Το Μεξικό ζητά ακύρωση δημοπρασίας του Christie's με έργα των Μάγια και των Αζτέκων

Το Μεξικό ζητά ακύρωση δημοπρασίας του Christie's με έργα των Μάγια και των Αζτέκων Facebook Twitter
Φωτογραφία: Christie's
0

To Μεξικό ζητάει από τον οίκο δημοπρασιών Christie's να ακυρώσει δημοπρασία περισσότερων από τριάντα έργων τέχνης, καθώς υποστηρίζει πως αποτελούν κομμάτι της εθνικής του κληρονομίας. 

Τα αντικείμενα δημιουργήθηκαν πριν την αποβίβαση των κονκισταδόρ το 1519. Η δημοπρασία είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη. Ανάμεσα στα αντικείμενα υπάρχουν μάσκες, σμιλεμένες πέτρες και άλλα αγαλματίδια που δημιούργησαν Αζτέκοι, Μάγια, Τολτέκοι και Μιξτέκοι. 

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, προσδιόρισε 32 από αυτά τα κομμάτια ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομίας της χώρας. Ο γενικός διευθυντής του δημόσιου αυτού οργανισμού, Diego Prieto, ανέφερε ότι υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας για τη δημοπρασία και πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας επιδιώκει τον επαναπατρισμό των έργων μέσω της διπλωματικής οδού.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε διαδικτυακά ο Prieto ανέφερε πως τα «ιερά» αυτά αντικείμενα δεν πρέπει να πωληθούν. «Δεν μπορούν να εμπορεύονται εθνικούς θησαυρούς», είπε. 

Ο οίκος δημοπρασιών Christie's δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό. Ανάμεσα στα έργα που θα δημοπρατηθούν βρίσκεται μία μάσκα από πράσινο σερπεντίνη, που χρονολογείται από τo διάστημα 450-650 μ.Χ. και σύμφωνα με τον Christie's ήταν κομμάτι της συλλογής του Pierre Matisse, νεότερου υιού του διάσημου Γάλλου ζωγράφου Ανρί Ματίς.

Η μάσκα εκτέθηκε για τελευταία φορά στο κοινό το 2018 στη Βενετία. Τελευταία φορά είχε πωληθεί ως κομμάτι της συλλογής του The Pierre and Tana Matisse Foundation, από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's, τον Μάιο του 2011, έναντι 530.000 δολαρίων. 

Ένα ακόμη αντικείμενο με μεγάλο ενδιαφέρον είναι ένα αγαλματίδιο της Chiconahui, θεάς της γονιμότητας για τους Αζτέκους. Το αγαλματίδιο βρέθηκε στην ακτογραμμή του Κόλπου του Μεξικού, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Βερακρούς. Η τιμή πώλησής του αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα σε 600.000 έως 900.000 ευρώ. 

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση του Μεξικού είχε προσπαθήσει να ακυρώσει άλλη μία ανάλογη δημοπρασία στο Παρίσι, χωρίς αποτέλεσμα. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε κανονικά. Τα έργα πωλήθηκαν έναν 1,2 εκατ. ευρώ.  

Με πληροφορίες από CNN/Reuters 

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.