Μία έκθεση με ένα μόνο ένα αριστούργημα του Ελ Γκρέκο στη Γαλλία

Μία έκθεση με ένα μόνο ένα αριστούργημα του Ελ Γκρέκο στη Γαλλία Facebook Twitter
Στην ελαιογραφία απεικονίζεται η Παναγία ως μελλοντική μητέρα και το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή ενός λευκού περιστεριού να πετά πάνω από το κεφάλι της. Άγγελοι με μαύρα φτερά πλαισιώνουν την Παναγία και χορεύουν γύρω της.
0

Η φετινή έκθεση του μουσείου Paul Valéry ρίχνει όλα τα φώτα της στο μοναδικό έκθεμα που φιλοξενεί, στον πίνακα του Ελ Γκρέκο με τον τίτλο «Άμωμος σύλληψη». Κι αυτό γιατί, οπως επισημαίνει η διευθύντρια του μουσείου Μαίτ Βαλέ-Μπλε, «θέλω να δώσω στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την τέχνη».

Η Βαλέ-Μπλε δεν επέλεξε βέβαια τυχαία ένα έργο του Ελ Γκρέκο για την έκθεση. «Όσον αφορά το στιλ του, ο ζωγράφος ήταν περίπου 300 χρόνια μπροστά από την εποχή του», λέει χαρακτηριστικά. Πιστεύει ότι το συγκεκριμένο έργο πρέπει να το βλέπουμε ως «αισθητική διαθήκη» του καλλιτέχνη. Ο Ελ Γκρέκο ζωγράφισε αυτό το έργο μεταξύ 1607/8-1613. Από τότε ο πίνακας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μόνο δύο φορές την Ισπανία για να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο. Φέτος, για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί και στη Γαλλία.


Το έργο «Άμωμος σύλληψη» παρουσιάζει μια σύνθεση της καλλιτεχνικής εξέλιξης του ζωγράφου. Στην ελαιογραφία απεικονίζεται η Παναγία ως μελλοντική μητέρα και το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή ενός λευκού περιστεριού να πετά πάνω από το κεφάλι της. Άγγελοι με μαύρα φτερά πλαισιώνουν την Παναγία και χορεύουν γύρω της. Οι φιγούρες αυτές είναι ασυνήθιστα μακριές, έχουν έντονα χρώματα σε αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου και του κίτρινου και ξεπροβάλλουν από το σκοτεινό φόντο της σκηνής. Λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που είχε ο Ελ Γκρέκο με τα χρώματα και την κίνηση δημιούργησε το δικό του στιλ. Το μοναδικό του στιλ, όμως, ξένιζε τους σύγχρονους,καθώς και τους μεταγενέστερούς του.


Η καλοκαιρινή έκθεση έχει τον τίτλο «Ένα αριστούργημα - μία έκθεση: Ελ Γκρέκο». Μέχρι τώρα το μουσείο προσέλκυε τους επισκέπτες, διοργανώνοντας μεγάλες εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του Χουάν Μιρό ή των Μαξ Ερνστ και Υβ Τανγκύ. Φέτος, η διευθύντρια αποφάσισε να εισαγάγει αυτό το νέο τρόπο προσέγγισης της τέχνης. Εδώ και χρόνια έχει διαπιστώσει ότι οι επισκέπτες περνούν γρήγορα μπροστά από τα έργα, χωρίς να αφιερώνουν πολύ χρόνο σε αυτά, βγάζουν φωτογραφίες και μετά φεύγουν από το μουσείο. Αυτή τη φορά, όπως εξηγεί η ίδια, «θέλω να δώσω χρόνο στους επισκέπτες για μία αναλυτική μελέτη μπροστά στο έργο».

Μπροστά από τον πίνακα του καλλιτέχνη έχουν τοποθετηθεί επίσης καναπέδες και πολυθρόνες για να μπορούν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες καθιστοί το έργο του κυριότερου εκπρόσωπου του μανιερισμού. Σε όλες τις αίθουσες της έκθεσης προβάλλονται συνεχώς ταινίες σχετικά με τη ζωή του Ελ Γκρέκο, την ιστορία που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου, αλλά και την επιρροή που άσκησε η ζωγραφική του σε καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, οι οποίοι σε αυτόν ανακάλυψαν την προγονική μορφή του μοντέρνου.

Mε πληροφορίες από Deutsche Welle

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.