The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες

The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
0

Στο νέο δίσκο των Callas -που κυκλοφορεί στις 29 του μήνα και έχει τίτλο «Half Kiss Half Pain» είναι για δεύτερη φορά παραγωγός ο Jim Sclavunos. Ο ντράμερ και πολυοργανίστας μουσικός των Grinderman και των Bad Seeds (το γκρουπ του Nick Cave) που άλλαξε τον ήχο τους στο προηγούμενο άλμπουμ τους «Am I Vertical?» είναι πια μέλος της «οικογένειας» των Callas. «Για δύο εβδομάδες παίρναμε τον Jim κάθε πρωί από την Καισαριανή» λένε. «Στην διαδρομή μέχρι να πάμε στο Fab Liquid Studio να βρούμε τον Νίκο Αγγλούπα  σχολιάζαμε κάθε μέρα κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Δυο τρία παραδοσιακά κωλόμπαρα και ένας τροχονόμος ήταν τα αγαπημένα μας. Αυτή τη φορά στην ηχογράφηση ήταν και η Μαριλένα και η Χρυσάνθη και γράψαμε όλοι μαζί. Ήταν υπόγειο με ξύλινους τοίχους, πάτωμα μωσαϊκό και φώτα που περιέργως επιμένουν να φωτίζουν από τη δεκαετία του 70. Ξανασυνεργαστήκαμε μαζί του γιατί είναι πάντα κομψά ντυμένος και τον ενδιαφέρει περισσότερο ο κινηματογράφος, τα εικαστικά και η λογοτεχνία απ’ ό, τι η μουσική. Επίσης έχει χαρισματικό χιούμορ και μπορεί με πολύ ανάλαφρο τρόπο να σου πει ‘κόψε τις μαλακίες και κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις’».

 

Ο νέος μας δίσκος είναι πολύ περισσότερο περίπλοκος. Και πολυσυλλεκτικός. Είναι σαν να μπήκαμε σε ένα μπαρ-ουζερί-μεζεδοπωλείο-σουσάδικο και να τα φάγαμε και να τα ήπιαμε όλα. Μετά ξεράσαμε όλοι μαζί και κάπως έτσι είναι ο δίσκος μας.

Τους ρωτάω πόσο διαφορετικός είναι το «Half Kiss Half Pain» από το «Am I Vertical?» -που είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. «Ο νέος μας δίσκος είναι πολύ περισσότερο περίπλοκος. Και πολυσυλλεκτικός. Είναι σαν να μπήκαμε σε ένα μπαρ-ουζερί-μεζεδοπωλείο-σουσάδικο και να τα φάγαμε και να τα ήπιαμε όλα. Μετά ξεράσαμε όλοι μαζί και κάπως έτσι είναι ο δίσκος μας. Το καθένα από τα τραγούδια έχει ένα δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα και μας χτυπάει διαφορετικό νεύρο. ‘Έχουμε την εντύπωση πως τα περισσότερα γυρνάνε γύρω από τον αφαλό».

Στα 10 κομμάτια που τον αποτελούν οι αναφορές και επιρροές είναι εξίσου ποικίλες και παρανοϊκές, «καθώς συνυπάρχουν στοιχεία από τον Syd Barrett, τo “Night of The Hunter”, τον Mike Kelley και τους Sonic Youth, τα αυγά, τα μακαρόνια και τα hot dog, παραμύθια με φυτά που μιλάνε, τον ερωτισμό του Bataille και τον αισθησιασμό του Balthus, το Nouveau Roman και τον ανατολίτικο εξωτισμό».

The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO

Σε όλα αυτά τα χρόνια που φτιάχνουν μουσική οι Callas έχουν αποκτήσει μια εμπειρία που τους κάνει εντυπωσιακούς στη σκηνή, και η τετραμελής σύνθεση με τα δυο κορίτσια (την Χρυσάνθη Τσουκαλά και την Μαριλένα Πετρίδου) κάνει τα live τους ακόμα πιο συναρπαστικά. Το «Half Kiss Half Pain» θα το παρουσιάσουν για πρώτη φορά λίγες μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του στη σκηνή του six d.o.g.s. την Παρασκευή το βράδυ και έχουν πολύ δουλέψει για αυτό.

«Τι θα δούμε στο live;». «Δύο κορίτσια και δύο αγόρια όμορφα ντυμένα να κρατάνε τα όργανά τους, να κρύβουν την αμηχανία τους, να ερεθίζονται από ήχους και βλέμματα, να αγαπάνε αλλήλους, να παίζουν τα τραγούδια τους και να προσπαθούν να μεταδώσουν έντονα συναισθήματα» λένε.

Πρόσφατα ξεκίνησαν ένα πείραμα στην Αθήνα με απογευματινά εβδομαδιαία events που ήταν πολύ πετυχημένο, παρόλο που ο Έλληνας δεν συνηθίζει να βγαίνει νωρίς.  «Κάνουμε τα Velvet Afternoons κάθε Τετάρτη στο Boiler από τις 4 μέχρι τις 9» εξηγούν. «Μέχρι στιγμής πάνε πολύ καλά. Μαζευόμαστε, πίνουμε, ακούμε καλές μουσικές, χορεύουμε και πάμε για ύπνο νωρίς. Όσοι το δοκιμάσανε μία φορά το ξανακάνουν. Και αυτό μας κάνει πολύ-πολύ χαρούμενους».

«Πώς επιβιώνουν οι Callas;». «Κάνουμε κινηματογράφο, εικαστικά, μουσική, συναυλίες, εκθέσεις με συναυλίες στο Velvet Room. Όλα με πολύ προσπάθεια και αγώνα και καύλα και αγαπημένους συνεργάτες. Μέσα από όλα αυτά προσπαθούμε να βγαίνουν τα απαραίτητα για να συνεχίζουμε καθημερινά να ασχολιόμαστε με τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν».

Τα τρία σχεδόν χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του «Am I Vertical?» ήταν η χειρότερη περίοδος που έχει ζήσει η γενιά μας από πολιτικής και οικονομικής άποψης. Στο μεταξύ, οι Έλληνες δημιουργοί είναι πιο δραστήριοι από ποτέ και η ποιότητα της δουλειάς τους έχει ανέβει κατακόρυφα. Ρωτάω τη γνώμη τους για την κατάσταση στην Αθήνα, που έχει τέτοιο καταπληκτικό υλικό αλλά το (μεγάλο) κοινό φαίνεται μάλλον αδιάφορο για τα νέα πράγματα.

The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO


Ενδιαφέρει κανέναν η μουσική στην Αθήνα; Υλικό υπάρχει άφθονο και πολύ καλό, κοινό υπάρχει;». «Ναι! Βγαίνουν συνέχεια από πολλούς καλλιτέχνες πολλά και καλά πράγματα. Όσον αφορά το κοινό νομίζουμε πως η μουσική δεν είναι αυτόνομη. Είναι τα μαγαζιά, είναι τα ντυσίματα, είναι οι συμπεριφορές, είναι τα εικαστικά και το σινεμά και όλες οι μορφές τέχνης και πρέπει να τα κοιτάμε όλα σαν ένα σύνολο. Υπό αυτό το πρίσμα κοινό υπάρχει. Μπορεί να μην είναι και τόσο μεγάλο, αλλά είναι αρκετό για να μας κρατάει όλους δημιουργικούς και μακριά από γκρίνιες και μιζέριες. Δεν πρόκειται να γίνει κανείς πλούσιος από όλο αυτό. Αλλά και μόνο η καύλα του να έρχεσαι σε επαφή με ενδιαφέροντες ανθρώπους και τις δημιουργίες τους είναι κάτι που σου χορταίνει την ψυχή και το μυαλό».

Οι Callas παρουσιάζουν το νέο άλμπουμ τους «Half Kiss Half Pain» την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, στο six d.o.g.s. Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι. Είσοδος: 5 ευρώ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

 

Το άλμπουμ κυκλοφορεί στις 29 του μήνα από την Inner Ear σε CD, LP και mp3.

 

The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
The Callas: η δημιουργία σε κρατάει μακριά από γκρίνιες και μιζέριες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freddie F. / LIFO
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Tame Impala φτιάχνουν έναν δίσκο εμπνευσμένο από τα bush doofs της Αυστραλίας

Μουσική / «Deadbeat» των Tame Impala: Μια lo-fi ωδή στα rave πάρτι από ένα σπουδαίο συγκρότημα

Είναι η πρώτη του δουλειά που δεν περιέχει ούτε μια ροκ στιγμή. Σύμφωνα με τον Chris Deville: «Οι Tame Impala έχουν μεταμορφωθεί σταδιακά από ένα από τα σπουδαιότερα ροκ συγκροτήματα της γενιάς τους σε… κάτι άλλο».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Το Μονόγραμμα του Έρωτα και της Μουσικής

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του, παρουσιάζοντας το «Μονόγραμμα» του Γιώργου Κουρουπού, που βασίζεται στο ομότιτλο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

Οπτική Γωνία / Λίγες λέξεις για τον Διονύση Σαββόπουλο

«Ό,τι όμως και αν υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, είχε τη δόνηση, τον λοξό τόνο, μια διάθεση μεταμόρφωσης και γιορτής. Επέστρεφε σε μια πάμφωτη αυλή, περιμένοντας τους φίλους, το νόημα της συνάθροισης».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Μουσική / Lou: Πόσες ανοιχτά λεσβίες ξέρεις αυτήν τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή;

Αυτό που κάνει η Lou στην ελληνική μουσική σκηνή είναι μοναδικό και θαρραλέο: queer μουσική για κάγκουρες με εφόδιο τις μουσικές της γνώσεις και επίγνωση αυτού που εκπροσωπεί, κάνοντας το τραπ όχημα για να περάσει τα μηνύματά της.
M. HULOT
Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Οι Αθηναίοι / Νανά Μούσχουρη: «Τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια»

Θυμάται ακόμα τα καμιόνια με τους νεκρούς στην κατοχή. Της λείπει η καλοσύνη που είχαν οι παλιοί Αθηναίοι. Ο Μάνος Χατζιδάκις της άλλαξε τη ζωή, ενώ θυμάται ακόμα την παρέα του Φλόκα. Ο Μπομπ Ντίλαν είχε δηλώσει στο «Rolling Stone» ότι αυτή και η Ουμ Καλσούμ είναι οι αγαπημένες του τραγουδίστριες. Η Νανά Μούσχουρη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO
ΦΩΤΗΣ ΒΑΛΛΑΤΟΣ
Αν γράψεις κακή κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ, θα λάβεις απειλές για τη ζωή σου: Mέσα στον ψηφιακό πόλεμο που αντιμετωπίζουν οι μουσικοκριτικοί

Μουσική / Έγραψες αρνητική κριτική για την Τέιλορ Σουίφτ; Την έβαψες

Πέντε μουσικοί συντάκτες εξηγούν πώς ασκούν την κριτική τους σε μια εποχή όπου η γνώμη για μια σούπερ σταρ μπορεί να προκαλέσει διαδικτυακό εκφοβισμό, παρενόχληση ή ακόμα και αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων.
THE LIFO TEAM