηματικά αδιέξοδα, έχουμε στο νου μας το κοινωνικό περιβάλλον που τα δημιούργησε και τα συντηρεί, τα ή τα μεγεθύνει.

Ειδικά για το «Animals», που αναφέρεις, νιώθουμε ότι ο Έβαν ( Ε. Μαραγκουδάκης, σκηνοθέτης του βίντεο) μπόρεσε να μιλήσει λίγο για τον κρυφό ρατσισμό και την ομοφοβία στην ελληνική κοινωνία.

—Πώς σας επηρέασαν ως μουσικούς, ξεχωριστά και συνολικά, οι συνθήκες της πανδημίας;

Όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση αναπόφευκτα μας επηρέασε σημαντικά όπως και όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Παρόλα αυτά, προσπαθήσαμε να παραμείνουμε δημιουργικοί και να κρατήσουμε την επαφή μας με τον κόσμο με εναλλακτικούς τρόπους. Μουσικά διανύουμε έτσι κι αλλιώς μια περίοδο μεταβατική, προσθέτοντας νέα στοιχεία στον ήχο μας, ενώ η μοναχικότητα ειδικά του πρώτου lockdown μας έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσουμε στιχουργικά τις ανησυχίες μας με ιδιαίτερο τρόπο και να δοκιμάσουμε κάποια εντελώς πρωτόγνωρα για εμάς μονοπάτια τα οποία θα δυσκολευόμασταν να εντάξουμε υπό άλλες συνθήκες στο μουσικό μας στυλ.

—Αντιμετωπίσατε αυτόν τον χρόνο ως μία περίοδο δημιουργίας;

Απόλυτα. Ήταν κρίσιμο για εμάς για να παραμείνουμε και ψυχικά ισορροπημένοι. Το καλοκαίρι ηχογραφήσαμε και βιντεοσκοπήσαμε το live session «Reworked», το οποίο είναι διαθέσιμο στο Youtube, έπειτα τον χειμώνα συμμετείχαμε με ένα «κανονικό» session στο Eurosonic 2021 (ESNS), ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά showcases και τώρα με το HEMI, όπου έχουμε τη χαρά να είμαστε στην τελική φάση, εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Παράλληλα σε όλα αυτά συνθέταμε και ηχογραφούμε το τρίτο μας άλμπουμ, από το οποίο σύντομα θα παρουσιάσουμε τα πρώτα δείγματα.

Deaf Radio: «Προσπαθούμε πάντα η μουσική που κάνουμε να είναι ένας καθρέφτης της ψυχής μας» Facebook Twitter

—Πώς νιώθετε για την ανάδειξή σας στους 9 φιναλίστ των Hemi Music Awards 2021; Τι σημαίνει για εσάς η διάκριση αυτή;

Είναι σημαντική τιμή από πολλές απόψεις. Κατ’ αρχάς, πρακτικά μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε εξαιρετικό κόσμο, τόσο μουσικούς όσο και ανθρώπους της βιομηχανίας. Το φανταστικό με τα HEMI Music Awards είναι ότι οι άνθρωποι που τα τρέχουν έχουν πραγματική θέληση να βοηθήσουν τις μπάντες να εξελιχθούν και έχουν εστιάσει στην εκπαίδευση. Έχεις λοιπόν τη δυνατότητα με πολλά online sessions να επικοινωνήσεις, ακούσεις και ρωτήσεις έμπειρο κόσμο για ζητήματα που απασχολούν τους σύγχρονους μουσικούς και αλλιώς δεν θα συζητούσες καν, όπως πχ τα δικαιώματα τραγουδιών στη σύγχρονη εποχή, το πώς ένας ερασιτέχνης μουσικός μπορεί να προωθήσει τη μουσική του διαδικτυακά και να βγάζει τα προς το ζην κ.ο.κ.

—Πόσο εύκολο είναι να είναι κανείς μουσικός στην Ελλάδα αυτή την εποχή;

Αν μιλάμε κυρίως για την non-mainstream σκηνή δεν είναι καθόλου εύκολο. Δυστυχώς οι καλλιτέχνες δεν αμειβόμαστε με τον τρόπο που θα έπρεπε γεγονός που έχει πολλές επιπτώσεις. Αρχικά, αναγκαζόμαστε να αναλαμβάνουμε πράγματα που δεν θα έπρεπε όπως το PR της μπάντας, το booking και πολλά άλλα διαδικαστικά και οργανωτικά θέματα που τελικά σου αποσπούν την προσοχή από αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνεις δηλαδή να γράφεις και να παίζεις μουσική. Αναγκαστικά οι περισσότεροι από μας έχουν και άλλες δουλειές ταυτόχρονα ώστε να τα βγάζουν πέρα οικονομικά με αποτέλεσμα επίσης να μην δίνεις την ενέργεια που χρειάζεται στη μουσική σου.

—Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα μουσικό συγκρότημα που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα στον χώρο;

Κατ’ αρχάς, δεν νιώθουμε ότι έχουμε καταφέρει και τίποτα συγκλονιστικό, ώστε να δίνουμε συμβουλές. Για εμάς, κάτι που δεν θέλαμε τότε (και ακόμη εν μέρει) να ακούμε, αλλά ξέρουμε ότι είναι αλήθεια, είναι η υπομονή. Τα πράγματα στον χώρο κυλάνε αργά. Πολύ αργά. Ειδικά αν μιλάμε για την underground, μερικώς DIY σκηνή της Ελλάδας, όπου δεν υπάρχουν ραδιόφωνα, βιομηχανία προώθησης κλπ. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει πολύ χρόνο ο κόσμος να σε μάθει, γιατί δουλεύει πολύ το «word of mouth» και επίσης ο κόσμος εδώ εκτιμά πολύ την συνέπεια.

—Τι είναι αυτό το οποίο ευελπιστείτε να καταφέρετε στο μέλλον μουσικά και ως συγκρότημα;

Σε πρώτη φάση προσπαθούμε πάντα η μουσική που κάνουμε να είναι ένας καθρέφτης της ψυχής μας. Για τον λόγο αυτό θα παρατηρήσετε μεγάλες αλλαγές από δίσκο σε δίσκο - δεν φοβόμαστε την αλλαγή. Σημασία για μας έχει αυτό που βγαίνει να είναι κάτι που να μας εκφράζει την συγκεκριμένη περίοδο. Πέραν αυτού θέλουμε ο κόσμος που μας ακούει να βρίσκει τρόπο έκφρασης μέσα από αυτά που λέμε, έστω και τμηματικά. Είναι το πιο σημαντικό για εμάς και είναι και ένας από τους λόγους που τα live shows είναι το αγαπημένο μας κομμάτι. Αναφορικά με τους στόχους μας σαν συγκρότημα σίγουρα ελπίζουμε ο τρίτος δίσκος που γράφουμε τώρα να πάει ακόμα καλύτερα από τους δύο πρώτους και να μας φέρει να παίξουμε μεγάλα και ωραία shows ανά την Ευρώπη.

Περισσότερα νέα και πληροφορίες για τα Hemi Music Awards 2021 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μουσική
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT